Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. október 01. Malvin
Egyetemi élet

Tudományszeretetre nevelnek a táborokban

Zentai László | 2021. június 07. 15:08:45 | Utolsó frissítés: 1 éve
Hét színes, tematikus tábort szervez nyáron a gyermekeknek, fiataloknak az Eszterházy Károly Egyetem. Ezek között a napközi programot biztosító és a szálláslehetőséget is kínáló tábor egyaránt megtalálható. A cél az, hogy a résztvevőknek hasznos, jó időtöltést biztosítsanak és közben népszerűsítsék a tudományokat.

 

Egerhez sokfelől lehet közelíteni. Számos oldalról vizsgálhatjuk a települést és környezetét, és vonhatjuk le ugyanazt a következtetést: Eger csodálatos hely. Ha egyetemi szemüveggel tekintünk körbe, a megyeszékhelyet körülölelő, kutatható, feltárható természeti csodákat látunk, valamint a tudományos munka több évszázados emlékeit és a legfejlettebb „K+F+I” tevékenység jeleit, kézzel fogható eredményeit is megtekinthetjük. Egy olyan innovatív szellemű tudásközpont, mint az Eszterházy Károly nevét viselő egyetem, működhetne egyfajta elefántcsonttoronyként is, éppen ezért tudatosan törekszik ennek az ellenkezőjére. Hatni, emelni a várost, a térséget, hasznos szolgáltatásokkal segíteni a gazdasági szereplőket, megosztani a tudást – mindez küldetés, hitvallás az egyetemi polgárok életében.

 

 

Miért hát a táborok? Hogy kerülnek gyermekek az Egyetemre?

Az Egyetem számára nem csupán a hallgatók és a leendő egyetemisták, a középiskolás diákok fontosak, hanem az egészen fiatalok is. A gyermekeknek is tudniuk kell, hogy ha engedik, a tudomány, a kutatás, a világ törvényszerűségeinek és különlegességeinek ismerete meggazdagítja, elvarázsolja őket. Ebből kíván ízelítőt adni nekik az Egyetem, s talán észre sem veszik, de remek szórakozáson, a jóleső közösségi programokon túl akár életpályát, hivatást is találhatnak maguknak. Titkon (vagy nem is annyira) ez a szervezők, a táborvezető kutatók célja.

 

 

Ez nem a professzorok elefántcsont tornya

A gyermekek sok-sok éven át úgy láthatták a tudósokat, hogy azok leginkább idős, szemüveges, fehérköpenyes professzorok, akik doktori címeket osztogatnak egymásnak. Napjukat villogó-csipogó gépek és üvegcsék között matatva töltik, sejtelmes ködfelhőben léteznek, így végzik naphosszat tartó számításaikat. Soha nem mennek haza a laborból és maga a tudomány az egyetlen szerelem az életükben.

Ez persze nincs így: sokféle személyiség dolgozik itt, van, aki kifejezetten laza és vicces, közvetlenségre törekvő ember, van, aki elegáns és kimért. Tudósainknak, kutatóinknak egy közös jellemzőjük azonban biztosan van: lételemük az érdekességek kutatása, a válaszok keresése. Végtelenségig tudnak lelkesedni a szabályosságokban és szabálytalanságokban rejlő szépségek bemutatása és még annyi minden iránt, ami a tudomány világában tárul elénk.

 

 

Az Eszterházy Károly Egyeten szakemberei szenvedélyesen dolgoznak azért, hogy a magas színvonalú képzés mellett a tehetséggondozásban, a tudományok népszerűsítésében is sikeresek legyenek. Dr. Juhász Tibor rektorhelyettes szavai szerint a tudomány megszerettetését már a legkisebbeknél el kell kezdeni. Ezt a célt szolgálja az a hét nyári tábor, melyet a pandémiás időszak nehézségeit követően különösen nagy lelkesedéssel szerveznek meg az egyetem munkatársai.

 

Hét remek hét az Egyetemen

Az Eszterházy táborok alapvetően a teljes általános iskolás korosztálynak szólnak, míg a Matematika, Természettudományok, Műszaki tudományok és Informatikai (összefoglaló, rövid néven MTMI) területek népszerűsítését célzó, pályázati támogatással megvalósuló táborok alsó életkori határa 12 év.

 

Az Eszterházy táborokról és MTMI táborokról részletesen:

 

ANGOL

Az angol napközis tábort (június 28 - július 2.) anyanyelvi oktató vezeti, a témája: „Fedezd fel a SZUPERHŐST Magadban!”. A jelentkezési határidő: június 15. Célcsoport: 6-8. osztály.

A tábor díja: 22.500,- Ft.

A programból: nyelvfejlesztés és önbizalom-építés; gyakorlatorientált nyelvtanulás; kreatív tevékenységek, sok mozgás. Helyszín: EKE, A. épület, Líceum.

 

 

SPORT

A napközis sporttábor (július 05 – július 09.) a labdajátékokról, valamint további egyéni- és csapatsportokról szól, tele élménnyel. Célcsoport: 3-8. osztály.

A tábor díja: 21.000,- Ft.

A programból: testnevelési játékok; labdás ügyesség fejlesztése; a röplabda és a foci alap technikai elemeinek megismertetése; egészséges életmódra nevelés; helyes napirend tervezése, betartása.

Helyszín: EKE, Bartók téri Gyakorlóiskola

Szakmai vezető: Vajda Tiborné - Telefon: 06-70-330-4674

 

KREATIVITÁS

A napközis animációs és rajztábor (július 26 – július 30.) a képzelőerőről, fantáziáról és kreativitásról, valamint a közös alkotásról szól. Nem az a legfontosabb, hogy kiemelkedően jó rajzoló legyél, engedd el magad, képzeld el bátran, együtt megvalósítjuk! Célcsoport: 5-8. osztály.

A tábor díja: 28.500 Ft

A programról: játékos formában keressük meg a hét folyamán a gyermeki fantázia kapcsolatát a rajzolással, festéssel, optikai játékokkal és az animáció különböző kifejezési eszközeivel.

Helyszín: EKE, F. épület, Leányka út

Táborvezető: Tóth Zsuzsanna, mestertanár – E-mail: toth.zsuzsanna@uni-eszterhazy.hu

 

CHEER TÁBOR

Az Eszterházy Cheer tábor a közösségről, az összhangról, a zene és a mozgás szeretetéről szól. Csatlakozz hozzánk, próbáld ki magad!

 

 

TUDOMÁNYOS TÁBOROK

Az Eszterházy Károly Egyetem a Matematika, Természettudományok, Műszaki tudományok és Informatika területeket népszerűsítő pályázati program keretében ingyenes táborokat kínál az érdeklődő fiataloknak. Az alsó korhatár 12 év.

 

Az MTMI táborok:

„MegyEKEnni” Tábor (június 28 – július 02.) – Hogy kapcsolódik a tudomány a gasztronómiához? A jóleső étkezések és a hasznos, tudományos igényű gasztro-tudás mellett érdekes, izgalmas fizikai-kémiai kísérleteket is láthatsz.

Táborvezető: Rázsi András – E-mail: megyekenni@uni-eszterhazy.hu 

 

 

Tervezés alatt:

Varázslatos kémia tábor (augusztus 9 – augusztus 13.)

 

„SzeretlEKE” (augusztus 23 – augusztus 27.) - Természettudományos tábor fizikai-kémiai bemutatókkal, vízvizsgálattal, madárgyűrűzéssel és sok-sok egyébbel.

 

„Kódoló tábor” (augusztus 23 – augusztus 27.) - Tehetséggondozó hét középiskolásoknak, informatikai területen (Ehhez kapcsolódik a „Kódoló suli” online oktatási portál, így a weben tanulhatsz programozni!

 

Az Eszterházy táborokról (angol, sporttábor, animációs- és rajztábor, cheer tábor) a taborozas.uni-eszterhazy.hu oldalon, míg a Matematika, Természettudományok, Műszaki tudományok és Informatika területek táborairól az https://mtmi.uni-eszterhazy.hu/ oldalon lehet tájékozódni.

 

További információ Orosz Ritánál kérhető az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: orosz.rita@uni-eszterhazy.hu

Telefon: +36 20 987 4216

Jelentkezni itt lehet: http://taborozas.uni-eger.hu/hu/tabor/jelentkezes 0
komment

Reflektor

Kávé: többlet az élethez
Startol a gép, „nyílik a net” és hopp: a Kávé Világnapja van!
Új blog Bordeaux-ból: hajrá Laura!
Franciaországból jelentkezik a következő hónapokban Varga Laura Nóra szőlész-borász...
Rék-à-Bordeaux: résumé de San Francisco
Takács Réka záró blogjában összegzi a Bordeaux-i tanulmányok élményeit.