Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. január 16. Gusztáv
KülTér

Szentendrén a Kepes György Szakkollégium

Cserpák Martin | 2017. október 02. 09:00:42 | Utolsó frissítés: 2 éve
Az elmúlt hétvégén a Szakkollégium ellátogatott Szentendrére, az Art Capital zárónapjára. A két és fél hétig zajló képzőművészeti fesztivál rengeteg élményt rejteget magában a kiállításokon kívül is. Többek között író-olvasó találkozókat, performanszokat és filmvetítések is.

 

 

A csoport délelőtt tizenegykor találkozzott a szentendrei Fő téren, ki Pestről, ki Egerből érkezett. A programot az egykori Kereskedőházban kezdtük, majd a vele szembe lévő Kmetty Múzeumot látogattuk meg. Fél óránk van csupán, utána a Fő téren újra gyülekező. A Ferenczy Múzeum igazgatója, Gulyás Gábor vezetett minket tovább az elkövetkezendő egy órában. Egy gyors programismertetés után – és hogy hol lehet olcsó és finom lángost kapni – Bukta Imre mezőszemerei Ikertornyait nézzük meg, ami talán az egyik legkülönösebb mű az egész fesztiválon, abszolút pozitív értelemben. A körülbelül két méter magas farostból készült „panelházakban” féltucat csirke él komfortosan és boldogan egy elkerített füves területen - az állatvédelmi törvényeknek megfelelően.

 


               

Bukta csirkéi után a Művészetmalom felé vettük az irányt, ahol a belső udvarból három kiállítás nyílik. Gulyás Gábor néhány perces bevezetőt tart nekünk, utána legtöbben a MÍG 21 című kiállítás bejárata felé indulnak el. Miután országunkban már jócskán kimerítették ezt a témát, azt gondolhatjuk, elvesztette aktualitását, de a kiállítótérbe belépve rögtön egy elhamarkodott előítéletté válik. Fotók, festmények, videó installációk fogadnak minket. Erőteljes művek a témában. Az egyik legnépszerűbb a négycsatornás videóinstalláció, ahol többek között német, francia és afrikai rendőröket és katonákat láthatunk gyakorlatozás közben, felkészülve a fokozódó terrorfenyegetettségre. Helyet kapott még a Malomban a "Bomlasztó képzelet" című kortársfestészeti kiállítás Robert Rutnak magángyűjteményéből, köztük magyar festőkkel is.

 


               

A malom után Czóbel Béla kiállítását néztük meg saját múzeumában, a templomdombon, ahol kronológiai sorrendben látható az életművéből fontosabb festményeket, grafikákat. Vele szemben lévő teremben található a Mateor kiállítás, ami erőteljesen eklektikus hatást kelt a videóinstallációival és a természetművészetet megközelítő objektekkel.
               

Utána a csoport ketté vált. Egy részük a Part moziba, A vörös teknős vetítésére, utána Jankovics Marcell-közönségtalálkozóra ment, a csapat másik fele pedig Bakos Tamás kiállítását vette célba. Talán ő az egyik legérdekesebb alkotó Szentendrén, nem hiába emelte ki az Új művészet ajánlója. Bakos ugyanis 2000 és 2013 között hajléktalanként élt és autodidakta módon fejlesztette magát, míg nem Bécsben felfedezték. A tündérmese szagú történet mögött viszont erőteljes képek vannak. Ugyanebben a kiállítótérben Szabó Zsuzsa performansza készülődik, pontosabban a horgolásos technikával készült művének performatív lebontása. Már a kezdés előtt tíz perccel sokan vagyoltak a teremben, kissé szűkösen voltunk, mert a táncosok nagy helyet igényelnek. Egyikőjük középen áll a horgolt „ruhában” ami a bokáit kivéve mindenét befedi.  Körülötte hárman lassan körözve kezdik le lebontani a fonalakat.  Húsz perc után viszont elveszti érdeklődését a közönség, az előadás lassan halad és a vége is kiszámítható, többen a kijárat felé indultak.

 


               

Később egy lángos mellett még újra felhozza valaki a performanszt. Gyakorlatban talán nem működött, de mégis erről beszéltünk utólag a legtöbbet. Engem leginkább pont ez fogott meg, a nézők reakciója az intimmé vált térben. A napot végül efZámbó és a Happy Dead Band koncertje zárta. Az utolsó nap ellenére is rengeteg ember mutatott érdeklődést a fesztivál iránt. Végül este nyolckor mi is a busz felé vettük az irányt és indultunk vissza Egerbe.

 

Cserpák MartinTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

EKE az Educatio kiállításon
Az Eszterházy Károly Egyetem idén is részt vett az Educatio Nemzetközi Oktatási...
Ismerd meg a Jászberényi Campust!
Miért érdemes az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának képzéseit választanod?...
Nyílt napok az Eszterházy Károly Egyetemen
Az Eszterházy Károly Egyetem januárban is kinyitja kapuit a képzései iránt érdeklődő...