Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. szeptember 19. Vilhelmina
KülTér

Érzékenyítés és észlelés a versekkel

Juhász H. | 2018. május 09. 16:08:48 | Utolsó frissítés: 4 hónapja
Van egy ország, Én vétkem - e két címről talán már mindenki tudja, ki volt a Kepes Irodalmi Est májusi vendége.

 

Vannak olyan történelmi időszakok, amikor a költőnek képviselnie kell hazáját. De vajon milyen súlya van a verseknek? Erről beszélgetett a Kepes Irodalmi Est kezdetén kedden Molnár Ferenc Erdős Virág költővel.

– A versek célja az érzékenyítés, az, hogy felhívják a figyelmet a dolgok fontosságára – jelentette ki Erdős Virág, majd arról beszélgettek: igaz, sokan nem tartják helyesnek, hogy a kortárs költők ilyen szerepet vállaljanak, mégis bőven akadnak közülük, akiknek van ide sorolható alkotása. Virág szerint, ha a politikát úgy értelmezzük, mint saját dolgainkat, érdekeinket, akkor azzal igenis foglalkoznia kell a költőknek is.

 

 

Képes-e a forma csábereje nélkül alkotni

 

 

Tavaly megjelent kötetének címéről – a Hátrahagyott versekről – elárulta: a hátrahagyott jelzőt poénnak szánta, de akkoriban valóban szeretett volna megszabadulni a kötetben szereplő alkotások verselésétől. Elárulta: az, ha kategorizálják és megítélik, inkább csak feszélyezi, mert bezárva érzi magát tőle. A Világító testekben Erdős Virág elszakadt a rímektől, arra volt kíváncsi, hogy képes-e a „forma csábereje” nélkül alkotni.

 

 

Pillanatfelvételek a világról

 

 

A kialakulóban lévő új műfaj, az instavers meglátásai szerint arra ösztönzi az alkotókat, hogy pillanatfelvételeket adjanak a világról. Virág úgy fogalmazott: sokszor behunyt szemekkel közlekednek az emberek az utcán, pedig lenne lehetőségük kinyitni a szemeiket és észrevenni, mi minden veszi körül őket. Erre tesznek próbát a rövidversek, melyek épp csak egy keskeny sávot: az észlelést érintik.

Az irodalmi esten szó esett arról is, hogy a közösségi oldal térhódításával mennyire megváltozott az irodalom befogadása, hiszen manapság az írók és a költők azonnal visszajelzést kaphatnak az olvasóktól közzétett műveikről. Ekképp, ahogy a költőnő látja, azonnal személyes kapcsolat alakulhat ki közte és a kedvelői között. Ezért is tartja fontosnak, hogy kedvelőinek várakozását beteljesítse verseivel.

 

Főoldali fotó: Berán DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Véradás az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján
Ismét véradás az Eszterházy Károly Egyetemen!
Móvár siker az újoncok csatáján
Hatgólos vereséget szenvedett az Eszterházy SC női kézilabdacsapata hazai rangadóján.
Rendszeres szociális ösztöndíj pályázat
A szociális alapon nyújtandó támogatások (pl. rendszeres szociális ösztöndíj,...