Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. január 20. Fábián
Oktatás

Miért ne utazz még többet, ha már belevágtál?

2021. november 16. 14:18:50 | Utolsó frissítés: 1 éve
Na csókolom, üdvözletem, tiszteletem mindenkinek! A következő sorokban beszámolok egy nagyon remek kis kalandról, amivel az őszi szünetben sikerült kiegészítenem az egyébként is érdekes félévemet.
Hogy az értékes tanulmányok és hasznos gyakorlati tapasztalatok mellett milyen lehetőségei vannak egy "double degree" ösztöndíjjal Bordeaux-ban tanuló egri hallgatónak? Olvasd el Réka legfrissebb blogbejegyzését és képbe kerülsz!
A két intézmény együttműködése, valamint egyetemünk ösztöndíja révén szeptembertől 10 hónapon át Bordeaux-ban folytatja tanulmányait Takács Réka. Megkértük, hogy mondja el, milyen hallgatónak lenni a világ egyik legrangosabb borvidékének szívében. Abban maradtunk, hogy nem „csak” beszélgetünk, hanem kéthetente jelentkezik Franciaországból, blogot vezet a Palettán!

Miért is elégedne meg az ember Franciaországgal, ha egy hétig nincsenek órái és olyan nagyon közel van az az Isten adta spanyol határ, hogy nem lehet kiverni egy ilyen utazás ötletét a fejéből...? Hát nem is hessegettem el magamtól a gondolatot, hanem négy barátommal „karöltve” fogtuk magunkat és elutaztunk Bilbao városába. (Nem kellett persze valójában kart karba öltenünk, szerencsére volt hely a kocsiban…) Nos, nem tagadom, egyfajta függőségem lett: mindig meg kell osztanom veletek a résztvevők nemzetiségét - ebből is láthatjátok, hogy milyen a külföldi hallgató élete egy francia egyetemen – szóval, az autó utasai: spanyol, grúz, német, magyar és ismét magyar. (Mi voltunk tehát többségben… hihi.)

 

 

Béreltünk egy autót, kerestünk egy „airbnb” szállást és nekivágtunk Spanyolországnak. Azt mondják, Bilbaóban 100 napból 99-en zuhog az eső. Hát, mi szerencsések voltunk: egy teljes, napsütéses napot és kétszer fél „nem esőset” számláltunk az ott töltött hét alatt. (Jó, bevallom, hogy egy picit csaltunk, mert nem maradtunk végig egy helyben…)

 

 

Az első napon egy remek autókázás után érkeztünk a városba, majd az esti, szitáló esőben megkerestük három Bordeaux-ból ismert barátunkat (görög, lengyel és… a harmadikat sajnos nem tudom biztosra) és felfedeztük Bilbao kis utcáit. Persze megkóstoltuk első pintxo-inkat. Ez gyakorlatilag egy mini szendvics, de elképesztő, miket pakolnak rá és hihhhhetetlenül finom! Észak-Spanyolország, avagy Baszkföld helyi különlegessége, szóval annak, aki oda utazik, kötelezően ajánlott minél több pintxo kóstolása!

 

 

 

 

A második napunkon kifejezetten jó időt kaptunk, így ezt kihasználva elkocsikáztunk az óceán partjára megcsodálni egy gyönyörűséges helyet, ahol egyénként Trónok harca jelenetet is forgattak (Gaztelugatxe). (Persze nem akkor, amikor ott voltunk, bár az is menő lett volna.) Őszintén, megértem a helyszínválasztást, elképesztően csodálatos az egész! Sétáltunk egy jó pár km-t a parton fel-le a sziklákon és próbáltunk bálnát, delfint, cápát elcsípni, ahogy kiugrik a vízből. Hogy hullámok voltak-e, vagy állatok, amiket láttunk, azt sosem tudjuk meg, de mondjuk azt, hogy állatok, mert az milyen király már!

 

 

 

A harmadik napra múzeum volt a tervben, de mivel nem esett az eső délelőtt, megismételtük a Bilbao-i sétát, megspékelve az óvárossal, ami elképesztő! Az az igazi szűk utcás, ablakok között ezer emeleten teregetett ruhás, kis butikokkal teli világ. Elmászkáltuk itt a napot és mikor megérkezett az eső, bemenekültünk egy kávéra (illetve ColaCao-ra). Igen, mind a team ColaCao-hoz tartozunk, kinek kell ezután a Nesquik?) Mikor kicsit csendesebb lett a zápor, hazamentünk megszáradni, útba ejtve egy kis könyvesboltot, ahol nagyon boldogan olvasgattuk azt a néhány francia, vagy angol könyvet, amit véletlenül találtunk.

 

 

A negyedik napon ismét elhagytuk kis városunkat és elindultunk, hogy felfedezzük Saint Sebastian-t. Itt sok-sok német ismerőssel tudtunk találkozni (hihetetlen, mennyi német jön Bordeaux-ba Erasmussal). Na, de a lényeg, hogy ismét csodaszép tengerpartot láttunk és találtunk egy gyönyörű templomot, ahol - csak később realizáltuk mindezt - több, mint egy órát töltöttünk el. Úgy tűnik, imáink meghallgatásra leltek, mert utána elállt az eső és felmehettünk a hegyre (oké, inkább csak dombra), hogy onnan, a magasból is megcsodálhassuk a végtelenbe nyúló vizet és a város látképét. Este egy koccintás után elköszöntünk a németektől, akik később - ezer hála érte - elhozták nekem az ott felejtett esernyőmet!

 

 

Az ötödik napunkon végre sort kerítettünk a múzeum-dologra. Nem tudom, ki hallott a Guggenheim nevezetű modern művészeti remekről, de a lényeg, hogy ezt kutattuk fel. Mondjuk amilyen hatalmas, nem kellett sokat kutakodni, csak a bejárati ajtó után. (Igen, kétszer körbejártuk, mire meglett és nem volt buli, mert nagyon esett!) Odabent eltöltöttük az egész napot, mindenkinek ajánlom, aki szereti a múzeumokat: hatalmas és érdekes (na meg szép) és több magyar művésztől is találtam ott alkotásokat!

 

 

Hatodik és egyben utolsó napunkon hazatértünk az egyetemre. Természetesen előtte azért bevásároltunk, hiszen a spanyol és a francia árak nem mondanám, hogy azonosnak nevezhetők, illetve azt a fajta Guacamolet, na meg főleg ColaCaot nem is lehet kapni „itthon”.

Hazaúton szerettünk volna megállni Biarritz-ban, de elvétettük a lehajtót és bonyi lett volna visszamenni, szóval inkább csak folytattuk az utat csodás otthonunkba, Bordeaux-ba, ezzel zárva a nem kicsit királyságos hetünket. (Funfact: amint áthajtottunk a határon, kisütött a nap és elállt az eső.)

 

 

Mielőtt elköszönök, egy gyors kis extra:

Hazaérkezésünket követő napon volt a szülinapom, szóval a spanyol utat egy francia óceánparttal meghosszabbítottam. Egész napra kiköltöztem a strandlepedőre két barátnőmmel (görög, brazil) és kihasználva a jó időt még a vízbe is bementem. Ami számomra elképesztő, az maga a tény, hogy a szülinapomon nem kabátban ücsörgök a fűtött szobában (oké, nem vagyok fázós, szóval ez erős túlzás, de a lényeg talán érthető), hanem az óceánban sétálok!

 

 

Nagyon hálás vagyok azért a napért, na meg az egész, azt megelőző hétért! Csodálatos volt!

Azt hiszem minden lényegeset leírtam, szóval ennyi mára, puszi mindenkinek!

Réka0
komment

Reflektor

1200 eurós bor és egy látogatás Cognac-ban
Csapó kettő, avagy visszatértem Franciaországba és jártam Cognac-ban.
Nem bölcsész szakok „humánosoknak”
Egyre közeledik a bűvös dátum: február 15.
Magyar kutató a NASA-nál
A természettudományok szerelmese egyetemünk oktatója, Dr. Gucsik Arnold, aki tizenévesként...