Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. október 01. Malvin
Arcok

Folytatják a munkát a Szalában élő gyermekekért

Berán-Juhász Henrietta | 2021. június 21. 16:17:25 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az Egri Roma Szakkollégium 2019 januárjában indított projektjének lényege, hogy egyetemünk hallgatói az egri Szalai Közösségi Házban, illetve a városrészen élő, hátrányos helyzetű családok körében vállalják a gyermekek korrepetálását. E munkában vesz részt Tóth Lili és Nagy Máté, akik úgy döntöttek, a projekt zárultával is folytatják a munkát.

 

Tóth Lili, az Eszterházy Károly Egyetem másodéves tanító szakos hallgatója másfél évvel ezelőtt kezdte a közösségi munkát a Szala városrészen.

 

 

– Leginkább a tapasztalatszerzés motivált, amikor jelentkeztem a feladatra. Hetente járok korrepetálni a Szalai Közösségi Házba, ahol abban is segítek a diákoknak, ha egy-egy dolgozatra szeretnének felkészülni, de akár abban is, ha egyszerűen csak szeretnék valakinek elmesélni a problémáikat – mesélte Lili. Máté szintén tanító szakos hallgatóként kezdett bele a közösségi munkába másfél évvel ezelőtt.

 

 

– Azért szeretném a továbbiakban is folytatni ezt a munkát, mert látom, hogy a gyermekeknek szükségük van a tőlünk kapott támogatásra. Minden alkalommal nagy szeretettel várnak minket – osztotta meg velünk motivációját Máté. Lilitől megtudhattuk, hogy a pandémiás időszak alatt is folytatták a munkát, mivel a gyermekek nem jártak iskolába, ezért az otthonra kiadott feladatok megoldásában segítették őket.

 

– A mi munkánk nem sokat változott ez idő alatt sem, az ő hozzáállásuk a korrepetáláshoz viszont úgy érzem igen. Hiányzott az iskola nyújtotta rendszer az életükből, viszont mi heti látogatásainkkal kicsit vissza tudtuk ezt csempészni – jegyezte meg Lili.

 

Máté elmondta: a Szalában élő gyermekek közül sokan nem rendelkeznek a digitális oktatáshoz megfelelő elektronikai eszközökkel, ezért ők nyomtatott formában kapták meg a feladatokat és szintén papíron oldották meg és vitték vissza az iskolába. Lili és Máté ebben is segítségükre volt az elmúlt időszakban, hogy könnyebben vegyék az akadályokat.

 

 

– A visszajelzések azt mutatják, hogy a gyermekeknek nagy könnyebbséget jelent, hogy jelen vagyunk és támogatjuk, tereljük őket – tette hozzá Máté. Hangsúlyozta: ajánlja ezt a lehetőséget minden hallgatónak, hiszen ahogy elmondta, felbecsülhetetlen az a szeretet, amit a gyermekek adnak a törődésért cserébe.

 

– A tanítási gyakorlatunkon nem hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozunk, a Szalában viszont igen. Ez az, ami igazán nagy tapasztalatot jelent: hogy ezeket a gyerekeket hogyan tudjuk motiválni, támogatni, hogy elhiggyék magukról, hogy képesek megtanulni a tananyagot – zárta a beszélgetést Lili.

 

Fotók: Balogh Tibor0
komment

Reflektor

Kávé: többlet az élethez
Startol a gép, „nyílik a net” és hopp: a Kávé Világnapja van!
Új blog Bordeaux-ból: hajrá Laura!
Franciaországból jelentkezik a következő hónapokban Varga Laura Nóra szőlész-borász...
Rék-à-Bordeaux: résumé de San Francisco
Takács Réka záró blogjában összegzi a Bordeaux-i tanulmányok élményeit.