Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. október 26. Dömötör
Kultúra

Csaknekedkislány, avagy a művészetis szakestek koronázatlan királya

Dobosy Tímea | 2021. május 25. 10:10:27 | Utolsó frissítés: 5 hónapja
Sokan szoktuk várni a VMI szakestjeit, napokkal előtte izgatottan készülünk, izzítjuk a playlistet, és elkezdjük összerakni a tematikának megfelelő outfitet.

 

 

 

 

 

 

 

„Bal kezem a pisztolyon,
jobb kezem a szívemen.
Mondjátok melyiket
szeretnétek, hogy kivegyem?"

(Idegen, Na Ná Ba Bám album, 2015)

 

Nehéz elképzelni, hogy létezik olyan ember, aki sosem hallott még Csaknekedkislány dalt. Olyan „ikonikus” számok vannak a hátuk mögött, mint a ’Momés lány’, a ’Tihany’ vagy a ’Falábú nő’. Az együttes 2011-ben alakult, zenéjükre a mai napig hatást gyakorol a beatkorszak és a nyolcvanas évek magyar undergroundja. Csepella Olivér, a CSNK frontembere a szövegírás mellett grafikusként dolgozik. Nyugat + Zombik című képregénye elsősorban diplomamunkaként látott napvilágot, azonban akkora érdeklődés övezte, hogy a legsikeresebb magyar közösségi finanszírozású projektté nőtte ki magát, és 2017-ben meg is jelent a Corvina kiadón keresztül.

 

 

Első nagylemezük a ’Na Ná Ba Bám’ 2015-ben, a (tánc)zenekar 4 éves fennállása után jelent meg. A számok túlnyomó többsége szerelmi csalódásról szól, ám szövegeik korántsem mondhatóak hétköznapinak. Olyan sorokat fedezhetünk fel a lemezen, mint az „Elutasított a falábú nő” vagy a „Sírásó áss nagyobb gödröt, jól férjek el ha megdöglök!”. Felmerülhet a hallgatóságban, hogy mégis ki ír ilyen dalt, kinek jut az eszébe ilyen szöveg? A Csaknekedkislány szövegei pontosan ezekre a groteszk, öniróniában dúskáló, lehetetlen képekre építenek, soraik pedig lendületes, karakteres melódiákkal párosulnak. Habár a zenekar még ízlelgeti a siker szót, évek óta a hazai fesztiválok húzónevei között szerepelnek.

 

„Drága szerelem, olcsó Colt,
Megtettem, pedig jól csókolt!
Hová tűnt a holtteste?
Esküszöm, itt volt este
Az üres konyha tiszta vér
Rettegek, hogy visszatér
Ha halsz, élsz, ha hallasz drágám:
Kérlek, ne haragudjál rám!”

(Asszonygyilkosság, Na Ná Ba Bám album, 2015)

 

 

 

Első albumukat 2 EP (A férfi album 2016, Szomorú palánta 2016), majd legújabb, 2020-ban kiadott ’Kobraszív’ című nagylemezük követte. Szerencsétlen higanymozgású anti-macsóink ezen az albumon sem járnak túl sok sikerrel a szerelem terén. Ugyancsak számos dal született a zenekar szakítós élményeiből, az ’Ujj Zsuzsi’ és a ’Lődi Virág’ is személyes emlékekből táplálkoznak. A zenekar tagjainak párjai között gyakorta felmerül, hogy oké, régi sérelmekről írnak, de az aktuális párkapcsolatok mégis mikor fognak megjelenni a dalaikban? Hasonló aggitálás nyomán született meg ’Rólad akkor sem 2000’ című daluk, melynek történetét már egy korábbi dalban is megírták, azonban az újragondolt szám konkrétabban ír az elmúlt kapcsolatról. Így született meg a dal címe, a szövegben pedig ügyesen ki is sípolják a lány nevét. „Ha valaha írunk egy számot / ****ről azt szeretném / Név szerint ne szerepeljen / És az legyen a refrén, hogy / Rólad akkor sem írok számot”, amit az együttes szövegírója bár elég paradox módon, mégis megtett.

 

 

„Az a szöveg, amit legalább egy kicsit nem félek vagy szégyellek leírni, sok mindenre nem jó.”

- Csepella Olivér

 

 

A két egymást követő napon megtartott A38-as lemezbemutatójuk alapján a ’Féltél szeretni’ című daluk lett a közönségkedvenc, melyhez egy klip is készült. A jelenetek egy részét Budán a Kelet kávézóban forgatták le, ahol a zenekar tagjai megírták a végleges forgatókönyvet, sőt mi több, a kávézó egyik pincére, Chezan Andrei játszotta a klip egyik kulcskarakterét a zenekar dobosának felkérésére.

 

 

„Féltél szeretni, hát most én félek
A hülyeség látod így ragad át
Nézem, nevezlek mindenfélének
Nézem a gyertyát, hogy eloltja magát.”

(Féltél szeretni, Kobraszív album, 2020)

 

A ’Féltél szeretni’ tűpontosan leírja azt az érzést, amikor egy külső tényezők miatt viszonzatlan szerelem átfordul a másik részéről vonzalomba és elköteleződésbe, azonban ott állsz és hirtelen nem tudsz mit kezdeni a szituációval, hiszen reményvesztettségedben elkezdted feladni a kapcsolathoz fűzött ábrándokat. Az ebben a szituációban szívünkre nehezedő súlyt ügyesen kompenzálják a vámpír-ember, halhatatlan-halandó ellentétpárral, mely komolytalanabb hangvételű köntösbe bújtatja a dalt. Mégis csak egy tánczenekar klipjéről van szó, az ég szerelmére.

Az előző albumukhoz képest egy komolyabb, zeneileg érettebb és kiforrottabb irányba mozdult el a zenekar. Bízzunk benne, hogy hamarosan megint tombolhatunk a koncertjeiken, szeptembertől pedig ismét lehet szakesteket tartani, ahol pöröghetnek mind a két album számai.

 0
komment

Reflektor

Újra bálozott az Eszterházy
Október 19-én újra birtokba vehették az Agria Tiszket az eszterházys hallgatók. Tavaly a...
Gyilkosság, baleset, titkos levelek - krimit írt volt hallgatónk
Gyerekkorában egy könyvet sem olvasott el, bloggerként azonban már lassan öt éve ír, most...
Beavatás a Leányka úton
Minden elsősnek komoly mérföldkövet jelentenek az egyetemen, kollégiumban eltöltött első...