Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. október 29. Nárcisz
Neked szól

#StayHome EKE módra

Rump Tímea | 2020. április 29. 13:00:26 | Utolsó frissítés: 6 hónapja
„Úgy gondolom, jó alkalom lehet ez a helyzet sok embernek, hogy megismerje magát, tudatosan kezelje a saját világát” - eszterházys hallgatók és oktatók számolnak be a karanténban eltöltött időt illető ötleteikről, tapasztalataikról.

 


A mostani helyzetben mindenkinek szüksége lehet arra, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül. Akadnak nehezebb napok, amikor jól jöhet pár tipp arra, mivel töltsd el az időt az eddigi megszokott napi rutin, ismerős életvitel hiányában.
A cikkben négy eszterházys diák számol be a karanténban töltött napjairól, valamint két fiatal tanár is megosztja véleményét, akik az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájában tanítanak. Ötleteket, vicces tippeket meríthettek tőlük, hogy produktívan, vagy épp lazább üzemmódban használhassátok ki az otthon töltött időt.


– A karanténhelyzet kialakulása óta mindannyian próbáljuk minél változatosabb, szórakoztatóbb otthoni elfoglaltságokkal lekötni magunkat. Ti mivel töltitek szívesen a szabadidőtök ebben a helyzetben?

 

– Én a szabadidőmet nagyon szeretem játékkal fűszerezni. Nincs jobb annál, mikor összegyűlik otthon a csapat és játszik egy jót. Ez az időtöltés mindig hasznos, ugyanis általa képesek vagyunk jobban megnyílni a másik felé. A klasszikus társasjátékokban kiválóan tudnak a szüleink is érvényesülni, külön öröm ilyenkor felülkerekedni rajtuk.
ProTipp: Próbáljunk olyan játékot választani, ami viszonylag friss kiadású, és így nem tudják ellenünk felhasználni azt a töméntelen tapasztalatot és fondorlatot, ami az évek során rájuk rakódott. Eleve gyanús, amit magyar kártyával kell játszani.
Amikor hőn szeretett szüleinknek jobb dolga akad, mi nem adjuk fel, és azzal a lendülettel készek vagyunk időnket tiszta szívvel feláldozni a lanozás oltárán. Mi is lehetne szórakozásunk tárgya más, mint a méltán legendás counterstrike. Varázslatos grafika, hihetetlen lendület, elképesztő sodrás... ja, az nincs. Viszont élmény és hangulat van csordultig az utánozhatatlan játékostársaknak köszönhetően.

 


/Prepok Benedek, eszterházys hallgató/

 

– Szabadidő... abból szerintem jelenleg kevesebb van, mint egyébként. A távoktatás rengeteg munkával jár, mind oktatói, mind diák oldalról. De ez egy másik interjú lenne. A szabadidőm egy csekély részét a szabályok szigorú betartása mellett a szabadban töltöm, jelentsen ez futást elhagyatottabb helyeken, vagy akár csak egy könyvvel való lazítást az erkélyen. Rájöttem, hogy a puzzle remek kikapcsolódás. Sose gondoltam volna magamról, hiszen nyugodt, de türelmetlen ember vagyok. Próbálom hiányosságaimat bepótolni, olvasok, filmeket nézek.

 


/Kozák Ádám, EKE Gyakorlóiskola tanára/

 

– Főleg írás, zenehallgatás, zenélés, olvasás, filmezés és netezés teszi ki a napjaimat. Ezeket próbálom úgy alakítani, hogy lehetőleg mindenből jusson egy nap, de nyilván nem egy katonás beosztásról van szó. Az írás kapcsán van egy-két olyan projektem, amelyek nagyon időigényesek, így azokat most végre elő tudtam venni, és haladni velük, sőt a zenélésre is végre nagy hangsúlyt tudok fektetni. Ritkán elmegyek sportjelleggel biciklizni a közeli természeti helyekre, vagy kitekerek a szomszédos falvakba. Meg hát készülni kell az egyetemre is, de szerencsére inkább tanulmányokat meg beadandókat kell írni, így azok között is akad néhány kreatívabb feladat.

 

/Galda Gábor Attila, eszterházys hallgató/

 

– Az igazság az, hogy én az úgy nevezett „vérkaranténozókhoz” tartozom, első naptól kezdve egy kezemen meg tudom számolni, hányszor mentem el otthonról. Pont az iskola egyik épületéből a másikig jutva tapasztaltam azt a csendes pánikot, ami a helyzettel kapcsolatban kialakult. Ez konkrétan annyit tett, hogy az egyik óráról kimentem, majd a másik előtt kb 5. perccel a B-ben már azzal fogadtak, hogy holnaptól előre meghatározatlan ideig nem kell – vagyis nem szabad – jönnünk. Szerencsére a barátommal és otthon is a szüleimmel rendesen sikerült bevásárolnunk, igen, ÉLESZTŐT is, így belevághattam a konyhai tevékenységekbe. Eddig nem igazán próbálgattam a szárnyaimat péksütemények és különböző kelt tészták terén, azonban most közös megállapodással arra jutottunk, hogy a pesti utcákat még maszkban és kesztyűben sem fogom járni, viszont a gonosz szénhidrát kell. Meglepően tapasztaltam, hogy nem akkora ördöngösség felfuttatni egy élesztőt, meggyúrni a tésztát és letakarva kicsit pihenni hagyni.

 

 

A kezdetben saját magammal szembeni szkeptikusság már-már kicsit túlságosan is átalakult, el sem tudom képzelni, hogy a lassange-t például ne a saját tésztámmal csináljam, vagy azt, hogy később fizessek a boltban tortilláért, kakaós kalácsért. A wish-list-em teljesen átértékelődött, top öt vágyaim közt szerepel egy konyhai robotgép.

 

/Nagy Zsófia, eszterházys hallgató/

 

– Próbálom optimistán szemlélni a helyzetet, igyekszem felfedezni a lelassult hétköznapokban a lehetőségeket. Mivel doktorandusz hallgató vagyok, ezért a kutatásomra jelenleg több időt tudok fordítani, a közelgő szigorlatomra is igyekszem készülni. Mellette online tanítok, szóval szabadidőm több nem lett, csak a napok ritmusa rendeződött át. Igyekszem persze közben olyan szabadidős tevékenységeket is végezni, amik segítenek abban, hogy megőrizzem a lelki egészségemet, és még szórakoztatnak is: ilyen például a jógázás, olvasás, írás – ezekre az otthon töltött több idő kiváló lehetőséget biztosít.

 

/Csató Anita, eszterházys doktorandusz, EKE Gyakorlóiskola tanára/

 

– A hosszú otthonlét, a világ helyzetének jelenlegi bizonytalansága sajnos mindenki számára eredményez rosszkedvű, nehezebb napokat. Esetleg van-e valamilyen praktikátok, bevált módszeretek, ami segíthet ilyenkor?

 

– Úgy gondolom, jó alkalom lehet ez a helyzet sok embernek arra, hogy megismerje magát, tudatosan kezelje a saját világát. Ezt ilyenkor meg lehet tanulni. A művészetek mindig segítenek, jómagam is leülök a zongorához, előveszek egy könyvet. Ezek befolyásolhatják a lelkiállapotunkat. Nagyon fontosnak tartom, hogy bármilyen formában, akár otthon a nappaliban fussunk helyben (egyébként nagyon vicces, érdemes kipróbálni), vagy találjunk ki bármi mozgást, rengeteget segít.

 

/Kozák Ádám, EKE Gyakorlóiskola tanára/

 

– Ilyenkor arra gondolok, hogy a családommal lehetek, itthon. Minden napban van valami jó, lehet csak egy apróság, de aki keres, az talál. Én egy pozitív, vidám embernek tartom magam, ami által ritkán van rossz kedvem, olyankor sorozatokat, vígjátékokat nézek. Skype-on beszélgetünk a barátokkal, ahol elpanaszkodjuk egymásnak a bajainkat. Zenét hallgatok, keresem az új zenéket, és gyűjtöm az ötleteket, hogy minél jobb táncokat tudjak rájuk koreografálni. #simonyikoreo Snapchaten készítek vicces videókat, és küldöm tovább a barátoknak, favicceket osztok meg velük, azzal a reménnyel, hogy hátha meg tudom nevettetni őket. Régi emlékeket idézek fel a fényképekkel, videókkal. Őszintén: ha rossz kedvem van, még a csokoládé segít nagy mennyiségben.

 


/Simonyi Sándor, eszterházys hallgató/

 

– Miközben figyelemmel kísérjük az eseményeket, és kellő komolysággal kezeljük a helyzetet, szerintem mindig érdemes optimistának maradni. A hozzáállás baromi sokat segít. Ahelyett, hogy úgy éljük meg, már hetek óta be vagyunk zárva és nem tudunk mit csinálni, lássuk meg, hogy hirtelen rengeteg időnk lett (tisztelet a kivételeknek, akik még ilyenkor is kitartóan dolgoz[hat]nak), és bizony mindig van mivel foglalatoskodni. Ilyenkor jön a képbe az, amire fentebb is utaltam, hogy tudatosan foglaljuk el magunkat, és legyünk nyitottak az újdonságok felé is. Az ilyen ingerszegény időkben muszáj magunknak megteremteni azt. Filmmaraton, könyvmaraton, zenekarok fulldiszkográfiáját letolni egy délután. Új felfedezések ezeken a területeken. Alkotás. Írás, festés, zenélés, bármi. Továbbá szerintem nagyon fontos, hogy azért néha kimozduljunk a házból: az udvarra, a teraszra vagy minimum az erkélyre üljünk ki minden nap. Ha tényleg ki akarunk menni a természetbe, akkor a biciklizés a legjobb, olyan helyre, ahol más emberek nincsenek, a szükséges egészségügyi intézkedésekkel együtt. Persze az is fontos, hogy tartsuk a kapcsolatot a barátokkal, családdal, néha online videochates beszélgetéseket, „bulikat" tartunk.

 

/Galda Gábor Attila, eszterházys hallgató/

 

– Ami számomra leginkább bevált, az az, hogy igyekszem egyfajta napirendet tartani, tehát nem engedem „kifolyni" az időt a kezemből, pusztán kanapén töltött sorozatnézéssel. Igyekszem megtalálni az egyensúlyt a munka, tanulás és kikapcsolódás között. Úgy gondolom, hogy a nehezebb napokat is meg kell élni, teljesen rendben van, ha ilyen helyzetben nem vagyunk minden nap egyformán produktívak. Ilyenkor igyekszem „körülvenni" magam olyan emberekkel (természetesen jelen helyzetben online), akik fontosak számomra. A videó chates kapcsolattartás a családdal, barátokkal, ismerősökkel nagy löketet ad azokban a helyzetekben, amikor nehezebben élem meg a bezártságot. Továbbá igyekszem olyan dolgokat csinálni ilyenkor, amik megmozgatják a kreativitásomat: ilyen az írás vagy egy új recept kipróbálása – a lényeg, hogy alkossak valamit. Maga az alkotás folyamata sokszor segít átbillenni a nehézségeken.

 

/Csató Anita, eszterházys doktorandusz, EKE Gyakorlóiskola tanára/

 

– Milyen produktív időtöltéseket javasolnátok másoknak, amiket otthon, vagy megfelelő óvintézkedések mellett kint most is végezhetnek?

 

– Pihenjetek, gondolkozzatok, és ha eszetekbe jut valami szuper, azt írjátok le azonnal. Nem árt az ötleteket ilyen vírusos időszakban egybe gyűjteni, és amit meg is akartok valósítani azt határidőkhöz kötni, mivel ezek a napok most hajlamosabbak egybefolyni, mint máskor.

 

/Prepok Benedek, eszterházys hallgató/

 

– Mindenféleképpen ajánlom mindenkinek, hogy amennyire van lehetősége a szabadban lenni egyedül, vagy azzal, akivel egy háztartásban él, menjenek és kapcsolódjanak ki. Próbáljanak ki új recepteket, ételeket, süteményeket. Minden olyan dolgot valósítsanak meg, amit folyamatosan csak elhalasztottak, mert épp menni kellett valahova. Most van idő és lehetőség erre. Építsenek ki szorosabb baráti kapcsolatot azokkal a személyekkel, akik fontosak, és sokat jelentenek számukra, továbbá, ha tudnak bármiben is segíteni másokon, azt is tegyék meg. Próbáljanak pihenni, kikapcsolódni, és mindennapot pozitív gondolattal és napi célkitűzéssel kezdeni, hogy mindig legyen az adott napnak eredménye. A legfontosabb, hogy mindenki gondolja át azt is, hogy a karantén után, mely dolgok fognak prioritást élvezni az életükben, és hogyan tudnak segíteni a Földnek a gyógyulásban.

 

/Simonyi Sándor, eszterházys hallgató/

 

– Rengeteg szuper lehetőséget tárnak elénk most a weblapok, ilyen például az érintkezésmentes kiszállítás. Én ezek után is mindig lemosom a kapott termékeket egyenként, amit lehet. Családi partykat és szülinapi koccintást csináltunk az elmúlt időszakban, a húsvéti locsolkodás, tojásfestés és versmondás is online volt.[...] A nyelvtanulás nagyon magától értetődő lehet ebben az időszakban, de én ennek inkább a filmnézős változatát ajánlanám. Ha van olyan kedvenc filmetek, aminek magyarul a szövegkönyvét is meg tudnád írni, annyiszor láttad már, érdemes megnézni egy olyan nyelven, amin már kicsit tudsz. Így tudod, miről van szó, de mégis a szófordulatokat a másik nyelven hallod. Felirat sem kell.

 

/Nagy Zsófia, eszterházys hallgató/0
komment

Reflektor

Egyetemi napok a Libriben
Az egyetem oktatóit, dolgozóit és hallgatóit is kedvezményekkel várják az egri könyvesboltban!
Válaszd az Eszterházy Károly Egyetemet!
Már lehet jelentkezni a 2021 februárjában induló keresztféléves képzéseinkre!
Rajzpályázatot hirdet az Eger Termál Kft.
A Bitskey Aladár Uszoda fennállásának 20. évfordulója alkalmából az Eger Termál Kft....