Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. szeptember 26. Jusztina
Oktatás

Indítsd el saját startup vállalkozásod!

Tamás Anett | 2021. június 29. 09:26:04 | Utolsó frissítés: 3 hónapja
A 2020/2021-es tanév tavaszi félévében Egyetemünkön is elindult a Hungarian Startup University Program (HSUP). A HSUP célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével, mindezt egy új, közös oktatási platformon keresztül.

 

A kurzus keretén belül a hallgatók nemcsak szakmai támogatáshoz, hanem anyagi forráshoz is juthattak saját vállalkozásuk beindításához. A HSUP program egri tárgyfelelősével Novotny Ádámmal, az Egyetemi Innovációs Osztály munkatársával Jordán Dániellel, és két a kurzusban részt vevő hallgatóval is beszélgettünk az idei év tapasztalatairól.

 

– A kurzus előnye, hogy teljesen online zajlik. A diákok saját ütemükben tudnak haladni a tananyaggal. Minden tananyagrész után modulzáró vizsgát tesznek, azt is a saját ütemükben. A kurzus az elméleti és gyakorlati alapismeretek mellett egy valós vállalkozói szituációt is szimulál; sőt annak, akinek az ötlete tovább jut és támogatásban részesül ez nem is csak szimuláció, mert ők valódi csapatot alakítanak, szakértők támogatását vehetik igénybe és pénzt is fordíthatnak az öltetük fejlesztésére. A végeredmény tehát lehet egy új termék, szolgáltatás, ill. egy valódi startup cég elindítása is – tudtuk meg Novotny Ádám tanár úrtól.

 

A sok kötelező tárgy után felmerül a kérdés, hogy miért jelentkeztek idén egy újabb kihívásokkal teli kurzusra a hallgatók. Erre a kérdésünkre Angeli Csenge elárulta, hogy jelentkezésének fő oka vállalkozói szülei mellett a kíváncsisága volt, de természetesen a megszerezhető kreditpontok is segítették a döntésben. Banos Noémit pedig, eddigi tanulmányai motiválták a kurzus elvégzése kapcsán. – Először vállalati gazdaságtan órán hallottam a startupok fogalmáról, amivel kapcsolatban mindig elhangzott az innováció és a gyors növekedési potenciál, szóba kerültek olyan ismert cégek, mint például a Facebook, Amazon, Google. Ez már akkor is érdekes volt számomra. Tavaly ősszel megtudtam, hogy indul egy olyan képzés, aminek célja nem pusztán ,,száraz elméleti szinten’’, hanem teljes egészében megismertetni a hallgatókkal az innovatív gondolkodásmódot és a startupok világát, amihez még gyakorlati tudást is nyújt egy vállalkozás elindításával kapcsolatosan, ráadásul akár ösztöndíjban is részesülhetek. Ekkor úgy éreztem, ezt a 2 féléves kurzust nem szabad kihagynom, mert ilyen lehetőségem máskor már nem lesz – árulta el.

 

 

Igazi sikerként könyvelhetjük el a kurzus iránti aktivitást a hallgatók részéről, hiszen Novotny Ádámtól megtudtuk, hogy közel 80 ötlet született végeredményben. – A diákoknak egyoldalas vállalkozási ötletet (one-pager) kellett beadniuk az első félév végén, amit egy egri szakértő zsűri bírált el az NKFIH által megadott szempontok alapján. Az NKFIH iránymutatása szerint öt darab ötlet juthatott tovább az Eszterházy Károly Egyetemről, a nyertes diákok azonban 3-5 fős vállalkozói csapatokat toborozhattak. Tehát olyan diákok is részesülhettek támogatásban a kurzus 2. félévében (havi 150.000 Ft), akiknek az ötlete nem került kiválasztásra, de kompetenciáik alapján beválogatták őket a nyertes ötletgazda diákok. Az öt nyertes ötlet köré szerveződő csapatokat egyetemünkről összesen 12 hallgató képviseli, más egyetemekről pedig további 11 hallgató egészíti ki őket – mondta.


Jordán Dánieltől értesültünk róla, hogy ez a támogatás a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által felügyelt NKFI Alap Innovációs alaprészéből valósult meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával. Ez mit is jelent pontos számokban? Az Eszterházy Károly Egyetem a 2020-2.1.1-ED-2021-00137 azonosító számú projekt kapcsán összesen 10.200.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a HSUP ösztöndíjprogram megvalósítására 2021. március 01- 2021. június 30. közötti időszakra – mondta Jordán Dániel.

 

A támogatásért cserében viszont kemény munka vár a nyertesekre. – A hallgatóknak el kell sajátítaniuk a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által elkészített tananyagot, mely vállalkozóvá válásukat támogatja, miközben saját ötletük továbbfejlesztésén is folyamatosan dolgozniuk kell. Az csapatok tevékenysége egy Progress Report formájában ölt végül testet, melyben részletesen beszámolnak előre haladásukról és eredményeikről, továbbá a lehetséges továbbfejlesztési lehetőségekről – ismertette velünk a hallgatók kötelességeit Jordán Dániel.

 

A nyertes ötletekről Novotny Ádámot kérdeztük, aki elárulta, hogy van közöttük allergén felismerő app, egyénre szabható határidőnapló, digitális társasjáték platform és online bűvésziskola is. – Hogy melyik a legérdekesebb talán lényegtelen, mert az a jó ötlet, amely meg is valósul, nyereséget vagy társadalmi értéket termel hosszú távon. Ehhez persze sok minden más is szükséges a jó ötlet mellett – fogalmazott. Persze mindenki arra kíváncsi mi a titka egy jó startup vállalkozásnak, ezt viszont senki sem tudhatja biztosan. – A megfelelő összetételű, vegyes kompetenciákkal (pl. üzleti, műszaki/informatikai, esztétikai-művészeti) rendelkező csapat valószínűleg fontos, hiszen egy cég indítása gazdasági és iparági tudást is kíván. Jó, ha a csapat tagjai elkötelezettek, sok időt tudnak fordítani a vállalkozás fejlesztésére, kitartók, előre terveznek, de rugalmasak is egyben, pl. képesek az ötletet akár alapvetően is megváltoztatni a piaci visszajelzések alapján. Fontos lehet továbbá a megfelelő időben piacra vinni az új terméket, amikor a versenytársak még nincsenek vagy gyengék, de a vevők igényei már erősek. S mivel az innovatív ötletek csak igen kis része válik sikeres termékké/szolgáltatássá, fontos, hogy a diákok képesek legyenek a kudarcot is elfogadni és megújulni – foglalta össze Novotny Ádám a meglátásait.

 

Te is kedvet kaptál a kurzushoz? Ne csüggedj, mert minden bizonnyal jövőre te is jelentkezhetsz! Jordán Dániel nagyon pozitívan vélekedett a következő évi lehetőségről: „Mindenképpen szeretnénk folytatni a kurzust a jövőben, melyről természetesen tájékoztatni fogjuk hallgatóinkat is. A keretösszegek dinamikusan fejlődnek, ugyanis ez az első pilot éve a projektnek és ebből kifolyólag a jövő évi keretösszeg a nagy számú jelentkezés esetén akár növekedhet is.”

 

További kérdések merültek fel benned? Cikkünk második részében két nyertes pályázattal rendelkező hallgató mesél tapasztalatairól, és arra is választ adnak miért éri meg jelentkezni a kurzusra!0
komment

Reflektor

Megtartotta évnyitó küldöttgyűlését a Hallgatói Önkormányzat
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Hallgatói Önkormányzata szeptember 20-án délután öt...
Óvodások is szüreteltek az egyetemi szőlőbirtokon
Ötven óvodás kisgyermek vett részt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlőbirtokán...
A mustgázmérgezés veszélyeire hívták fel a figyelmet
A mustgázmérgezés veszélyeire hívták fel a figyelmet azon a tűzoltók számára szervezett...