Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. október 28. Simon
Neked szól

Mi leszek, ha nagy leszek?

Tuza Borbála | 2020. április 15. 12:24:35 | Utolsó frissítés: 6 hónapja
Szinte mindenkiben felmerülhetett már a kérdés: vajon jó helyen járok, jó felé halad az életem? Erre magunknak kell megtalálnunk a választ.

 

Nagyon sokan indulnak neki az életnek céltudatosan. A gimit végigtanulják, szorgalmasan hajtanak, hogy bekerüljenek az „álom egyetemre”, és végre sínen legyenek a jövőjük felé haladó úton. Ám vannak olyanok is, akiknek nehezebben körvonalazódik a jövőképük, vagy esetleg elvesztették motivációjukat. Nézzük mit fog tenni, aki hasonló cipőben jár, mint a fent említettek. Több típussal találkoztam:  

 

  • Van, aki abbahagyja tanulmányait és dolgozni kezd, teret ad a gondolatainak, és talán nem is zárja ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben még visszatérjen az iskolapadba, nem diplomát, hanem szakmát választ, pénzt keres és így boldogul.
  • Van, aki OKJ-s képzést végez, és azzal valósítja meg álmait.
  • Van, aki úgy jelentkezik az egyetemre, hogy igazából nem tudja, mit kezdjen az életével, de szüksége van egy biztos pontra.
  • Ezenkívül természetesen van, aki tényleg motivált, és úgy jelentkezett a felsőoktatásba, de most nem róluk lesz szó, hiszen nekik valószínűleg nincsenek ilyen nehézségeik.

 

A gimnáziumban, 11.-ben fakultációt kell választani lehetőleg aszerint, hogy ki milyen irányba szeretne orientálódni. Rengeteg olyan diák van, akinek fogalma sincs, mit válasszon. Gyakorlatilag ekkor kell eldöntened, hogy mivel szeretnél foglalkozni az elkövetkezendő 30-40 évben. Gondoljunk bele, hogy milyen nehéz lehet ezt a döntést egy 16 éves kamasznak meghoznia. Mondhatjuk, hogy „na ne már, hiszen 100 éve is ez volt”, de 100 éve nem sok ember foglalkozott például a pszichológiával, és nem kutatta senki, hogy milyen nyomást gyakorol ez a diákokra. Pedig ez igenis fontos!

 

 

Sajnálom azokat a fiatalokat, akik görcsösen meg akarnak felelni a társadalom vagy a szülők elvárásainak, és valami olyan dologba kényszerítik bele magukat, amit igazából nem is akarnak, majd így élik le az életüket. Fontos lenne, hogy a diákok kapjanak segítséget szakemberektől, akik válaszolnak a kérdéseikre, és segítenek nekik abban, hogy előrelépjenek, akár az egyetem felé, akár teljesen másfelé. Fontos, hogy találjanak legalább kettő olyan dolgot, ami érdekli őket, így sokkal egyszerűbb lesz döntéseket hozniuk a jövőjük kapcsán.

 

 

Azoknak az egyetemistáknak, akik úgy voltak vele, hogy „majd lesz valami belőlem”, azt üzenem, hogy van lehetőségük fejleszteni magukat, motivációt, célt találni. Talán itt, az egyetemen jönnek rá, hogy nekik ez nem való, vagy épp átjelentkeznek egy másik szakra, ami sokkal jobban passzol hozzájuk. Hidd el, most sokkal több időd van a személyiségfejlesztésre is, mint mondjuk munka mellett. Legyél nyitott az újdonságokra, és például vegyél fel olyan szabadon választható tárgyat, kurzust, ami érdekel, még ha nem is a szakodhoz kapcsolódik! Tehát ne add fel és ne hagyd, hogy benne ragadj valamiben, ami nem te vagy, ami nem hozzáad az életedhez, hanem elvesz.

 

A cikk végén pedig itt hagyok egy szuper személyiségtesztet, amely talán segíthet abban, hogy közelebb kerülj saját magadhoz, és hatékonyabban körvonalazódjon az, hogy „mi leszek, ha nagy leszek”:

 

https://digitalispszichologia.hu/tesztek/mbti-teszt?fbclid=IwAR1pizJ6-6QqDh4mGhQFp7-_Gu_EY0m8K47IJ5HGqSRC_xx9Gjs-5RPITGI

 

 

 0
komment

Reflektor

Egyetemi napok a Libriben
Az egyetem oktatóit, dolgozóit és hallgatóit is kedvezményekkel várják az egri könyvesboltban!
Válaszd az Eszterházy Károly Egyetemet!
Már lehet jelentkezni a 2021 februárjában induló keresztféléves képzéseinkre!
Rajzpályázatot hirdet az Eger Termál Kft.
A Bitskey Aladár Uszoda fennállásának 20. évfordulója alkalmából az Eger Termál Kft....