Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. november 25. Katalin
Hírek

Boldog születésnapot SEGA!

G.K. | 2020. október 21. 13:41:13 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
60 éves lett a játékpiac egyik meghatározó szereplője.

 

60 év alatt több generáció felnőtt és sokunknak rengeteg élményt adtak a SEGA jellemzően furcsa, de igényesen kidolgozott, részletes játékai. A cég szövevényes története során nemcsak kiemelkedő sikereket ért el, hanem a japán kultúra szerves részévé vált. Nehéz olyan műfajt említeni, amelyben ne alkottak volna emlékezeteset, a játékok címeinek sora szinte végtelen.

 

 

Eleinte számos arcade gépet készítettek – amik rengeteg aprótól szabadították meg a játékosokat – majd a 80-as években átálltak konzolok gyártására, amely területen erős konkurenciát jelentett többek között a Nintendo és az Atari. A rivalizálásnak köszönthetően hihetetlen mennyiségben érkeztek az új játékok, meredek fejlődési görbével. Ezek még nem az automatizált – ugrik a program helyetted, nyilakkal, pontokkal jelzem a feladatod, nehogy eltévedj, kiírom milyen gombkombinációt nyomj meg – játékok voltak. Manapság már elég nehéz elképzelni, de legtöbbjüket mentési pontok nélkül kellett teljesíteni, ha pedig elfogyott minden életed, kezdhetted elölről az egészet. Bár a történetek nem voltak hosszúak (ebben az időben a játékok inkább hétvégi kikapcsolódásnak számítottak), a játékidőt megnövelte a nehézség és az ismételhetőség.

 

 

A SEGA legismertebb figurája a számtalan játék után nemrég mozikban debütáló Sonic. Ugyanilyen a másik irányból is akad, legutóbb az Alien Isolation túlélőhorror költözött mozivászonról a gépekre. Jelenleg a cég igáslova a Total War sorozat. A méltán sikereres RTS számos kiegészítőjével a műfaj egyik legjobb játéka és sok helyen oktatási célokra is alkalmazzák történelemórákon, csaták modellezésére. Nagy sikereket értek el a Yakuza játékok, valamint a Warhammer sorozat, amelynek könyvek formájában is komoly rajongótábora van. Kivételnek pedig egy cím, amelyből ugyan nem lett széria, de megérdemelt volna legalább egy második részt: a Binary Domain. Bár a régi SEGA konzolokat elég nehéz megszerezni, a fanatikus rajongóknak köszönhetően emulátorokkal nosztalgiázhatunk kedvenc játékainkkal.

 

 

A SEGA 60 évében a játékipar meghatározó szereplőjévé vált, történelme bővelkedett hullámhegyekben és völgyekben is. Egyedi hangvételű játékaikon érződik a fejlesztők törődése és a játékos társadalom mindenképp kevesebb lenne alkotásaik nélkül.

 0
komment

Reflektor

Főzzünk együtt a Kutatók Éjszakáján!
Nagy Zoltán mesteroktató, királyi főszakács különleges, háromfogásos menüt készít...
Robot menti meg a királylányt
Nem mindennap lát az ember szumózó robotokat. Kivéve a Leányka utcában, ott ugyanis ez...
VIII. Eszterházy Film- és Médianapok
A VMI Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszéke nyolcadik alkalommal szervez Eszterházy...