Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. szeptember 27. Adalbert
Hírek

IX. Hajdúböszörményi Írótábor

Galda Gábor Attila | 2020. július 28. 10:08:24 | Utolsó frissítés: 2 hónapja
Idén kilencedik alkalommal, július 14. és 18. között rendezték meg a Hajdúböszörményi Írótábort.

 

A tábornak elsősorban a Debreceni Egyetem GYGYK Karának Kollégiuma, valamint a névadó város Hajdúsági Múzeumjának közösségi tere adott helyet. A hazánkban szakmai szempontból is jelentős írótábor idén is számos hivatásos költő és író által vezetett alkotói műhelyt biztosított az egyéb szabadidős programok mellett.

 

Kedden, a megérkezés és becsekkolás izgalmai között csodás volt újra találkozni a tavalyi ismerős arcokkal, és megismerni azokat is, akik idén vettek részt először a táboron. A résztvevőket szemlátomásmód véletlenszerűen osztották be az alkotókörökbe. A líraszemináriumokat Áfra János, Juhász Tibor, Kemény István és Magolcsay Nagy Gábor tartották, míg a prózaszemináriumok Csobánka Zsuzsa, Sopotnik Zoltán és Vörös István vezetésével zajlottak.

 

Mint kiderült, sorsszerű módon Áfra János csoportjába kerültem, és a kedd délutáni líraműhelyen, egy rövid bemutatkozás után bele is vágtunk a közös munkába. Megbeszéltük, kinek milyen elképzelései és céljai vannak az írással, így műhelyvezetőnk ennek fényében tudta alakítani a szemináriumok menetét.
Bevezetésként először a folyóirat-kultúrával foglalkoztunk. Átvettük a jelenleg is működő irodalmi lapokat, amelyek publikálási felületet biztosítanak az alkotók számára, így megadva az első lépést a szakmai jelenléthez és az olvasók eléréséhez. Áfra odaadó módon mindenki számára hozott egy-egy lappéldányt, amelyekhez a műhely első írásgyakorlata is kapcsolódott: egy, a lapból választott, számunkra kedves iromány alapján kellett verset alkotnunk, amely bármilyen szempontból reflektál rá, vagy párbeszédbe lép vele.

 

 

A tábor programjai közé tartoztak még a mindennapos kötetbemutatók és koncertek is. Az első délután alkalmával Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna Termékeny félreértés / Productive Misreadings című vizuális-költészeti könyvének bemutatóján vehettünk részt. A magyar és angol nyelven is, kétirányból működő költészeti-művészi kollaborációról Papp-Szalai Sándor, a könyvbemutatók moderátora kérdezte a költőt, aki egyik részről magát az alkotás folyamatának jelentőségét, másrészt a társművészetek közötti kapcsolatokat emelte ki fontos tényezőként. Úgy látja, hogy a könyv nem csupán egy egzakt tárgyként funkcionálhat, hanem magának az alkotási folyamatnak, a kötet alakulásának is egy lenyomata. A vizualitás és a költészet egységes párbeszéde pedig újfajta csatornákat nyithat meg befogadáskor, és a két ágazat között is.
Felmerült továbbá az experimentális költészet jelenléte, valamint a klímatudatosság fontossága és a klímakrízis aggasztó kérdései is, amelyekkel maga a könyv is sokat foglalkozik.

 

A keddi programokat a Ruby Harlem kellemes koncertje zárta a múzeumkertben, ám természetesen az élet nem állt meg, hiszen még ez után is hajnalig szórakoztunk, beszélgettünk, táncoltunk és zenéltünk, ahogy utána minden éjjel.

 

 

változatos és értékekkel teli élményt és tudást kaptunk.

 

 

A hét további napjain Áfra mindig egy picit más aspektusra helyezte a fókuszpontot, ennek köszönhetően változatos és értékekkel teli élményt és tudást kaptunk.
A szerdai műhelyeken először bemutattuk az előzetes feladatból született alkotásainkat, majd elkezdtünk foglalkozni a hozott verseinkkel is, amelyeket kritikai szemmel, a szakmai fejlődés és tudatos írás elsajátításának céljával elemeztünk. Rámutattunk, hogy nemcsak ösztönösen, hanem tudatosan is lehet verset írni, valójában bármilyen tapasztalat alapján. Ahogy a festészetet és a zenét, úgy a szépírást is lehet tanulni, sőt az ihletettség mellett bőven akad elsajátítható tudás, amely egy működőképes szépirodalmi szöveg alapjait képezi. Ezeken keresztül nemcsak a konkrét alkotói fogásokat és alapokat beszéltük át, hanem a szubjektív ihletettség okairól is őszintén meg tudtunk nyílni egymásnak.

 

 

A nap végén Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című regényének bemutatóján vettünk részt. A szerző felszabadító humorral, de komoly gondolatokkal beszélt nemcsak kötetéről, de az olyan társadalmi problémákról is, mint a nyomor, az előítéletesség és családtagjaink elvesztése. Mindezekkel a megjelenés előtt álló, és az előző kötetei is foglalkoznak. Könyvei nagyban önéletrajzi ihletésűek. A felolvasott részletekből kiderült, hogy írói hangján keresztül jeleníti meg az elkeserítő valóságot, amelyet a lírai leírások, versszerű szövegfolyamok tesznek széppé. A gondolati és lelki alap tehát megvolt ahhoz, hogy szerda éjszaka a Gate69 debreceni metálbanda velős koncertjén vezessük le az energiát. A különböző zenei ízlésekre is figyelmes, javarészt feldolgozásokból álló repertoár, és a banda közvetlen, laza színpadi jelenléte mindenkit felpörgetett. Természetesen nem hagyhattak ki néhány saját metálszámot sem, és ahogyan azt illik, olyat zúztak, hogy a színpad is alig bírta.

 

 

... az írásgyakorlat felnyitja a tudatalattit, és az ott elnyomott gondolatokat ...

 

 

Áfra János műhelyein a közös élményre ráerősített az automatikus írás is. Ez az írásgyakorlat felnyitja a tudatalattit, és az ott elnyomott gondolatokat és élményeket hozza felszínre az írás során. Lényege, hogy egy előzetes meditáció után, gondolkodás és megállás nélkül csak írjuk, ami jön, legyen az bármilyen groteszk vagy inkoherens is. Az elkészült szövegeket első sorban terápiás jelleggel lehet értelmezni, de akár új versalapnak is felhasználhatók bizonyos részei. Nagyon izgalmas, és sokszor megérintő volt őszintén beszélni és szembesülni saját, és csoporttársaim szövegeivel és háttértörténeteivel. Szemmel láthatóan többünkben felhozott valamit, ami még feldolgozásra vár, és ez a gyakorlat jó első lépésnek bizonyult ennek céljaként.

 

 

Csütörtök este ezúttal Vörös István pódiumbeszélgetésén vettünk részt, amely során legújabb kötete, A szabadság első éjszakája mellett más könyvei, projektjei is szóba kerültek. Humoros hangvételű személyes élményei, és a hallgatósággal is közvetlen kapcsolatot tartó bemutató során nyilvánvalóvá vált, hogy Vörös egyik fő célja az olvasó kizökkentése, továbbá az idő- és létkérdés is nagyban foglalkoztatja. Elhangzott versei és regényrészletei is ezt erősítik. A széleskörű alkotói projektek során mindig azt csinálja, amihez éppen kedve van, és állítása szerint ez a fajta munkamódszer lehet a legtermékenyebb. Ezt alátámasztja széleskörű életműve is, hiszen megannyi líra- és prózakötete mellett szívesen kezd társas alkotásba is, például Lackfi Jánossal, továbbá fordítói tevékenysége is bőséges.

 

A bemutató után Csobánka Zsuzsa készült nekünk egy csapatépítő programmal. A dramaturgiai, mozgáson és érzékelésen alapuló feladatok során a tükörjáték és a vakvezetés bizalomépítő és sokszor humoros gyakorlatain keresztül még inkább felszabadultunk.

 

 

Lényeges a koherencia, a logikus építkezés és a versek közötti párbeszéd ...

 

 

Az utolsó napon Áfra János műhelyein hangsúlyt kapott a kötetösszeállítás, annak lehetőségei és módszerei. Közösen megvizsgáltuk egy csoporttársunk készülő kötetének tervét, amelyen keresztül felfedtük, hogy mely súlypontokra érdemes figyelni egy verseskötet tervezésekor. Lényeges a koherencia, a logikus építkezés és a versek közötti párbeszéd, azaz valamilyen szervezőerő, amely az egész kötetet végigkíséri. Végül letisztáztuk irományainkat, majd kiválasztottuk, hogy a szombat délelőtti közös felolvasáson mely verseinket osszuk meg a hallgatósággal.

 

Az elégedett és meghitt műhelyzárás után hátra volt az utolsó este pódiumbeszélgetése, és a táborzáró bulizás.
Nemes Anna Előled című könyvének bemutatóján kiderült, hogy a kötet elsődleges mozgatórugója a családon belüli erőszak. Központi szereplői az elbeszélő családtagjai, és a nyomorúságos környezet, amelyben él. A szerző sajnos nagyban tudott hagyatkozni saját életének tapasztalataira is, így számára a könyv megírása, a tényfeltárás mellett, terápiás jellegű feldolgozási folyamatnak is bizonyult. A híradós-riporterként is tevékenykedő szerző elárulta, hogy regényében is követte a tudósítás elveit. Tényközlő mondataival az erőszak és a nyomor hiteles és valós képét tudja átadni történetén keresztül.

 

 

A komoly hangulatú bemutató után üdítően hatott a Retronome zenekar koncertje és a tábor legnagyobb bulija, a retro disco. Mindenki kiadta magából utolsó energiatartalékjait is, és igazi fesztiválhangulat kerekedett a múzeumkertben. Az éjjelig tartó, felszabadult szórakozás után sem állt meg az este, hiszen a kollégium udvarán tovább folytattuk a közös zenélést, táncolást és a reggelig tartó, értékes beszélgetéseket.

 

A szombat délelőtti közös felolvasás egyben a tábor és a műhelyek kiemelkedő alkotásait elismerő díjazásnak is színtere volt. Műveink előadása után műhelyvezetőink saját csoportjukon belül kiosztottak egy-egy szakmai díjat, majd a tábor nagydíját, próza és líra kategóriában. A szakmai díjakat idén Hajdu Ildikó, Horváth Florencia, Konyári Ildikó, Korsós Gergő, Kovács Zsófia, Szabados Attila és Szakács Borbála érdemelte ki. A hallgatóság által odaítélt közönségdíjat Zilahy Vanda csoportos performanszként elhangzott verse kapta. A tábor nagydíját líra kategóriában Ráday Zsófia, próza kategóriában Oláh Péter nyerte el.

 

Számomra a nagy szakmai fejlődés mellett egy igazán meghatározó és emlékezetes élményt adott a tábor. A szorongásmentes környezet, a folytonos alkotói működés és a táborozók nyitott, őszinte együttrezgése csodás barátságok és kapcsolatok születését eredményezte. Valószínűleg mindegyikünk honvággyal emlékszik vissza a Hajdúböszörményi Írótáborra.

 

Fotók: Kovács Gábor (Gabeszfoto)0
komment

Reflektor

Önkénteseket vár a KórházSuli
A KórházSuli azért jött létre, hogy kortárs segítők – középiskolások és egyetemisták...
Diplomás lettél? Küldj róla fotót!
Bár idén ünnepélyes diplomaátadóra a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség, ha már...
EKE Cheerleaders: csatlakozz a csapathoz!
Szeretsz táncolni? Értesz az akrobatikához? Az EKE Cheerleaders két korcsoportban is várja a...