Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. augusztus 15. Mária
Egyetemi élet

Irány Regensburg! - II rész: Az első éjszaka

Galambos Zsolt | 2021. december 02. 14:32:50 | Utolsó frissítés: 1 éve
Amikor az ember el kezd felkészülni egy Erasmusos utazásra, elég könnyen elkövetheti a túlgondolás hibáját.

 

Ha októbertől februárig Németországban töltöd az időt, nyugodtan hagyd otthon a rövidnadrágot, nem kell magaddal vinni kettőnél több kabátot, és komplett konyhai felszerelés sem kell. Én mindössze egy koszolós meg egy szép kabátot tettem el télre, két farmert, egy macinacit, meg két pulóvert, így viszonylag könnyen elfértem. Sokat segített, hogy csak egy kést, villát, kanalat tettem el, mert kint meglehet venni mindent olcsón az ösztöndíjból. Hiába Németországról van szó, tíz euróból szerzel főzőedényeket, amiket majd eladhatsz e-bayen a többi kollégistának, amikor mész haza. Amit viszont nem szabad otthon hagyni, az az összes papírod. Minden szerződés, amit akár e-mailben kaptál a külföldi egyetemtől, személyes iratok, COVID-oltást, tesztet, bármit igazoló nemzetközi papírok. Ezek nélkül bajba kerülhetsz, mert a határnál ellenőrök szálnak fel a vonatra, akik mindenkit végignéznek. Viszont ha ezzel megvagy, akkor már nincs sok hátra, és meg is érkezel a választott országba.

 


Átszálláskor szerencsém volt, ugyanis ugyanarról a vágányról indult a következő vonatom, mint amire beérkeztem, így az első eltévedésem Regensburgban, a cél városomnál volt. Amint leszálltam a vonatról, tudtam, hogy a lakótársam valahol az állomáson vár, a kollégium irányába, de azt nem tudtam merre van a kollégium, arra pedig nem voltam felkészülve, hogy nem lesz internetem. Szerencsére az európai roaming díjakat megszüntették pár éve, így nyugodt szívvel lehet telefonálni külföldön is, és hamar megtaláltuk egymást. Arra szintén nem voltam felkészülve, hogy a tömegközlekedés, például a busz, mennyire drága. Amennyiben te sem beszélsz németül, és senki sem szól neked, hogy van napi jegy öt euróért, akkor minden buszra szálláskor három eurót fogsz fizetni két hétig, mint én. Vagy bliccelsz...de ezt nem írhatom le.


A kollégium, mint előző írásomban említettem, a legolcsóbb a Regensburgban találhatók közül, cirka 227 euróért, viszont ketten osztozunk egy lakórészen, és külön szobánk van, ami majdnem akkora fejenként, mint a Sas úti kollégiumban egy szoba két főre. Saját konyhánk és fürdőszobánk is van, ami azért elég jó. Viszont arra itt is fel kell készülni, hogy a hűtőbe két adag húsleves nem fér be.


Azt szintén nem tudtam, hogy itt a boltok úgy kilencven százaléka este nyolckor bezár, de ismét csak szerencsém volt, ugyanis fél percre a kollégiumtól van a német Coop, igazi nevén Nettó. Tíz percre pedig egy kisebb pláza is van, így sikerült reggelit vadásznom, illetve sört, hogy megünnepeljük az első külföldön töltött éjszakámat. A belváros fél óra, negyven perc sétára van tőlünk, de busszal tíz perc alatt be lehet érni. Rengeteg szórakozóhely ad lehetőséget pénzköltésre, ugyanis három-négy euró egy sör átlagos ára. Amit indulás előtt érdemes megcsinálni, az az, hogy a város komplett térképét töltsétek le Google Maps-ről, mert elég könnyen el lehet tévedni internet nélkül, főleg ha ilyen messziről szeretnétek haza sétálni hajnali kettőkor, bubis víztől mámorosan. Buszok október közepétől, péntek és szombat este is járnak, viszont a többi napon sétálni kell, ha nem akarsz fél éjfélkor már otthon lenni.


Az emberek nagyon kedvesek Regensburgban, bárkihez mentem oda, hogy „Sorry where is Friedrich-Ebert-Straße?” mindenki beszélt angolul, és segítettek haza találni, így ha esetleg nincs térképed is vissza lehet találni. Mindent összefoglalva, pozitív volt az első nap, és mindenki nagyon kedves. Itt kicsit több Erasmusos van, mint nálunk az EKKE-n, így mindig van kivel menni bármerre.0
komment

Reflektor

Rék-à-Bordeaux: résumé de San Francisco
Takács Réka záró blogjában összegzi a Bordeaux-i tanulmányok élményeit.
Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...
Kiemelt Arany minősítést szerzett hallgatónk Siófokon
Május utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték meg a XII. Országos Népek Tánca-Népek...