Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. augusztus 10. Lőrinc
Neked szól

Dobó szobrán keresztül üzent a múlt

Paletta Online | 2014. március 15. 16:17:39 | Utolsó frissítés: 1 éve
Egy 107 évvel ezelőtti üzenet várta a Dobó szobor restaurátorait, akik a talapzaton találtak rá az öntőmesterek által hátrahagyott sorokra.

 

A két szobor restaurálása még javában folyik Erdőkertesen, ahol most a szobrok kiegészítő elemeinek, így a Dobó szobor talapzatán elhelyezkedő láncok, gömbök és félholdak pótlásán dolgoznak a restaurátorok. Az egri várkapitány szobrának talapzatán a restaurátorok egy nyílást vágtak, így találtak rá arra az 1907-ből származó üzenetre, amelyet az öntőmesterek hagytak hátra a jövő emberének – olvasható az eger.hu-n.

 

A 107 évvel ezelőtti üzenet így szól:

 

"Találkozunk mi majd egykor föld és göröngy köszt, por alakban.
Gally Mihály
Hovanecz János
1907. agu. 8."

 

„Nem számítottunk rá, de amikor levettük, akkor láttuk, hogy a belső részén van egy írás. Nagyon meglepődtünk és örültünk is neki” – emlékezett Böjte Horváth István, okleveles szobrászművész. A szobor felhelyezésénél ez volt egyébként az utolsó lap, amit a többitől eltérően kívülről, bronzcsavarokkal illesztettek a helyére. A szobor talapzatán levő láncokat, bronzgömböket és félholdakat az elmúlt évtizedek során többször kellett pótolni, amelyet általában acéllal oldottak meg. Ezeket most újra kiöntik, de az eredeti állapot visszaállítása érdekében bronzból.

 

 
Fotó: Média Eger  

 

 „Mi arra gyanakszunk, hogy 1967-ben, amikor a Dobó térre került a Végvári vitézek szoborcsoport, akkor átrendezték a teret. Egy archív felvétel tanúsága szerint ugyanis a tér központjában helyezkedett el Dobó István szobra, egy lényegesen kisebb posztamensen. Akkor még nem voltak ott a lánc körítések és a kő gömbök, amin a török félhold és a láncokat összekötő bronzgömbök láthatók” – tette hozzá Schütz Zoltán, okleveles restauráló-művész.

 

A Dobó szobor javítása és a lyukak hegesztése a jövő héten indul.    0
komment

Reflektor

Felvételi eredményeink
Az Eszterházy Károly Egyetemre 1822 hallgató nyert felvételt.
Gratulálunk!
Gratulálunk sikeres felvételi eredményedhez, üdvözlünk az Eszterházy Károly Egyetemen!
Felvételi ponthatárok 2020
Az Eszterházy Károly Egyetemen 2020 szeptemberében induló képzések hivatalos ponthatárait...