Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. augusztus 10. Lőrinc
Hírek

Barta Babett: függetlenebb lettem, bátrabb, nyitottabb

Tuza Borbála | 2020. július 07. 15:05:40 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
Gondolkodsz azon, hogy milyen lenne, ha egy félévet külföldön töltenél Erasmuson? Akár egyetemi képzés, akár szakmai gyakorlat érdekel, az itt olvasható interjú hasznos lesz számodra.

 

Barta Babett Tajvanon töltötte az elmúlt évet, és mint elmondta, rengeteget fejlődött odakint mind szakmailag, mind emberileg. Tanulmányai és szakmai gyakorlata során beleláthatott valami teljesen újba. Lehetősége nyílt megismerni egy távoli kultúrát, sok-sok embert és egy szuper céget, ahol megtalálta önmagát. Erre pedig az Erasmus adott lehetőséget.

 

– Hogyan ismerkedtél meg az Erasmus programmal, és mi motivált a kiutazásban?

 

– Ismertem ezt a programot, hiszen voltak ismerőseim, akik kiutaztak, viszont mivel az utolsó félévemben voltam a diploma előtt, nem gondolkoztam rajta, hogy kimennék. Az én kiutazásom úgy történt, hogy megkeresett az egyik tanárom és megkérdezte – teljesen véletlenszerűen –, hogy szeretnék-e Tajvanra menni, ami akkor elég nagy meglepetés volt. A tajvani egyetem testvérintézménye az EKE-nek, és most először hívtak meg két magyar diákot. Mivel rövid volt a jelentkezési idő, a tanároknak maguknak kellett kiválasztaniuk, hogy kiket szeretnének kiutaztatni. Tudták, hogy nekem jó az angoltudásom és jó jegyeim is voltak, ezért engem kérdeztek meg először. Aznap választ kellett adnom rá, úgyhogy gyorsan el kellett döntenem. Úgy voltam vele, hogy ez egy nagyon jó lehetőség és butaság lenne kihagyni, így igent mondtam. Elektronikus ábrázolást tanulok. Először öt hónapot töltöttem el Tajvanban az egyik legrégebbi művészeti egyetemen. Miután az egyetemet befejeztem, júniusban találtam egy lehetőséget: szakmai gyakorlatot tajvani cégnél. Hazautaztam nyárra, de szeptemberben már mentem is vissza, és eltöltöttem ott újabb 5 hónapot.

 

 

– Hogy látod, miben fejlődtél a legtöbbet odakint?

 

 Mind szakmailag, mind emberileg nagyon sokat fejlődtem. Sokkal függetlenebb lettem, sokkal bátrabb, nyitottabb. Most már nincs azzal problémám, hogy megközelítsek új embereket, vagy belevágjak új lehetőségekbe. Van bennem egyfajta önbizalom, hogy ha sikerült egyedül utaznom és a világ másik részén, kínai nyelvtudás nélkül megállni a helyemet, akkor másban is helyt tudok állni. A szakmai gyakorlat előtt azt gondoltam, hogy irodában nem dolgoznék szívesen, mert az túl kötött, unalmas, de miután ott dolgoztam rájöttem, hogy nekem igazából ez a munkastílusom.

 

– Volt olyan, amitől tartottál a kiutazással kapcsolatban?

 

 – Mivel ez volt az első alkalom, amikor repülőre szálltam, volt bennem egy kis izgalom, főleg, hogy az első repülőutam így egy 16 órás út volt átszállással együtt. Ezen kívül volt bennem félelem azzal kapcsolatban is, hogy hogyan fogok kommunikálni az emberekkel, mert a fővárosban beszélnek angolul, de nem mindenki. Az is elgondolkodtatott, hogy miként fogok eligazodni egy teljesen idegen helyen, hogy időben megkapom-e az ösztöndíjat, és biztosan felvesznek-e az egyetemre, de hála Istennek minden simán ment. A résztanulmányok során sok terhet levett a vállunkról a nemzetközi iroda. Segítettek például a papírok intézésében, leszervezték a repülőt, így nem voltunk annyira magunkra utalva. Amikor a szakmai gyakorlatra mentem vissza, akkor már mindent nekem kellett intézni. Nekem kellett munkahelyet találni, leszervezni mindent. A munkahelyemen nagyon segítőkészek voltak a kollégák: segítettek a papírokban, a vízumban, mindenben. Könnyebbség volt, hogy előtte már eltöltöttem kint 5 hónapot.

 

 

Örültek nekünk és tiszteltek minket, ami kölcsönös volt.

 

 

– Hogy érezted, hogyan fogadtak? Nem volt nehéz beilleszkedni egy számodra teljesen új, teljesen idegen kultúrába?

 

– Először féltem, hogy tényleg a világ másik része, más kultúra, más emberek, de a tajvaniak nagyon barátságosak, befogadóak. A kint töltött 10 hónap alatt egyszer sem volt olyan érzésem, hogy kívülálló lennék. Örültek nekünk és tiszteltek minket, ami kölcsönös volt.

 

 

– Kintléted során volt időd kicsit utazgatni, bejárni az országot?

 

– Igen, szerencsére olyan volt az órarendem, hogy volt két és fél napom ami teljesen szabad volt, így általában azokon a napokon és a hétvégén el tudtunk menni utazgatni. Meglátogattuk Tajvan fővárosát, Tajpejt, ezen kívül egy Tajvanhoz tartozó szigetet. A tavaszi szünetben tettünk egy kitérőt Dél-Koreába is. Szakmai gyakorlatom ideje alatt nem utaztam olyan sokat, hiszen minden hétköznap dolgoztam, de a gyakorlat végén volt időm még utazni, így Makaóba és a Fülöp-szigetekre is eljutottam.

 

 

– Hogy állsz a kínai nyelvhez?

 

– A kínai nyelvtől általában félnek az emberek, hiszen teljesen más a szerkezete, de nem egy lehetetlen nyelv. Nekem, mint grafikusnak élvezetes volt tanulni, mert maguk a karakterek is olyanok, mint egy kép, így a vizuális memóriám kellett hozzá. Az egyetemen volt heti egy órám, ezen kívül jártam magántanárhoz is, így a kintlétem során alapszinten megtanultam kínaiul.

 

– Mi volt a kedvenc élményed?

 

– Volt egy sziget Tajvan déli partszakaszához közel, ahová a tanév vége felé elutaztunk lazítani a barátnőimmel. Mivel akkor búvárkodtam először, ezt az élményt mondanám a legemlékezetesebbnek. Egyébként ez egy nagyon aranyos kis sziget. Motorral közlekedtünk, nagyon jó volt az idő is, egész nap a strandon voltunk.

 

 

– Sok barátot szereztél Tajvanon?

 

– Igen, abszolút, mind egyetem alatt, mind a munkahelyemen. Tényleg szuper volt a közösség, szinte mondhatom azt, hogy az összes kollégámmal barátok lettünk. Van, akivel kifejezetten közvetlen közeli kapcsolatban vagyunk. A csereprogram alatt a többi cserediákkal is nagyon jóban lettem.

 

 

– Mit javasolsz azoknak, akik gondolkoznak a kiutazáson?

 

– Én azt javaslom, hogy vágjanak bele, ez tényleg egy nagyon jó lehetőség, és egyetem után már nem igazán lesz arra alkalom, hogy ennyire támogatottan utazzanak. Diploma után egy éven belül még lehet szakmai gyakorlatra jelentkezni és akár mind a 12 hónapot kint tölteni egy szabadon választott országban. Mivel az egri nemzetközi iroda is nagyon segítőkész, ezért attól sem kell tartani, hogy valamilyen papír nem lesz meg. Nem érdemes amiatt aggódni, hogy csúszol, megváltoznak a csoporttársaid, mert simán megéri akár egy csúszás is. Ez egy olyan élmény, amit szerintem kár lenne kihagyni.

 

 

Fotók: Barta Babett0
komment

Reflektor

Felvételi eredményeink
Az Eszterházy Károly Egyetemre 1822 hallgató nyert felvételt.
Gratulálunk!
Gratulálunk sikeres felvételi eredményedhez, üdvözlünk az Eszterházy Károly Egyetemen!
Felvételi ponthatárok 2020
Az Eszterházy Károly Egyetemen 2020 szeptemberében induló képzések hivatalos ponthatárait...