Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. október 26. Dömötör
Kultúra

Egy nap a kertben

Zentai László | 2021. június 14. 08:40:22 | Utolsó frissítés: 4 hónapja
Az egyetemi botanikus kert egy varázslatos hely. Aki betér az „Eger tetején” fekvő területre, meggazdagodva folytathatja a napját. Az ország különböző tájairól összegyűjtött, s így egyben megcsodálható növényvilágon túl a kert a kutatás és a gyakorlati oktatás terepe is. Június 11-én ismét nyílt napra várták az érdeklődőket. Mi is ott jártunk.

 

A helyszínen érezni a szeretetet: a szervezők így készülnek a nyílt napra. Az első idei kert-bemutatáshoz játékos feladatokat, versenyszerű programot kapcsoltak, s ennek keretében megemlékeztek az ismert svéd természettudós, orvos és botanikus, Carl Von Linné munkásságáról is. Fontos, hogy figyelnek a kertbe látogató közönségre, a beérkezett visszajelzéseket is beépítve gondolták újra a diákoknak és természetkedvelőknek szánt kínálatot.

 

 

Minden évszakban van itt valami különlegesség, a különböző fajok hajtása, virágzása a szakember szemével lehet érdekes, ám ezen túlmenően megfigyelhető a Joó János utcából nyíló arborétumban az állatok és növények együttélése. Háborítatlan madárfészkek és kisemlős élőhelyek is vannak itt.

 

 

A nyílt nap programját pályaorientációs céllal, a Matematika, Természettudományok, Műszaki tudományok és Informatika (összefoglaló néven MTMI) terület népszerűsítése érdekében szervezték meg az egyetemi kutatók. („4 Campus Program” - EFOP-3.4.4-16-2017-00024)

 

 

Épp a Neumann iskola diákjai kutatták térkép segítségével az ösvényeket, amikor Pénzesné dr. Kónya Erika egyetemi docenssel, a Növénytani és Növényélettani Tanszék vezetőjével találkoztunk „a padnál”.

– Az érkező vendégek igény szerint vezetett sétával járhatják be a területet, megismerhetik a vizes élőhelyet, a védett sziklakertet, az erdei élőhelyet, a pusztai növényeket, a gyógynövény- és páfránykertet – sorolja. A gyermekcsoportoknak „Kalandos kincskereső” játékot hirdettünk. Erre iskolák regisztrálhattak – hamarosan jönnek is a Lenkeyből, így váltják egymást a fiatalok egész délelőtt. Érdekes gyakorlati feladat a programban a növények és termésük összepárosítása, a nyomolvasás, a közös keresztrejtvény-fejtés, vagy épp az állattanos kollégáim meséje a Botanikus kertünk lakóiról – fűzi hozzá, majd az állattanos kollégákhoz irányít.

 

 

Egy fiatal munkatárs érkezik épp, s a csinos hölgy mellé szegődve kiderül: nemcsak lábnyomról, hanem az állatok életnyomáról is beszélnek a gyerekeknek, kombinálva az üzenetet a botanika érdekességeivel.

– Mindebből összeáll egy állat- és növénytanos, nyomozós játék. Külön egységként bemutatjuk az iskolásoknak a rovartani vizsgálati módszereket. Megtudhatják, hogy mi az a fénycsapda, sőt, közelről szemügyre vehetik, mit is jelent a rovarhotel kifejezés – meséli a lépcsőkön felfelé, meg-megállva. Dolga van, nem is faggatjuk tovább.

 

 

– Délután jönnek majd a felnőtt vendégek, sokan jelezték, hogy várjuk meg őket, szeretnének egy alapos sétát tenni nálunk – tette hozzá büszkén egy harmadik csapattag.

 

 

„Kora nyáron a kert tele van virágillattal, madárcsiripeléssel, minden zöld, üde és friss. Nyílnak a virágok, vidám, tarka szőnyeget alkotva” – írták az egész napos programra invitáló plakáton az Eszterházy Károly Egyetem Biológiai Intézetének munkatársai. Nem csaptak be senkit: valóban, már az első lépéseknél körül ölelte a sétálót a nyár illata, baráti árnyékot adtak a fák, eltelt a lélek a zölddel és a teremtés megannyi színével, no és az Eged megunhatatlan látványával a horizonton.

Egész nap maradnék, ha hoztam volna kávét – sóhajtott magában a sorok írója. Legközelebb viszek is. Tán még egy nap szabadságot is kiveszek.

 

Fotók: Balogh Tibor0
komment

Reflektor

Újra bálozott az Eszterházy
Október 19-én újra birtokba vehették az Agria Tiszket az eszterházys hallgatók. Tavaly a...
Gyilkosság, baleset, titkos levelek - krimit írt volt hallgatónk
Gyerekkorában egy könyvet sem olvasott el, bloggerként azonban már lassan öt éve ír, most...
Beavatás a Leányka úton
Minden elsősnek komoly mérföldkövet jelentenek az egyetemen, kollégiumban eltöltött első...