Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. szeptember 27. Adalbert
Hírek

Művészetek ötvözete

Rump Tímea | 2020. augusztus 06. 14:32:06 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
„Mindenképp szeretném, hogy az írás és a tervezőgrafika is szerves részeim maradjanak a jövőben. A kettő ötvözése amúgy sem létidegen dolog…”

 

Interjúnkban egy igazán sokoldalú személyt ismerhetünk meg, akihez nagyon közel áll a művészet többféle formája is. Ő Dobosy Tímea, az Eszterházy Károly Egyetem tervezőgrafika szakos, végzős hallgatója, nem mellesleg az idei Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázat második helyezettje, és a Szövegtrafik estek lelkes fellépője. Elmeséli, milyen utakat jár be az irodalom és a képzőművészet világában, valamint a kettő vegyítésének kacskaringós birodalmában.

 

– Úgy tudom, idén neveztél először a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatra, és rögtön a dobogó második helyével büszkélkedhetsz. Mi inspirált arra, hogy indulj a megmérettetésen?

 

– Már a tavalyi év során is eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha pályáznék, de mégsem tettem. Idén, amikor láttam, hogy megint lesz Kortárs Hangon, sokat vacilláltam azon, hogy megpróbáljam-e. Végül a határidő napján, szinte az utolsó pillanatban, remegő kézzel lenyomtam az elküld gombot. Arra gondoltam, meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. Az igazat megvallva, engem őszintén meglepett, hogy egyáltalán a kötetben helyet kaptak a verseim. Sokkolt, amikor jött az email, hogy irány Nagyvárad. Rajzórán voltam, leültem a galéria lépcsőjére és könnyes szemmel felhívtam azt, aki végül rávett, hogy igenis küldjem el a verseimet. Leginkább az ő bizalma és bíztatása hatott rám, hogy merjek. (Köszönöm!) Hasonló volt a koreográfia, miután megtudtam, helyezést is sikerült elérni.

 

 

– Korábban vettél már részt hasonló versenyeken?

 

– Sosem indultam még hasonló versenyen, az idei Kortárs Hangon volt az első. Felolvasóestek alkalmával is csak slamet hallhattak tőlem a jelenlévők. A versek sokkal személyesebbek nekem, sokkal inkább érzésekre, benyomásokra építem azokat. Nagyon kevés ember olvasta az irományaimat vagy tudja, tudta egyáltalán, hogy verseket is szoktam írni. Meglépni azt, hogy pályázatra küldjek egy szöveget, és hozzáértő szemek elé kerüljön, már majdnem olyan merész dolog, mint két róka esküvője.

 

– Milyen régóta írsz, és hogyan kerültél ilyen közel a szavak világához?

 

– A magyar nyelvet mindig is csodálatosnak tartottam, régre nyúló mániám a szavak és kifejezések vizsgálata. Ez alatt például a szavak hangzására, a hétköznapi beszédünkbe berögzült szókapcsolatainkat tekintve a szó szerinti jelentés és az átvitt értelem közti különbségekre. Valamint a szavak másik emberre és akár önmagunkra gyakorolt hatására gondolok. Hihetetlenül fontos, hogyan fejezi ki magát az ember, milyen szavakat használ. Ez a fajta kommunikáció képezi az alapját minden emberi kapcsolatunk alakulásának, illetve saját gondolataink átadásában is kulcsfontosságú az, ahogyan válogatjuk a kifejezéseket. Ezekből a gondolatokból indultam ki, amikor nagyjából három, versek tekintetében bő egy éve elkezdtem tudatosabban írni. Már nem csak szentimentális „ötperceimnek” hagytam teret a szövegeimben.

 

Az egri Szövegtrafik körének is tagja vagy, gyakran részt veszel irodalmi estjeiken, ahol kivételes slam szövegeiddel káprázatod el a közönséget. Milyen témák állnak hozzád a legközelebb? Az eddigi írásaidat tekintve, milyen topikok jelennek meg szövegeidben?

 

– Magának a slamnek úgy gondolom, az egyik legfontosabb hozzávalója az, hogy őszinte legyen. Mivel előadói műfaj keretében problémafelvetésről, egy téma körbejárásáról, gondolatok ébresztéséről van szó, így nyilván mindig igyekszem arra törekedni, hogy ezeknek megfelelően olyan témákat hozzak fel, amikről egyrészt érdemes, másrészt szívből tudok beszélni. Aktualitást élvező társadalmi problémákat szoktam felvetni, illetve gyakran egyfajta önreflexivitás is jellemzi a szövegeimet. Próbálom kiterjeszteni a befogadókra az adott témát. Ilyen volt legutóbb az inszomniáról szóló szövegem is. A hajnali kékbe burkolózást megelőző privát gondolatfoszlányaimat sorakoztattam fel. Sokan együtt tudtak érezni a pirkadati forgolódás jelenségével.

 

– Tervezőgrafika szakra jársz az egyetemen, így elmondhatjuk, hogy nagyon sokoldalú művészi tevékenységeket végzel. A jövőben melyik vonalon képzeled el önmagad? Esetleg szívesen ötvöznéd a két művészeti ágat, valamilyen formában?

 

– Egyre inkább úgy gondolom, fontos előre tervezni és elgondolkodni azon, mit szeretnénk a jövőben. Azonban, ha csak az elmúlt két évet nézem, az élet számtalanszor rácáfolt. Arra gondolok például, hogy két éve ilyenkor már tudtam, tervezőgrafika szakra szeretnék menni, azt viszont nem, hogy Eger lesz a helyszín, ahol tanulhatok és képezhetem magam. Először féltem, hiszen budapestiként egy másik városba jöttem tanulni, sőt, sokáig nem mertem magamnak kimondani: „lakni”, „élni”. Nem ismertem senkit, kihívás volt megtalálni a helyemet. Szerencsére elmondhatom: nagyon örülök annak, hogy úgy alakultak a dolgok, ahogy.

 

 

Felmerül bennem ilyenkor, végül is mennyire predesztinált ez az út és mennyi az, ami ebből rajtam múlt. Hihetetlen embereket ismertem meg, nagyon szeretem a várost. Kíváncsian várom, a szak elvégzése után merre rezdülök tovább. Érdekes belegondolni, milyen gyorsan telik az idő és az utolsó BA-s évem következik. Ugyanakkor izgatottan várom, hiszen, ahogy már korábbi egyetemi projektjeimben is, diplomamunkámban is a szavak hangzása és maga a textus – kontextus fognak dominálni. Ennek kapcsán a válaszom az, hogy mindenképp szeretném, hogy az írás és a tervezőgrafika is szerves részeim maradjanak a jövőben. A kettő ötvözése amúgy sem létidegen dolog, így abszolút el tudom képzelni, bárhogy alakuljon az utam, kéz a kézben fog járni nálam a kettő. Főleg, amíg ennyire támogató és jó emberek vesznek körül.

Timi egyetemi munkái az alábbi linken megtekinthetőek.


0
komment

Reflektor

Önkénteseket vár a KórházSuli
A KórházSuli azért jött létre, hogy kortárs segítők – középiskolások és egyetemisták...
Diplomás lettél? Küldj róla fotót!
Bár idén ünnepélyes diplomaátadóra a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség, ha már...
EKE Cheerleaders: csatlakozz a csapathoz!
Szeretsz táncolni? Értesz az akrobatikához? Az EKE Cheerleaders két korcsoportban is várja a...