Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. május 27. Hella
Oktatás

Nem bölcsész szakok „humánosoknak”

Kis Dalma Róza | 2022. január 12. 08:41:59 | Utolsó frissítés: 4 hónapja
Egyre közeledik a bűvös dátum: február 15. Cikkünkben ahhoz nyújtunk segítséget, mi alapján érdemes szakot választania azoknak, akik magukat inkább humán beállítottságúnak gondolják, ám nem szerepel terveik között a bölcsésztudományokban való elmélyülés.

 

Mindannyian mások vagyunk és ez így van jól.

 

Bár különbözünk egymástól és valójában mindenkiben keverednek az érdeklődési körök, gyakran két nagy csoportra bontjuk az embereket: eszerint vannak reálosok és humánosok. A reálosok általában jók matematikából, természettudományos tárgyakból, informatikából; a humánosok pedig irodalomból, történelemből, művészeti tárgyakból remekelnek. Azonban a képlet nem ilyen egyszerű, hiszen sok tantárgy áll a kettő határán: ilyen például az idegen nyelv, de nem szabad kifelejteni a testnevelést sem, ami szintén nem sorolható be egyik kategóriába sem, egyesek szerint pedig az ének-zene vagy a nyelvtan sokkal több logikai elemet tartalmaz annál, mint, hogy humán tantárgy besorolást kaphatna.

 

 

 


A szakválasztás első lépcsőfokaként általában azt a kérdést teszi fel magának mindenki, hogy mivel szeretne foglalkozni a későbbiekben. Ekkor gyakran színre lép az általános iskolás énünk, aki büszkén tartja kezében az okleveleket, sportkupákat, vagy éppen a jeles bizonyítványát, ám sajnos színre lép a gimnazista énünk is, aki gyomorgörccsel ült be matek dolgozatot írni és a biztonság kedvéért számológépbe ütötte a 2x2 feladványt is, így nem csoda, ha összezavarodunk a választáskor.

 

Fontos tisztázni azonban, hogy a humán beállítottság nem minden esetben egyenlő azzal, hogy nem ért az illető a matematikához.

 

Téves és bekorlátozó azt gondolnia magáról egy humános diáknak, hogy nem állná meg a helyét máshol, csak bölcsészkaron. Számos olyan szak van az Eszterházy-n is, ami bár Gazdasági vagy Informatikai Karon található, tökéletesen elvégezhető egy humán érdeklődésű személy számára is. Alapvetően a legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a választáskor azt, hogy

 

nem csak az számít, hogy mit fogsz tanulni az elkövetkezendő években, hanem az is, hogy végzettséged szerint miben fogsz majd dolgozni azzal a diplomával életed nagyrészében. Márpedig az utóbbi jóval nagyobb időszakról szól.

 

Talán elsőre ijesztőnek tűnhet a tantárgyak között a statisztika, pénzügy és számvitel vagy épp matematika, azonban a felsőoktatás már olyan kimeneti eredménnyel zárul, ami meghatározza a hátralévő életedet: egy diplomával. Ha nem szeretnél kifejezetten bölcsész területen szerezni diplomát, azonban úgy érzed, hogy jobban mennek a humán tantárgyak, akkor sem szabad megállni egy-egy ijesztőbb tantárgy miatt. Mindig a végcélt kell nézni, azaz el tudjuk-e képzelni magunkat abban a szakmában, amihez a diplománk belépőt ad majd. Ha igen, akkor nem szabad feladni! Megéri az a pár év befektetés, még ha nehezen is megy, azért cserébe, ami az életed hátralevő részében boldogít majd és büszkeséggel tölt el.


Lássuk tehát azokat az EKKE-s szakokat, amik első ránézésre nem tűnnek humánosnak, mégis sikeres lehetsz bennük bölcsész lélekkel is:1. Emberi erőforrások (GTK)
Az emberi erőforrások képzésben a HR (humánerőforrás) területével ismerkedhetsz meg, ám nem szem elől tévesztendő, hogy közgazdász képzésben részesül az ide felvételt nyert hallgató, úgyhogy előny, ha jóban vagy a számokkal. Ennek okán statisztikát, mikro- és makroökonómiát, vállalatirányítást és pénzügyet is tanulnia kell az ide jelentkezőnek. A végeredmény azonban mindezért kárpótol, hiszen olyan pozíciókban dolgozhatsz majd különböző cégeknél a későbbiekben, mint HR asszisztens, HR tanácsadó, fejvadász, bérszámfejtő vagy researcher, azaz toborzó, aki a felvételi folyamatokat intézi. Ha tehát szívesen foglalkoznál azzal, hogy a munkavállalók önéletrajzait elolvasd, kapcsolatot tarts velük és interjúvold őket a tökéletes jelöltet megtalálva, illetve segítsd a munkahely légkörét optimalizálni a munkavállalók számára, ez a szak neked való! Ebben a munkában előny, ha jók a kommunikációs képességeid, ha jól bánsz az emberekkel és a számokkal is, valamint, ha szívügyed a személyügy és a munkajog, hiszen egy HR-es a munkavállalókat képviseli és értük dolgozik munkája során.
A jelentkezéshez ezekből a tantárgyakból kell kettőt választanod, aminek eredményéből felvételi pontot számítanak számodra: földrajz, gazdasági ismeretek, informatika, matematika, történelem, egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy, egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy, egy idegen nyelv, egy szakmai előkészítő vizsgatárgy.
Tehát, ha például jó eséllyel ötös érettségid lesz idegen nyelvből és történelemből is, nincs is szükséged erős matek eredményekre, jól látod!

 

 

 

2. Szociálpedagógia (GTK)
A szociálpedagógia talán a „leghumánosabb” gazdász szak az egyetem képzési palettáján. Ezen a szakon megtanulod elsősorban a gyermek és ifjúsági korosztály tanulási, szociális és mentális problémáit komplex rendszerben kezelni. Itt végezve olyan képességeket, készségeket és értékrendet sajátíthatsz el, ami alapján hatékonyan működhetsz majd közre a szociális problémák megelőzésében, megoldásában és az érintettek társadalmi integrációjának az elősegítésében. A szociális szférában dolgozóknak nagy empátiára, kitartásra és elhivatottságra van szükségük, hiszen sok esetben az ügy, amit képviselnek sokkal nagyobb, mint az érte járó elismerés. Ezen a szakon a képzésed során tanulsz majd társadalomismeretet, pszichológiát, szociálpolitikát, pedagógiát és jogot is. Ha ezen a szakon szerzel diplomát állami és magánszférában is elhelyezkedhetsz, mint szociális munkás, szociálpedagógus, vagy intézményekben, iskolákban, cégeknél bármely más pozíciókban is, amihez szükséges a tudásod.
A felvételihez kettőt kell választani ezekből a tantárgyakból, de az egyiket közülük emelt szinten kell teljesíteni: magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem, egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy, egy idegen nyelv, egy szakmai előkészítő vizsgatárgy. Ugye, hogy nem is hangzik annyira reálnak?

 

 

 

3. Kereskedelem és marketing (GTK) felsőoktatási szakképzés
Bár az EKKE-n csak felsőoktatási szakképzésben indul ez a szak, kiváló lehetőség olyan humán beállítottságú diákok számára, akik szeretnének a reklámszakmában elhelyezkedni. Reklámszakemberként, PR-os vagy marketinges pozíciókban helyezkedhetsz el ezzel a végzettséggel. Ebben a szakmában szükséges, hogy jól bánj a szavakkal, tudj hatni az emberekre szövegekkel, grafikai elemekkel és közben ugyanennyire érdekeljen a piackutatás, a célközönség véleménye, valamint a reklámtrendek alakulása is. Manapság az egyik legnépszerűbb pozíció az online marketinges, vagy Social Média Marketinges, így garantáltan sikered lesz ezzel a képzéssel.
Ahhoz, hogy ide bejuss bármely két érettségi vizsgatárgyad eredménye beszámítható a felvételi pontodba, így ez a szak egy igazi Jolly Joker, ha humános vagy, de nem találod a helyedet a bölcsészkar szakjai között, hiszen bármely két humán tantárgy érettségi eredményét beszámíthatod. Ez a feltétel egyébként minden felsőoktatási szakképzésre igaz, így, ha szeretnéd garantálni bejutásodat a szakra, érdemes megjelölni az alapszak felsőoktatási szakképzését is, hiszen jóval alacsonyabb a ponthatár, és kedvezőbbek a feltételek.

 

 

 

4. Informatikus könyvtáros BA / Osztatlan tanárképzés - Könyvtárostanár (IK)
Bármilyen meglepő, de az Informatikai Karon is található humán szak. Bár a képzés része több informatikai tantárgy is, mint az adatbáziskezelés, algoritmizálás, weblapszerkesztés, webdesign vagy épp a logika elemei, mindezt nem olyan szinten tanítják ezen a szakon, mint egy informatikus szakos hallgatónak. Ezeken a tantárgyakon kívül rengetek művészettörténetet, könyvtártudományt, információelméletet és irodalmat is tanulnak a hallgatók, valamint ezzel a szakkal könyvtárak, levéltárak és kulturális intézmények szakképzett munkatársai lehetnek az itt végzettek.
Annak érdekében, hogy ide felvételt nyerj ezekből a tantárgyakból kettőt – közülük egyet emelt szinten – kell jó eredménnyel teljesítened az érettségin: biológia, dráma, filozófia, fizika, földrajz, informatika, kémia, magyar nyelv és irodalom, matematika, mozgóképkultúra és médiaismeret, társadalomismeret, történelem, egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy, egy idegen nyelv, egy szakmai előkészítő vizsgatárgy.

 

Ezeken a szakokon kívül természetesen rengeteg más humános képzést lehet találni az intézmény képzési kínálatában, többek között a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar, valamint a Pedagógiai Kar szakjai között. Hogy ezek közül melyik nyeri el a tetszésedet, az már egyéni preferencia, hiszen bölcsészképzések között is hatalmas a választék.


Érdemes odafigyelni minden szak esetében, hogy melyek a felvételi feltételek, hiszen így előre tudsz készülni az érettségire abból a tárgyból, amiről tudod, hogy számítani fog a felvételi pontodban. Ha művészeti vagy pedagógiai szakot választasz, ne felejtsd el megnézni, hogy a felvételihez tartozik-e alkalmassági vizsga, vagy felvételi vizsgamunka beküldése, hiszen az érettségi időszakban és nyár elején kerül sor ezekre is. Továbbá nagyon fontos, hogy megnézd, milyen nyelvvizsga követelmények érvényesek az adott szakra, hiszen sok esetben nem elegendő egy B2 bizonyítvány. Ezeket az információkat a felvi.hu oldalán tudod ellenőrizni, ami a következő időkben a legnagyobb barátod lesz, így jobb, ha már most elmented a kedvencek közé.


Ha még mindig kérdések vetődnek fel benned azzal kapcsolatban, hogy melyik szak lenne számodra a legmegfelelőbb, és mely foglalkozás illene hozzád a legjobban látogass el a Tervezz velünk weboldalra, ahol különböző kérdőívek segítségével nézheted meg mely területek illenek hozzád a legjobban.

 


Ne feledd, életed egyik legszebb időszakának a kapujában állsz, ránk pedig mindig számíthatsz:
hiszen az Eszterházy az ország legnagyobb családja.


 0
komment

Reflektor

Superior tanszállodánk igazgatója a borlovagrend új marsallja
Az Egri Bikavér Borlovagrend napokban tartott tisztújítása nyomán Dr. Vas István, a Hotel...
Fehér autók, zöld egyetem (Vol. 2)
Hova tovább? Még több VW? Más modellek?
Réka a tettek mezején (pincéjében)
Takács Réka "beköltözött" a bordeaux-i pincébe, egyetemi gyakorlatáról mesél nekünk blogjában.