Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. október 26. Dömötör
Kultúra

Tényleg „Legyőzhetetlen” – Invincible ajánló

Forgó Levente | 2021. május 12. 13:37:00 | Utolsó frissítés: 5 hónapja
Kultúránkat tagadhatatlanul átitatja a szuperhőskultusz, és talán nem túlzás azt sem állítani, hogy a csapból is folynak a hasonló tartalmak. Mint minden nagyobb streaming-szolgáltató, az Amazon Prime is beszállt a szuperhős bizniszbe, és nem is akárhogy.

 

A „The Boys” névre keresztelt saját gyártású sorozatuk olyan sikeres lett, hogy 2020-ban a második legtöbbet letöltött széria volt világszerte, csak a „The Mandalorian” tudta megelőzni. Eric Kripke sorozata szemléletesen mutatja be a hősök lakta világ árnyoldalait, a brutalitást nem nélkülözve. A sötétebb tónussal azokat a nézőket is meg tudták fogni, akik nem feltétlen a szuperhős zsáner szerelmesei, és közben az eredeti, azonos címen futó képregény rajongóinak is kedvezni tudtak. A sorozat sikerét (is) meglovagolva bízta meg a szolgáltató Robert Kirkman-t (The Walking Dead), hogy egy másik képregénysorozatából készítsen animációs sorozatot. Sikere még Amazonos elődjét is túlszárnyalja, és hogy erről megbizonyosodjunk, elég csak egy pillantást vetnünk az IMDb pontszámára, ami jelenleg 8.9, míg Homelander-ék 8.7-en állnak, igaz, tízszer annyi szavazattal. Hogy jobban érzékeltessem, mennyire lehengerlő is ez a sorozat, meg kell említsem, jelenleg az 50. helyen áll a sorozatok között az említett portálon.

 

A történet középpontjában a 17 éves Mark Greyson áll. Apja történetesen a Föld legerősebb szuperhőse, Omni-Man, aki a Viltrum bolygóról származik, és azért küldték a Földre, hogy megvédje azt. Mark tehát idegen felmenőkkel rendelkezik, és várja már a napot, amikor végre előjönnek szuperképességei, és ő is hőssé válhat. Azt hiszem, nem eresztek el nagy spoilert azzal, hogy a képességek előjönnek, és a Mark megindul a hőssé válás rögös útján. Egy nem elhanyagolható tényező, hogy főszereplőnk még csak nem is felnőtt, nemhogy hős. Bár a young-adult tartalmak divatjukat élik, és eredet-történetekben sem szűkölködünk, mégsem hatnak izzadtságszagúnak azok a „kötelező” tinédzser szuperhősfilm elemek, amiket már lassan 20 éve ismételgetnek a filmek és sorozatok. Gondolok itt a gimiben zajló jelenetekre, amik annyira sallangmentesen szokványosak, hogy örül ilyenkor az ember, milyen jó hogy még tudnak újat mutatni ebben a műfajban is. Könnyen lehet, hogy a felsorolt pozitívumok már a 2003 óta futó alapanyagban is szerepeltek, én most csak az adaptációt vizsgálom.

 

Amazon Studios

 

Az tetszik az Invincible világában, hogy hősei nem tökéletesek, de nincsenek is teljesen humanizálva. A Marvel és DC filmek sokéves filmtermése azt érte el nálam, hogy örülök, ha egy köpenyes, az alsógatyáját kívül hordó repülő izomkolosszus üti az ellent, és nem azt próbálja velem elhitetni, hogy ugyanolyan ember, mint én. A hősöknek egyébként annyira egyszerű beszélőneveik vannak, hogy az már nagyszerű. Ott van például a földönkívüli, Allen the Alien, a lány, aki képes teste megsokszorozására, Dupli-Kate, vagy a robot, akit szimplán Robotnak hívnak. Mondjuk az is nagy poén, hogy valakit Immortalnak hívnak, közben meg…. na majd megtudjátok!

 

A képi világról annyit, hogy aki látott már DC vagy Marvel animációst, nem várja meglepetés. Egyetlen szembe tűnőbb különbség a vér. Vannak olyan jelenetek, amikben annyi vér és belsőség repül az arcunkba, hogy elgondolkodtam, nem-e fogyott ki a piros szín a tervezőprogramből. Viccet félretéve, animációs sorozat, de közel sem gyerekeknek való, a brutalitás minden részben nagy hangsúlyt kap, és a záróepizódban sincs ez másképp: kapunk egy metrójelenetet, ami kegyetlenül brutális, mégis, ennyire zseniálisan még nem mutatták be, hogyan lehet egy szuperhős erejét saját maga ellen fordítani. De kell ez a sorozatnak, meg kell ez nekünk is.

 

 

A soundtrack-be szintén nem tudnék belekötni, energikus, motiváló, menő lista lett ez, és nincsenek benne ezerszer elhasznált dalok, talán majd ezek válnak azzá. Az Invincible zenei témáiért azt a John Paesano-t bízták meg, akinek többet között az Útvesztő-trilógia, vagy több Netflix-es Marvel sorozat betétdalaiért is hálásak lehetünk, illetve a Detroit: Become Human és a Marvel’s Spider-Man zenéit is ő szerezte.

 

Fotó: Amazon Prime

 

A végére hagytam azt, ami talán a legjobb a sorozatban: a szinkron. Láttunk már olyat, hogy egy sorozatban vagy egész estés animációs filmben neves színészek szólaltatják meg a karaktereket, de hogy ennyi? Hogy csak néhányat említsek:

Mark Greyson/Invincible – Steven Yeun (Minari, The Walking Dead)

Nolan Greyson /Omni-Man – J.K. Simmons (La la land, Whiplash, Pókember filmek)

Debbie Greyson – Sanra Oh (Grey’s Anatomy, Killing Eve)

Amber Bennett - Zazie Beetz ( Deadpool 2, Joker)

Mellékszerepekben pedig olyan sztárok szólalnak meg, mint Mark Hamill, John Hamm, Ezra Miller, Walton Goggins, Seth Rogen, Mahershala Ali, vagy éppen mindenki kedvenc Rák Úrja, Clancy Brown.

 

Érdekességek:
  • Robert Kirkman több olyan színészt is mikrofonhoz hívott, akikkel a The Walking Dead forgatásán dolgozott együtt. Steven Yeun mellett Sonequa Martin-Green, Lauren Cohan, Lennie James, Ross Marquand (legalább 4 szerepben), Khary Peyton, Chad L. Coleman illetve Michael Cudlitz
  • Akinek ismerős a Netflix sikerszériája, a Big Mouth, nehezen tud majd elvonatkoztatni a ténytől, hogy a Jay-t életre keltő Jason Mantzoukas itt Rex Splode-nak adja hangját, és még csak meg sem próbál úgy csinálni, mintha két különböző sorozat két különböző karakterét formálná meg.
  • Kedvenc szinkronos kikacsintásom: az egyik jelenetben egy részeg főiskolás próbál becsajozni, közben pedig büfögései nehezítik próbálkozását. A karaktert az a Justin Roiland szólaltatja (és büfögteti) meg, aki az Adult Swim sikersorozatának, a Rick & Morty-nak társalkotója, és az idősebbik címszereplő hangja is egyben.
  • Az Amazon eredetileg élőszereplős adaptációt szeretett volna először készíteni az Invincible képregényekből, ami ettől függetlenül meg fog valósulni.
  • Animációs sorozatoknál ritka, hogy a szolgáltató a részenkénti háromnegyed órás formátumot választja, azonban ez nagyon is jól áll a sorozatnak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy IMDb-n a legalacsonyabb értékeléssel bíró epizód is 7.8 pontot kapott.

 

Harcos ez az Amazon, és megint megcsinálta. Tizenkilencre húzott lapot, mi pedig egy kiváló sorozattal lettünk gazdagabbak, amit nyugodtan a The Boys mellé tehetünk.

 

 

Hogyha megnézted, és esetleg van kedved, írd meg nekem a véleményed, beszélgessünk egy jót!

 0
komment

Reflektor

Újra bálozott az Eszterházy
Október 19-én újra birtokba vehették az Agria Tiszket az eszterházys hallgatók. Tavaly a...
Gyilkosság, baleset, titkos levelek - krimit írt volt hallgatónk
Gyerekkorában egy könyvet sem olvasott el, bloggerként azonban már lassan öt éve ír, most...
Beavatás a Leányka úton
Minden elsősnek komoly mérföldkövet jelentenek az egyetemen, kollégiumban eltöltött első...