Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. február 23. Alfréd
Hírek

Tanítsunk Magyarországért program

2020. január 20. 09:49:16 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
Keresd a "Tanítsunk Magyarországért" szabadon választható kurzust a Neptunban és csatlakozz a mentorok csapatához!

 

Mi is ez a program?


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), illetve az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (IFKA) és a HÖOK együttműködésével életre hívott program célja, hogy a hátrányos településeken élő gyerekek számára megteremtse a lehetőséget arra, hogy sikeresen tanuljanak tovább és helyezkedjenek el a munkaerőpiacon. A TM 4 fő pilléren nyugszik: egyetemi mentorprogram, középiskolás mentorprogram, HÖOK mentorprogram és vállalati mentorprogram.

 

Mit kell tudni az egyetemi mentorprogramról?


Aki vállalkozik a Tanítsunk Magyarországért! program keretében a mentori szerepre az az egyetemünk környékén elhelyezkedő hátrányos helyzetű települések általános iskoláinak 7.-8. osztályos tanulóival működik majd együtt. A mentortevékenység célja, hogy az iskolások megismerjék a településen túli világ lehetőségeit, hogy lássák, hányféle foglalkozásból választhatnak, legyen egy reális jövőképük, amely motiválhatja őket a fejlődésben. Egy mondatban összefoglalva, segíteni őket abban, hogy képesek legyenek kihozni magukból a maximumot – legyen az szakmaszerzés, érettségi, továbbtanulás, sport, művészetek és a végén elhelyezkedés a munkaerőpiacon. Egy hallgató maximum négy-öt diákot vesz a szárnyai alá, és segít nekik abban, hogy sikerrel fejezzék be az általános iskolát, valamint tovább folytassák tanulmányaikat a középfokú oktatásban.

 

Miért éri meg részt venni a programban?


Először is azért éri meg bekapcsolódni a programba, mert segíteni jó. Azonban nem csak a mentorált diákoknak, hanem a mentoroknak is sok lehetőséget biztosít a tanulásra, tapasztalatszerzésre. Különösen a pedagógusképzésben résztvevő hallgatók számára lehet előnyös, de bármilyen szakos hallgatót szívesen várunk, aki hasznosnak ítéli a programot!

 

Mit nyújt a program a mentorok számára?


A mentorálási tevékenységért havi 30 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek a mentorok, valamint ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön a program keretein belül. A diákokkal való közös programok költségeire további 10 ezer forintot biztosítanak.

 

Mit kell tenned, hogy bekapcsolódhass a programba?


A mentorprogramban való részvétel előfeltétele, hogy felvegyétek és sikeresen elvégezzétek a Tanítsunk Magyarországért! Mentor-hallgató képzés kurzust, amely a 2019/2020-as tanév 2. félévében indul el. A kurzus szabadon választható, a kódja nappali tagozaton: NBP_PS011G2 és levelező tagozaton: LBP_PS011G2.
Ezt követően 2020 nyarán egy három napos tábor keretében zárjuk a felkészülést. A képzést követő félévben kezdhetitek meg a mentorálási munkát. A munkátokat egyetemi oktatóitok és az általános iskolákban dolgozó mentorpedagógusok fogják folyamatosan segíteni!0
komment

Reflektor

Tittel Esték
A Tittel Pál Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket „A Szent István-i Korona”...
Mobility Café a Líceumban
A nemzetközi ösztöndíjprogramokról tartanak tájékoztatót február 19-én a Líceumban.
Elérhetőek a diplomaosztók fotói és videói
Az Eszterházy Károly Egyetem keresztféléves oklevélátadó ünnepségeinek fotói...