Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. október 26. Dömötör
Kutatás

Robot menti meg a királylányt

2020. november 23. 15:18:29 | Utolsó frissítés: 9 hónapja
Nem mindennap lát az ember szumózó robotokat. Kivéve a Leányka utcában, ott ugyanis ez könnyen előfordulhat…

Ez egy harmadik generációs robot, a LEGO Mindstorms EV3, annak is kifejezetten az oktatás számára fejlesztett változata – emeli fel a szerkezetet a C* épületben Csernai Zoltán. Egyetemünk oktatója, a Humáninformatikai Tanszék munkatársa részletesen bemutatja a masinát, annak központi egységét, ami gyakorlatilag a robot „agya”, a beépített motorokat és szenzorokat. Előbbiek közül kettő a nagy, másik kettő a finom mozgásokért felelős, utóbbiak között van, ami a színt és a fényt, másik az ütközést érzékeli, de ultrahangos távolságérzékelőt is találunk a robotunkon.

 

 

Már ránézésre is jó játéknak tűnik a kütyü, de az egyetemen persze nem öncélúan használják ezeket: a Gyakorlóiskola felsős szakköröseit tanítják robotprogramozásra. Bár a járványhelyzet miatt ez a program is lefékezett kissé, elmondható, hogy a gyerekek rendkívül lelkesek, érzékenyek a téma iránt. Bár van összeszerelési útmutató, a LEGO az LEGO, a fiatalok úgy rakják össze a robotokat, ahogy akarják, s a cég saját fejlesztésű szoftverével szinte bármire rábírhatják a szerkezeteket. A munka – mint arra Csernai Zoltán rávilágít –

 

fejleszti a kreativitást, a logikus gondolkodást, a digitális kompetenciát és az együttműködési készséget is,

 

a kiadott miniprojekteket ugyanis a szakkörösök együtt oldják meg.

 

Nem száraz feladatokról van szó, hanem érdekes kihívásokról. Például egy – a napokban érkezett – terepasztal mesebeli környezetbe helyezi a masinát, amelyet úgy kell beprogramozni, hogy különböző akadályokat kikerülve eljusson a királylányig. Vagy éppen szumó-versenyt hirdetnek! Az ehhez szükséges tábla ugyancsak a minap érkezett, s így most már Egerben is rendezhető LEGO Robot Szumó verseny, ami – nem is gondolnánk – komoly nemzetközi szabályrendszerrel és hagyományokkal rendelkezik. A PC-n vagy tableten megírt programot kábelen, vagy bluetooth-on keresztül rátöltjük a kütyükre, amelyek egy adott pillanatban elindítva meglódulnak, s igyekeznek lelökni a másikat a fekete, kör alakú pástról.

 

 

 

Természetesen az egyetem hallgatói is találkozhatnak a robotokkal, az IKT alapjai című kurzuson megismerhetik, hogyan használhatók a robotok az oktatásban. Merthogy mindez már nem a jövő, ezek az eszközök egyre elterjedtebbek, nem csoda, hogy végzett pedagógusokat is képeznek a műfaj csinjára-bínjára Egerben.

 

 

Aki szeretné látni a robotokat „munka” közben, annak fel sem kell állnia a székből. November 27-én, a Kutatók Éjszakáján 11.20-tól Csernai Zoltán és Göncziné Kapros Katalin különleges bemutatóval várja az érdeklődőket az A „teremben”.

 

Fotó: Balogh Tibor

 0
komment

Reflektor

Újra bálozott az Eszterházy
Október 19-én újra birtokba vehették az Agria Tiszket az eszterházys hallgatók. Tavaly a...
Gyilkosság, baleset, titkos levelek - krimit írt volt hallgatónk
Gyerekkorában egy könyvet sem olvasott el, bloggerként azonban már lassan öt éve ír, most...
Beavatás a Leányka úton
Minden elsősnek komoly mérföldkövet jelentenek az egyetemen, kollégiumban eltöltött első...