Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. szeptember 26. Jusztina
Kultúra

3+1 Heves megyei kirándulási tipp - védettségi igazolvány nélkül

Tamás Anett | 2021. június 21. 09:11:55 | Utolsó frissítés: 3 hónapja
Sokan még mindig az oltásra, és a védettségi igazolványra várnak. Hogyan használhatjátok ki a nyári napokat a kártya nélkül? Mutatunk néhány jó tippet!

 

Ha még te is az oltásra vársz, mutatunk 4+1 tuti kiránduló tippet Hevesben, amit a járványügyi szabályok betartása mellett biztonságosan felkereshetsz. A nyári meleg napokat kihasználva ezek a legjobb helyek, hogy a hétvégét a szabadban töltsd.

 

1)      Az egri történelmi belváros

A turisztikailag sokszínű és történelmi jelentőségű Eger városa biztosan megér egy hétvégi kiruccanást. Ha a kulturális turizmus igazi rajongói vagytok, akkor ez a tökéletes választás számotokra, az Egri várral, Érseki Palotával és Bazilikával együtt. Igaz a legtöbb turisztikai attrakció csak védettségi igazolvánnyal látogatható meg, mint ahogy a Törökfürdő, a Varázstorony és Beatles Múzeum is. De a belváros romantikus hangulata egy hosszú szabadtéri sétát is megér, felfedezve eldugott pontjait. Mikor volt utoljára, hogy turistaként csak úgy sétálgattatok a Dobó téren, anélkül, hogy a Leánykáról rohantok a Líceumba órára? A régió jellegzetes gasztro és borkülönlegességeiről pedig még szó sem esett, üljetek ki egy teraszra, és a jókedv garantált.

 

 

2)      Szalajka-völgy

A természet szerelmeseinek remek nyári pihenős program a Heves megyei Szilvásvárad.  A Szalajka-völgy legcsodásabb és legkedveltebb helye a 17 méter magas Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legkiemelkedőbb természetvédelmi értéke. A völgyben több, mint 100 éve tenyésztik a pisztrángokat, ami helyi specialitássá is vált. A kicsiken túl pedig a nagyok kedvelt programkínálata is a Szilvásváradi Erdei Vasút.

 

 

 

3)      Magyarország legmagasabb pontja

Ragadj kerékpárt vagy bakancsot és irány a Kékes! A laza 2-3 óra alatt teljesíthető pár kilométeres sétáktól választhatsz egészen 8-9 kilométerig terjedő túrákat is. Kiváló helyszíne a rövidebb sétáknak sok-sok látnivalóval és a gyalogos bakancsos túráknak a sportolni vágyóknak, de lehetőséged van biciklivel is érkezni. Nemcsak egész napos szabadtéri programot kínál a Kékes, ami után garantáltan jól fogsz aludni este, hanem gyógyító levegőjének köszönhetően tested is felüdül.  Amennyiben ezt választod, kötelező programelem az 1014 m magasságot jelölő nemzeti színű csúcskő.

 

 

3+1) „Sódomb”

Tudtad, hogy Egerszalók mindössze 9 kilométerre helyezkedik el Egertől? Hányszor voltál egyetemi éveid alatt felfedezni? Akkor épp itt az ideje, hogy te is megcsodáld Egerszalók igazi nevezetességét a Sódombot! Úgy gondolod nem is nagy szám? Akkor tudnod kell, hogy Európában egyedülálló és a világon is csupán még csak két helyen, a törökországi Pamukkaléban és az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban látható ehhez hasonló természeti képződmény. Az itt feltörő 68°C-os vizet gyógyvízzé minősítették.  Balneológiai vizsgálatok szerint a víz 18-20 000 éves, az első kutat pedig 1961-ben fúrták, majd a másodikat 1987-ben. 2007-ben sorra nyíltak a gyógyfürdők és gyógyszállodák a település határában. Ha pedig már a Sódombig elértél, akkor sétálj egyet a településen is és ismerd meg Egerszalókot!

 

 

Az oltás viszont nem csak a turisztikai szolgáltatások látogatásának lehetőségét adja vissza, hanem sokkal fontosabb a vele járó védelem és biztonság. Ha még nem regisztráltál, akkor tedd meg minél hamarabb, ha pedig még az oltásra vársz, akkor foglalj időpontot online.0
komment

Reflektor

Megtartotta évnyitó küldöttgyűlését a Hallgatói Önkormányzat
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Hallgatói Önkormányzata szeptember 20-án délután öt...
Óvodások is szüreteltek az egyetemi szőlőbirtokon
Ötven óvodás kisgyermek vett részt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlőbirtokán...
A mustgázmérgezés veszélyeire hívták fel a figyelmet
A mustgázmérgezés veszélyeire hívták fel a figyelmet azon a tűzoltók számára szervezett...