Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. október 26. Dömötör
Kultúra

„Világokat hoznak létre a fény segítségével”

Paletta Online | 2021. szeptember 09. 11:20:29 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
Fénytörés címmel nyílt kiállítás az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem festő szakos hallgatóinak munkáiból a Líceumban az Ars Sacra Fesztivál keretében.

 

– Igyekeztünk méretben, témában és stílusban egy változatos kiállítást felépíteni a Líceumban és bemutatni azt, hogy a Képzőművészeti Tanszéken milyen munka is folyik – osztotta meg velünk a tárlatról Ferenczy Zsolt habil DLA egyetemi docens, tanszékvezető. Megtudhattuk: többnyire felsőbb éves hallgatók munkái láthatóak a Kápolna előtti folyosón, tizenöt hallgató több mint húsz alkotása, melyek olaj és akril technikával készültek vászonra.

 

 

– A festők világokat hoznak létre a fény segítségével, a halott anyagból, vagyis a festékekből, melynek aktusa hasonlatos a teremtéshez. Tehát elmondható, hogy művészként, alkotóként a teremtést utánozzuk. A vásznon kezdetben nincs semmi, ám a palettáján a szivárvány minden színét kikeverheti a festő, így hozva létre képeket önálló színharmóniákkal, melyek így sajátos, személyes fénytöréseket eredményeznek. Az elkészült festmény pedig az idő megdermedésének és a fény megsűrűsödésének médiuma is. Mint ahogy minden ember egyszeri és megismételhetetlen létező, úgy a műalkotás is egyszeri és megismételhetetlen csoda, egy speciális fénytörés – indokolta a címválasztást a tanszékvezető. Ferenczy Zsolt elmondta: a személyes élmény és látásmód, a festészet szeretete, az alkotás és az átlényegítés volt a kiállítás szervezésének központi gondolata.

 

 

Festő szakos hallgatóink munkáival legközelebb októberben a Festészet Napján találkozhatunk.

 

 

Fotók: Nagy Adrienn0
komment

Reflektor

Újra bálozott az Eszterházy
Október 19-én újra birtokba vehették az Agria Tiszket az eszterházys hallgatók. Tavaly a...
Gyilkosság, baleset, titkos levelek - krimit írt volt hallgatónk
Gyerekkorában egy könyvet sem olvasott el, bloggerként azonban már lassan öt éve ír, most...
Beavatás a Leányka úton
Minden elsősnek komoly mérföldkövet jelentenek az egyetemen, kollégiumban eltöltött első...