Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 11. Árpád
KülTér

Dobó szobrán keresztül üzent a múlt

Paletta Online | 2014. március 15. 16:17:39 | Utolsó frissítés: 4 éve
Egy 107 évvel ezelőtti üzenet várta a Dobó szobor restaurátorait, akik a talapzaton találtak rá az öntőmesterek által hátrahagyott sorokra.

 

A két szobor restaurálása még javában folyik Erdőkertesen, ahol most a szobrok kiegészítő elemeinek, így a Dobó szobor talapzatán elhelyezkedő láncok, gömbök és félholdak pótlásán dolgoznak a restaurátorok. Az egri várkapitány szobrának talapzatán a restaurátorok egy nyílást vágtak, így találtak rá arra az 1907-ből származó üzenetre, amelyet az öntőmesterek hagytak hátra a jövő emberének – olvasható az eger.hu-n.

 

A 107 évvel ezelőtti üzenet így szól:

 

"Találkozunk mi majd egykor föld és göröngy köszt, por alakban.
Gally Mihály
Hovanecz János
1907. agu. 8."

 

„Nem számítottunk rá, de amikor levettük, akkor láttuk, hogy a belső részén van egy írás. Nagyon meglepődtünk és örültünk is neki” – emlékezett Böjte Horváth István, okleveles szobrászművész. A szobor felhelyezésénél ez volt egyébként az utolsó lap, amit a többitől eltérően kívülről, bronzcsavarokkal illesztettek a helyére. A szobor talapzatán levő láncokat, bronzgömböket és félholdakat az elmúlt évtizedek során többször kellett pótolni, amelyet általában acéllal oldottak meg. Ezeket most újra kiöntik, de az eredeti állapot visszaállítása érdekében bronzból.

 

 
Fotó: Média Eger  

 

 „Mi arra gyanakszunk, hogy 1967-ben, amikor a Dobó térre került a Végvári vitézek szoborcsoport, akkor átrendezték a teret. Egy archív felvétel tanúsága szerint ugyanis a tér központjában helyezkedett el Dobó István szobra, egy lényegesen kisebb posztamensen. Akkor még nem voltak ott a lánc körítések és a kő gömbök, amin a török félhold és a láncokat összekötő bronzgömbök láthatók” – tette hozzá Schütz Zoltán, okleveles restauráló-művész.

 

A Dobó szobor javítása és a lyukak hegesztése a jövő héten indul.    Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...
Hódmezőn már nem ment
Pontosabban öt perc okozta az EKE-Eger-KOK vesztét, férfi vízilabdásainkét pedig még ennél...
A tudás univerzuma II.
Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási...