Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. október 29. Nárcisz
Hírek

Tartalmas és izgalmas befejezés

Berán-Juhász Henrietta | 2020. szeptember 25. 11:02:59 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
Záró szakaszához érkezett a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete (VGYSE) által kezdeményezett "Caece cum laude" érzékenyítő programsorozat az Eszterházy Károly Egyetemen. A keddi eligazításon Tóthné dr. Kiss Orosz Mária mesélt az előzményekről és a program folytatásáról.

 

Kiállítás, fórum és sportnap: ezekkel a programokkal kezdődött közel egy éve a Fényűzők az Eszterházy Károly Egyetemen a VGYSE-vel együttműködve. A projekt céljaként fogalmazták meg a szervezők, hogy résztvevő hallgatóink számára gyakorlati és tapasztalati tudást adjanak át a látássérült emberek életével kapcsolatban.

 

A járványhelyzet miatt a programot márciusban nem tudták folytatni a szervezők, ám ebben a félévben – igaz a korábbi elképzelésektől eltérő módon –, de folytathatják a hallgatókkal a projektet. Számukra kedden az Érsekkertben tartottak eligazítást az oktatók.

 

 

Tóthné dr. Kiss Orosz Mária, a VGYSE elnöke elmondta: a programsorozat, melyet a Nemzeti Fogyatékosügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. támogat, utolsó szakaszához, az egyéni képzéshez érkezett.

 

– Igyekeztünk a biztonságot mindenekelőtt szem előtt tartva úgy megszervezni a programot, hogy tartalmas, érdekes és izgalmas befejezése legyen. Az egyéni felkészítés azt jelenti, hogy olyan közlekedési és informatikai képzést kapnak a hallgatók, amit vakon kell teljesíteniük. Az eredeti elképzeléstől eltérően az Érsekkertben, kint a szabadban tanítjuk őket a közlekedésre, az informatikai képzés pedig online lesz – osztotta meg velünk a VGYSE elnöke.

 

 

Elmondta: bízik abban, hogy együttműködésük az egyetemmel ezzel nem ér véget, és mint mondta, erre vannak biztató jelek, hiszen ismét sikeresen pályáztak az NFSZK-nál. Terveik között szerepel egy kiállítás szervezése az egyetemen, amennyiben a járványhelyzet ezt majd megengedi. A kiállítás a látássérült emberek mindennapjait, életútjait mutatja be.

 

– A "Caece cum laude" programunk kiteljesedése az lett volna, ha a hallgatók teljesen vakon eltölthetnek egy napot az egyetemen, és erről nem mondunk le. Az online felkészítéssel a jelenlegi programot lezárjuk, de bízok benne, hogy a jövőben ezt a napot még meg tudjuk szervezni – jegyezte meg Tóthné dr. Kiss Orosz Mária.

 


Fotó: Balogh Tibor0
komment

Reflektor

Egyetemi napok a Libriben
Az egyetem oktatóit, dolgozóit és hallgatóit is kedvezményekkel várják az egri könyvesboltban!
Válaszd az Eszterházy Károly Egyetemet!
Már lehet jelentkezni a 2021 februárjában induló keresztféléves képzéseinkre!
Rajzpályázatot hirdet az Eger Termál Kft.
A Bitskey Aladár Uszoda fennállásának 20. évfordulója alkalmából az Eger Termál Kft....