Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. szeptember 15. Enikő
LTér

Segíteni jó – erről vallanak az önkéntesek is

2017. május 26. 10:59:59 | Utolsó frissítés: 2 éve
Az OPÁL Tehetséggondozó Alapítvány fontosnak tartja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek megsegítését. Tagjai önkéntes alapon végzik munkájukat, és igyekeznek sok gyerekhez eljutni. Az alábbiakban – név nélkül – az önkéntesek élménybeszámolóiból olvashattok részleteket.

 

1. helyszín: a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei EGYMI - vagyis a girincsi Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

 

 

„Az ember, amikor meghallja, hogy gyermekotthon, egyből a rossz életkörülményekre, elhanyagolt gyerekekre gondol. Ezzel ellentétben a girincsi intézmény egy kellően barátságos és gyermekbarát hely, ahol a rászoruló gyermekek az intézmény lehetőségeihez mérten mindent megkapnak. A pedagógusok szívüket-lelküket beleteszik a munkájukba, és olyan szeretettel emlegetik az általuk nevelt gyermekeket, mintha csak egy családtagjukról beszélnének. Emellett a gyermekek nagyon jó nevelésben részesülnek és a saját személyiségükhöz és betegségükhöz képest mindent el is tudnak sajátítani, amit csak lehetséges.”

 

 

"Számomra egy hatalmas élmény volt ez a nap, nagyon izgatott voltam a látogatás miatt. Amikor odaértünk, egy gyönyörű kastélyt pillantottam meg. (...) a tanárok és a vezetőség egyaránt kiváló szakemberek összessége. Már ott éreztem, hogy egy szeretetteljes intézménybe látogattam el.”

 

„Pedagógusi pályára készülvén fontos tapasztalatokra tettem szert az intézmény látogatása során, hiszen én is találkozhatok majd értelmi sérült gyerekekkel. Megismerve egy-egy gyerek történetét, még inkább megerősíti bennem azt, hogy értékeljük azt, amink van. Rendkívül hálásak, fiatal koruk ellenére önállóak, szinte bármit elvégeznek maguk körül. Ők nem az írás, olvasás vagy matematika területén jeleskednek, hanem táncolnak, énekelnek, varrnak, hímeznek, így szerezve egymásnak és másoknak is örömet, miközben az életre készülnek.”

 

2. helyszín: a budapesti Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon

 

 

"Eddigi tanulmányaim során még nem volt módom találkozni ilyen gyerekekkel, bár elméletben bőven tanultunk ilyesmiről, de az még sem olyan.

Először, mikor megérkeztünk, kicsit féltem és izgultam, hogy tudok-e majd velük beszélgetni vagy esetleg türelmes lenni.  Nagyon megdöbbentő volt számomra, hogy mennyire nyíltak, kedvesek ezek a gyerekek, és mindenkit örömmel fogadnak, aki közéjük kerül. A kis hegyi túra után, ahol először voltunk, ellátogattunk a kollégiumokba ahol laknak."

 

"Nagyon tetszett, hogy a gyerekek az intézmény által szervezett különböző kirándulásokon vehetnek részt heti rendszerességgel és hogy számukra nyaranta hosszabb kirándulásokat is szerveznek. Ugyanakkor a rendezett körülmények ellenére is volt olyan gyermek, akinek a sorsa megrendítő volt és örülök, hogy ezek a gyermekek egy ilyen intézménybe bekerülhettek és ilyen nagyszerű pedagógusok foglalkoznak velük."

 

 

"Rendkívül megrázó és örömteli találkozás volt ez számomra. A sérült „gyerekek” közvetlensége a kommunikációs nehézségek ellenére is érezhető volt, és életem egyik legfontosabb tapasztalatát gyűjtöttem be, amiért elmondhatatlanul hálás vagyok. Akadtak vicces momentumok is, amiket mi látogatók nyilván sosem felejtünk el. Tényleg nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy eljuthattam ide, veletek. Újra átértékeltem az élet apró dolgait, ami segít továbbmenni utamon."

 

3. helyszín: XVI. kerületi Napközi Otthon

 

 

"Boldogan és izgatottan vártam a pénteket, készültünk egy kis barkácsolással. De tudtam, hogy ha üres kézzel megyünk, és csak közéjük ülünk, beszélgetünk, akkor is nagyon örülni fognak. Őket semmi hátsó szándék nem vezéreli, nincsenek önös érdekeik, tiszta lelkűek, és nagyon tudnak szeretni, lelkesedni. Mikor megérkeztünk, csillogó szemeket láttam. Lelkesen barkácsoltunk közösen tavaszi, húsvéti apróságokat. Készült többek között körömlakkos tojás, és "tenyér nyuszi" is. Legnagyobb meglepetésemre készültek egy kis ajándékkal nekünk; általuk készített kerámia tálat kaptunk, egy "almatálat". Amíg ott voltunk, elhittem, hogy a világ szép, és önzetlen, olyan, mint Ők. Várom a következő alkalmat, ami feltölt engem is, és őket is!"

 

 

 

 

"Reggel indultunk Egerből, körülbelül 10 körül értünk oda a napközi otthonba, ahol már nagyon vártak minket. Készültünk sok-sok kreatív ötlettel húsvétra, amit még a vonaton gyorsan átbeszéltünk. A napközis otthonba való belépés előtt egy picit izgultam, hogy milyen is lesz, de ahogy beléptem, ez rögtön elmúlt, ugyanis egy csupaszív kis társaság várt minket. Kellemes légkör volt. Egyből neki is kezdtünk egy kis bemutatkozás után a foglalkozásoknak, a „gyerekek” már nagyon várták, érdeklődőek voltak, szerencsére szinte mindenki nyitott volt felénk, tudtunk velük kommunikálni és élvezték, amit csináltak, és mi is élveztük, amit velük csinálhattunk. Megismertük kicsit közelebbről is, hogy milyenek a sérült emberek, és azt, hogyan kell feléjük közeledni. Nem félni kell tőlük, hanem megismerni, majd egy finom ebéd után tudtunk beszélni a vezetővel is, aki mesélt is egy kicsit a mindennapjaikról, lehetőségeikről, szokásaikról."

 

"Nekem elvárásaim nem voltak a nappal kapcsolatban, inkább csak féltem picit attól, ami ránk vár. Még soha nem foglalkoztam fogyatékos emberekkel, de mindig is szerettem volna kipróbálni magam, úgyhogy izgultam is. Elképesztő, mennyire lelkesen és szeretetteljesen vártak minket, és az, hogy mennyire lekötötte őket a kézműveskedés és milyen tehetségesek. Azt hittem, ha majd bemegyek, és meglátom őket, túlcsordulnak az érzelmeim, de egyáltalán nem kell őket félteni. Nagyon talpra esettek és önállóak. Külön jó, hogy pontosan erre az életformára, az önállóságra tanítanak mindenkit. Hasznosnak, és hatalmas segítségnek gondolom ezt az alapítványt, nagyszerű lehetőségeket nyújtanak nekik az ismerkedésre."

 

4. helyszín - Eger, érsekkerti jótékonysági futás

 

 

"Csodás dolog történt az Érsekkertben. Már nagyon vártam ezt az eseményt, hiszen testnevelés szakosként szeretem a sportolást, a mozgást, a jó cselekedet. Tehát szombaton a reggeli órákban összegyűltünk, összeszedtük az eseményhez szükséges dolgokat és közösen elindultunk az Érsekkertbe. Ott hamarosan kijelöltük az 5 km-es távhoz a pályát közösen, megcsináltuk a regisztrációs pultot és vártuk a futókat, családokat… És egyszer csak jöttek, jöttek és jöttek az emberek. Hihetetlen érzés volt, hogy mennyien segítenek ezzel a futással másoknak. Nagyon izgatottak voltunk, amikor már szép számmal összegyűltek az emberek és kezdődött a bemelegítés, amit a családi futás követett, mindenki annyira lelkes volt és olyan barátságos, jó érzés volt."

 

"Reggel hulla fáradtan és álmosan indultam el otthonról egy vödör kávé után, de nem a fekete lötty volt az, ami felébresztett, hanem a társaság és a résztvevők. Nagyon jól éreztem magam aznap, sajnáltam, hogy nem tudtam futni, de nagyon jó volt látni, hogy akik eljöttek, mennyire jól érezték magukat, főleg a kicsik. Nagyon jó lehetőség volt minden sportolni vagy segíteni vágyó ember számára. Teljesen felszabadultan értem haza. (...) én lelkileg frissültem fel. És ezzel szerintem aznap nem voltam egyedül. A gyerekek arca, mikor megkapták a nyereményt, sőt, amikor a lelkes kis futónk elsőként ért a célba, nagyon meglepő látvány volt. Már csak az ő sikerélményéért is megérte. Legközelebb lehet, én is nevezek majd."

 

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Eszterházy SC vs. OXXO Energy Orosházi NKC
Az NBI/B - Keleti csoport 1. fordulója szeptember 14-én lesz (szombaton) az Eszterházy...
Vállalkozz tudatosan kamarai segítséggel!
Ha érdekel a vállalkozások világa és szeretnél belelátni a helyi cégek működésébe...
Megjelent a Gólyaszám!
Egy lapba gyűjtöttünk neked, kedves elsőéves hallgatónk rengeteg fontos és hasznos...