Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. október 01. Malvin
Egyetemi élet

Dolgozni vagy nem dolgozni, ez itt a kérdés

Kis Dalma Róza | 2021. május 26. 15:44:54 | Utolsó frissítés: 1 éve
Egy egyetemista gyakran szembesül a felnőtté válás anyagi vonzatával, így sokan már a szorgalmi időszak alatt is vállalnak munkát. Az elmúlt esztendő azonban sok mindenen változtatott...

 

Óriáskerék jegykezelő, úszómester Demjénben, felszolgáló a Szépasszonyvölgyben, bolti eladó a plázában… ez csak néhány azon munkalehetőségek közül, melyeket egy eszterházys egyetemista évközben vagy nyáron elvállalhat diákmunkásként. Bár rendkívül vonzó tud lenni órák után, felérve a kollégiumba bezuhanni az ágyba, majd pihenés után elkezdeni készülődni az esti bulira, van, aki ezt az időt már a munkahelyén tölti és gyűjti a fizetését nyaralásra, fesztiválra vagy akár álmai autójára.  

 

Eger országunk méltán egyik legnépszerűbb turistavárosa, ebből adódóan számtalan munka vár a városi diákseregre szorgalmi időszakon kívül a nyári szezonban is, például fagyizókban, szállodákban, vagy a városi fürdőkben. A COVID-19 járvány azonban – mint sok minden másra – a diákmunka lehetőségekre is hatással volt.

 

– Az első hullám negatívan hatott a városi turisztikára. Mivel sok hely bezárt, így ezeken a munkahelyeken megszűnt a munkáltatók részéről a diákmunkásokra való igény is. Aki akart azonban, ilyenkor is dolgozhatott, hiszen a nagyobb üzletláncoknál megnőtt a kereslet a diák munkaerőre, elsősorban pénztáros és árufeltöltő pozíciókba. A járvány hatására azonban vannak olyan munkák is, melyek eltűnni látszanak a diákok számára. Ilyen például az irodai kisegítő vagy az adminisztrátori pozíció - mondta el lapunknak Kánya István a Meló-Diák Iskolaszövetkezet egri irodavezetője.

 

Hozzátette: tapasztalatuk szerint a vírus nem hatott negatívan a diákok munkakedvére, ám az online oktatásra való átállás után problémát okozott a már betanult, de hazaköltözni kényszerülő hallgatók helyére új diákokat keresni. Elmondása szerint az első hullám után, 2020 nyarán minden visszakerült a régi kerékvágásba, sőt, megnövekedett diákigény volt jellemző minden munkaterületen.

 

– Az iskola befejeztével megrohantak minket a diákok, és július elejére szinte mindenki kapott munkát, sőt augusztusban már nem is tudtuk a partner igényeket maradéktalanul feltölteni. A kezdeti nagy érdeklődést, a hosszú otthonlétnek és az online oktatásnak tulajdonítottuk, illetve nem volt annyi nyaralási és fesztiválozási lehetőség sem, mint a korábbi években, így a diákoknak több ideje volt dolgozni. Nem változott ez a tendencia idén sem, ugyanis a 2021-es nyárról már most látszik, hogy még sosem volt ekkora igény erre a foglalkoztatási formára – tette hozzá a Meló-Diák egri irodavezetője.

 

Forgó Levente pizzát süt az egyetemi tanulmányai mellett Fotó: beküldött

 

A diákmunkalehetőségek az elmúlt egy évben változtak, azonban vannak hallgatók, akik nem adták fel és megragadták a munkalehetőségeket ilyenkor is. Hallgatónk, Forgó Levente sem habozott, és első egyetemista éve előtt a jegyzetek mellé tavaly júniusban kötényt is ragadott, hogy konyhai kisegítőként dolgozhasson Recsken a Tarna Pizzériában, ahol feladatai közé tartozik többek között a felszolgálás és a pizza készítés is. Bár Levente csak pár napot vállal az egyetem mellett, már most érzi mekkora jelentősége van az önállóan megkeresett pénznek egy fiatal életében. Elmondása szerint bár nem ebből a fizetésből fog házat venni magának, de nagyon jó érzés, mikor az ember nem a szülőktől kapott zsebpénzt költi, hanem azt, amiért megdolgozott.

 

– A vírushelyzet, mint minden vendéglátóegységet, a Tarna Pizzériát is érintette. Az első hullám idején márciustól májusig nem volt nyitva az étterem, de akkor még az elején voltunk a vírusnak, és nem is hittük, hogy az egy év elteltével is a mindennapjaink része lesz. Az egy hónap bezárás amolyan óvintézkedés volt, ám sajnos a vírus nem tűnt el májusra, az üzletnek viszont mennie kellett. Ahogy munkába álltam, idővel sorra jöttek a szigorítások, amik alól mi sem tudtunk kibújni, így néhány hónapon át nem tudtunk vendégeket fogadni. Azonban azon szerencsések közé tartoztunk, akiknek nem kellett bezárniuk teljesen, hiszen megmaradt a kiszállításos és elviteles opció a vendégek számára. A közelmúltban történt enyhítéseknek hála a teraszunkra már ki lehet ülni, illetve védettségi igazolvánnyal bent is lehet fogyasztani – mondta Levi, aki az idei nyártól sok vendéget remél – Azt vettem észre, hogy eltekintve néhány anyagilag gyengébb hétvégétől, az emberek ugyanúgy szeretnek eljárni enni egy jót, mint a vírus előtt. A bezártság és a szigorítások miatt ez hatványozottan igaz és mindenki alig várja, hogy újra része legyen az ilyen közösségi élményekben – tette hozzá az első éves mozgóképkultúra és médiaismeret alapszakos hallgató, aki szerencsésnek érzi magát, hogy a pizzériában egy ilyen jó munkaközösségbe csöppenhetett.

 

– Szerintem mindenképpen megéri legalább nyárra diákmunkát vállalni. Én sosem gondoltam volna, hogy iskola mellett dolgozni fogok, hiszen túl értékesnek tűntek a hétvégéim, és nem tudtam elképzelni, hogy hétről-hétre feláldozzak egy-egy napot belőlük, de abszolút megéri. A kötetlenség, a szabadságérzet felbecsülhetetlen, a függetlenedés pedig előbb-utóbb mindannyiunkat utolér… miért is ne készüljünk fel rá időben? – tette hozzá Levente.

 

Az elmúlt egy év sok változást hozott az egyetemisták számára, de összeségében elmondható, hogy a járványveszély a diákmunkalehetőségeket nem veszélyeztette, és az iskolaszövetkezetek azon dolgoztak, hogy munkát adjanak a diákoknak ebben a nehéz helyzetben is. Bár sokan hazaköltöztek az online oktatás miatt, így az egri lehetőségekkel nem élhetnek, érdemes szétnézni minden vidéken, hogy mivel tömheti meg egy diák a pénztárcáját. Kánya István elmondása szerint a Meló-Diák Iskolaszövetkezet kiváló lehetőséget nyújt a diákoknak az ország minden területén arra, hogy betekintést nyerjenek a munkavállalás világába, és a későbbi elhelyezkedésüket is segítsék.

 

– Hiszünk abban, hogy az iskolaszövetkezeti munkavállalás jó lehetőség a diákoknak a saját jövedelem előteremtésére, ám a Meló-Diák koncepciója ennél hosszabb távra tervez. A munkaerőpiac utánpótlását akarjuk kinevelni a diákok bevezetésével a munka világába. Ennek érdekében olyan pályaorientációs és készségfejlesztő programot menedzselünk, amelynek keretében a fiatalok nemcsak dolgozni tudnak a tanulmányaik mellett, hanem két év alatt az optimális szintre fejlesztjük a skilleket, kompetenciákat, amivel elősegítjük a későbbi zökkenőmentes belépésüket a munkaerő-piacra. Úgy látjuk, hogy egyre több cég jön rá, hogy a diák munkaerő színes, gyorsan tanul és felpezsdíti a környezetét ezért biztos vagyok benne, hogy még ennél is népszerűbb lesz ez a foglalkoztatási forma – mesélte az egri irodavezető, aki csak bíztatni tudja az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóit a diákmunkavállalásra a nyári szünet és a szorgalmi időszak alatt is.0
komment

Reflektor

Kávé: többlet az élethez
Startol a gép, „nyílik a net” és hopp: a Kávé Világnapja van!
Új blog Bordeaux-ból: hajrá Laura!
Franciaországból jelentkezik a következő hónapokban Varga Laura Nóra szőlész-borász...
Rék-à-Bordeaux: résumé de San Francisco
Takács Réka záró blogjában összegzi a Bordeaux-i tanulmányok élményeit.