Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. január 20. Fábián
Kultúra

Sikeres Roma Életutak: Kele Fodor Ákos látogatott egyetemünkre

Dobosy Tímea | 2021. december 08. 15:45:58 | Utolsó frissítés: 1 éve
Egyetemünk Roma Szakkollégiumának Sikeres Roma Életutak című rendezvénysorozatának újabb állomásaként november 8.-án Kele Fodor Ákos látogatott el Egerbe. Az estet egy rövid beszélgetés indította, a kérdések többek között az intermedialitás fogalmára, az írói pálya kezdetére és Kele Fodor eddig megjelent köteteire irányultak.

 

 

„Néha a vers az ujjbegyből jön.” – jelentette ki a költő, arra utalva, hogy van, hogy az írás olyannyira a személyünk részét képezi, hogy kényszeressé, szükségessé válik számunkra. Ez vele is így van, mióta 15 évesen elkezdett írni. A tartalom helyett jobban vonzotta a forma, első sorban a műfajok sokasága, a kötött verselési formák érdekelték.

Minden szavunk halott emberek szava. Olyan, mintha a halottak belőlünk beszélnének.

 

 

Pár bemelegítő kérdés után a kötetek kerültek a főszerepbe. Először Textolátria című könyvéről esett pár szó, majd Echolália című kötete következett, melyen 15 ember, köztük 10 tervezőgrafikus dolgozott, létrejöttéhez pedig 6 év kellett. Egy vizuális költészeti művészkönyv, mely a ’hallottak’ szó félrehallásából (halottak), egy hallott dolog visszamondásából táplálkozik. Az ’echolália’ szó egy idegélettani műszó, mely a hallott dolgok jelentés nélküli visszamondását jelenti. A művészkönyvhöz tartozik egy bakelitlemez is, melyen a könyv egyes textusai találhatók techno zenével ötvözve.

 

Az igazi mese, ami nincs kihüvelyezve, sokkal borzasztóbb.

Az est középpontjában A szív vége című kötete állt, melyben cigány népi hiedelmekkel, mesékkel foglalkozik. A mese eredetileg egy történet elmesélése, továbbadása – a kötet is erre próbál fókuszálni történeteivel, azaz nyers, valósághű történeteket dolgoz fel, mesés köntösbe bújtatva. A kötet 2018-ban elnyerte az év legszebb könyvtárgya címet, 2019-ben pedig az év legjobb könyvének választották.

 

 

A könyvről való beszélgetést egy rövid felolvasás zárta, a moderátori beszélgetést egy versroncsoló kreatív írás workshop követte. Szabó Lőrinc Omló szirtről című versét kellett 5 fős csapatokban, 5 különböző szempont alapján elrontani. Az így kapott szövegek közül 2 szorosolvasással került elemzésre, a többit pedig a csapatok egy-egy tagja olvasta fel.

A érdeklődők nagy száma megtöltötte a B épület kiselőadóját, az est hangulata napokon keresztül a résztvevőkkel maradt.

 0
komment

Reflektor

1200 eurós bor és egy látogatás Cognac-ban
Csapó kettő, avagy visszatértem Franciaországba és jártam Cognac-ban.
Nem bölcsész szakok „humánosoknak”
Egyre közeledik a bűvös dátum: február 15.
Magyar kutató a NASA-nál
A természettudományok szerelmese egyetemünk oktatója, Dr. Gucsik Arnold, aki tizenévesként...