Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. november 25. Katalin
Neked szól

Járatlan úton

Juhász Henrietta | 2018. február 20. 11:09:21 | Utolsó frissítés: 2 éve
Az új, immár általunk kitaposott utat tiszta, erős erkölcsökből kövezhetjük, és reméljük, lesznek követőink.

 

Lomhán kúszik előttünk az idő, s ránk teríti szürke fátylát, ami eltakarja a halvány, még erőtlen napsütést. Suttog a szél, s ha nem halljuk, erősen fülünkbe csíp, hogy figyeljünk rá, kövessük irányát. Ám mi ellenállunk, szembe megyünk vele még akkor is, ha az út előttünk járatlan és láthatatlan. Ezt kívánja önérzetünk, ezt diktálja lelkiismeretünk. A nehezebb úton megyünk tovább, ha tudjuk, hogy amin eddig jártunk, azt pusztán gyengeségből, plátói hitből választottuk.

S választjuk azért is, mert reméljük, hogy az új, immár általunk kitaposott utat tiszta, erős erkölcsökből kövezhetjük, és reméljük, lesznek követőink. Olyan követők, akikkel közös erényeket kovácsolni öröm lesz, nem szenvedés, lehetetlen szélmalomharc.

 

A tudás birtokában már nem vagyunk megvezethetők

 

Mert hiába nyom minket szürkeség és közöny, hinnünk kell, hogy már csak néhány hónap, s a nap fénye újra erővel tölti fel testünket és nem lesz, aki megállíthatja a bennünk áradó lendület erejét. Hiszen nem azért születtünk, hogy egy-egy csalódás után földön elterülve várjuk a végkifejletet. Nem azért, hogy az önsajnálatból burkot fonjunk magunk köré. Ismerjük a gyógyírt, ami a hosszabb harcok után enyhíti fájdalmainkat: akkor miért ne használnánk?

Suttog a szél, s arra csábít, hogy kövessük az ő útját, aminek a vége beláthatatlan mélységekbe vezet. A tudás birtokában viszont már nem vagyunk megvezethetők, látjuk az igazságot, nem formálhatnak minket az elemek. A járatlan utat is emelt fővel törjük magunk előtt!0
komment

Reflektor

Főzzünk együtt a Kutatók Éjszakáján!
Nagy Zoltán mesteroktató, királyi főszakács különleges, háromfogásos menüt készít...
Robot menti meg a királylányt
Nem mindennap lát az ember szumózó robotokat. Kivéve a Leányka utcában, ott ugyanis ez...
VIII. Eszterházy Film- és Médianapok
A VMI Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszéke nyolcadik alkalommal szervez Eszterházy...