Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. augusztus 15. Mária
Arcok

Egy fiú, aki mert nagyot álmodni - Báder Elemérrel beszélgettünk

Sulyok Boglárka | 2021. december 08. 16:03:47 | Utolsó frissítés: 1 éve
Bár viszonylag későn kezdett zenét tanulni, mára egri közösségi terek állandó szereplője, a Gárdonyi Géza Színház zongoristája, korrepetitora, nem mellesleg egyetemünk ének-zene/német nyelv és kultúra tanár szakos hallgatója Báder Elemér, az Eger Csillagai cím egyik idei jelöltje.

 

Bárki kérdezi tőled, büszkén vállalod, hogy roma családból származol. Ezekben a közösségekben a gyerekek nem ritkán 3-4 éves korban már kapcsolatba kerülnek a zenével. A te esetedben ez miként alakult?

- Én viszonylag későn, 14 éves koromban kezdtem el tudatosan megismerkedni a zenével. Noha megszületésemtől kezdve folyamatosan jelen volt a muzsika az életemben, ebben nőttem fel, így szocializálódtam, de csak kívülről ismertem ezt a világot. Az oka pedig nagyon egyszerű volt, szüleim nem ezt a pályát szánták nekem. Édesapám, látva a zenészek már akkor is nehéz helyzetét, próbált engem más irányba terelni. Végül mégis csak sikerült megtalálnom a saját utam, kialakultak a céljaim, melyekhez folyamatos lehetőségeket, támogatásokat kaptam, melyekért a mai napig hálás vagyok.

 

Az általános iskola elvégzését követően milyen elképzelés merült fel a továbbtanulással kapcsolatban?

- Már végzős, 8. osztályos voltam, amikor elkezdtem zenét tanulni. Viszont akkor annyira még nem merültem el benne, hogy rögtön konzervatóriumba, esetleg szakgimnáziumba jelentkezzek, ezért az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Iskolájának német nyelvi előkészítős osztályát választottam, ahogyan azt egyébként a szüleim iránymutatása is diktálta.

 

 

Mi jelentette a legerősebb motivációt abban, hogy végül a tanári pályát választottad?

- A gimnáziumban, illetve az általános iskolában is

olyan tanáraim voltak, akik mind szakmailag, mind emberileg követendő példát mutattak.

Számomra ők adták a legerősebb motivációt, hogy én is pedagógus legyek.

 

Azt olvastam az önéletrajzodban, hogy a nap 24 órájából a lehető legtöbbet megpróbálsz aktív tevékenységgel kitölteni. Színház, különböző rendezvények, fellépések, no és persze az egyetem. Miként lehet ezt összeegyeztetni? A kérdést úgy is feltehetném, hogy zajlik Báder Elemér egy napja?

- Nem mondok újat azzal, hogy nagyon nehéz összeegyeztetni. Viszont mellettem van egy támogató család, aki igyekszik minden másodlagos, általuk is megoldható problémát levenni a vállamról, megkönnyítve ezzel az éppen aktuális, elsődleges feladataim elvégzését. Egyébként rendkívül változatosak a napjaim, szinte nincs két egyforma, ezért is szeretem ezt az életmódot.

 

Akik hozzád hasonló társadalmi környezetből indulnak, az esetek döntő többségében nemhogy az egyetemre nem kerülnek be, de még középiskolát sem végeznek. Neked látszólag (birkózó hasonlattal élve) minden csípőből sikerült. Mi a recept, ha van egyáltalán?

- A recept két rendkívül fontos hozzávalóból áll: szülők és pedagógusok. Egy gyerek legmeghatározóbb közege a család, ahol nevelést, példamutatást, világképet kap. Ugyanezt, ugyanígy az iskolában, a tanárok által sőt, már az óvodában elkezdődik ez a folyamat. A recept úgy sikeres, ha minden hozzávaló adott, ezért ez a kettő sem tud egymás nélkül működni. Én szerencsére mindkettőt megkaptam. A szüleim, akik a mai napig mindenben támogatnak. Úgy gondolom, nélkülük ma sehol sem tartanék, és a tanáraim, akik oktattak, a tehetséget meglátva bennem folyamatosan fejlesztettek. Ez így együtt elég jó útravalónak bizonyult.

 

Báder Elemér bekerült az Egri Lokálpatrióta Egylet által immár 15. alkalommal meghirdetett „Eger Csillaga” cím jelöltjei közé a „Fiatalok” kategóriájában.

 

A szavazás december 19-ig tart, támogassuk őt voksainkkal!0
komment

Reflektor

Rék-à-Bordeaux: résumé de San Francisco
Takács Réka záró blogjában összegzi a Bordeaux-i tanulmányok élményeit.
Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...
Kiemelt Arany minősítést szerzett hallgatónk Siófokon
Május utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték meg a XII. Országos Népek Tánca-Népek...