Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2021. március 04. Kázmér
Egyetemi élet

Ünnepi alkalmakra: ilyen az egyetem pezsgője

2020. december 28. 22:45:37 | Utolsó frissítés: 2 hónapja
Az alap, hogy Szilveszterkor pezsgővel koccintunk, de abból is van ezerféle. Mi most egyet nézünk meg alaposabban: az egyetemi pezsgőt.

Hagyomány, hogy az év utolsó napján pezsgővel koccint az ember. Ennek oka történelmi: néhány évszázada csak egy szűk réteg engedhette meg ezt az italt, ami azóta is a jólét, a luxus egyik szimbóluma, jóllehet, ma már bárki hozzájuthat. Szóval szilveszteri babona, hogy ilyenkor csak gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, mert akkor az újévben nem kell hiányt szenvednünk semmiben.

Persze nem csak Szilveszterkor érdemes pezsgőt kortyolni, ünnepelni évközben is lehet (sőt, érdemes). Az egyetemen is számos alkalom adódik erre, gondoljunk csak egy doktori kinevezésre, nem véletlen, hogy saját pezsgőnk van!

Hegyi Ádám birtokigazgató kérdésünkre elárulta: 2016-ban, az egyetemmé váláskor készítettek először pezsgőt, pontosabban pezsgő alapbort chardonnay-ból. Hogy ebből valóban az intézményhez és ünnepkehez méltó ital legyen, Szentesi József nyújtott segítséget. A Budaörsön gazdálkodó szakembernél kevesebb honfitársunk tud többet a hazai palackos erjesztésű, azaz a hagyományos módon elkészített pezsgőkről. Szóval három év finomseprűs érlelés után így lett pezsgője az egyetemnek.
 

 

Hegyi Ádám elmondta, az egyetemi pezsgő több szempontból is különleges. Egyfelől ugye itt készült. Másrészről szárazságot (vagy édességet?) tekintve a legszárazabbak közé tartozik: Brut nature. A hagyományos pezsgőkészítési folyamat utolsó szakaszában ugyanis - a cukorfok beállításaként - egy úgynevezett expedíciós likőrt adnak az italhoz. A miénk (ha szabad közös vagyonként tekinteni rá) nem tartalmaz ilyet, a szakemberek saját szájuk ízére „hangolták”, ebből a típusból kevesebbet is találunk a piacon.

Megtudtuk, bár nem nagy tételben készült az egyetemi pezsgő, lett rá kereslet, miután szépen szerepelt versenyeken, és bizony borvacsorán is megízlelhették a vendégek, például a GasztrOperán, vagy a Macokban... Természetesen az intézményben is ezt szolgálják fel, ha alkalom nyílik rá, így szükséges az utánpótlás. A következő egyetemi pezsgő már Hárslevelű alappal készül, a tokaji Demeter Zoltánnal, a „pezsgőforradalom” egyik zászlóvivőjével együttműködve. Igaz, egy darabig még nem koccintunk vele, hiszen a 36 hónapos érlelés az alap, de egyéves korábanmár  „rá lehet nézni”. Akkor még nem tündököl majd teljes fényében, de már jelzi, mire lesz képes. Kíváncsian várjuk...0
komment

Reflektor

„Szerettem volna, ha végre merünk beszélni a tabukról”
Interjú Maraszin Dalma tartalomgyártóval, a Nincs bűntudatom Instagram profil megalkotójával.
Tari Annamária: Nincs könnyű dolga a Z generációnak
Már 11 éve annak, hogy megjelent Tari Annamária Y generációról szóló első bestseller...
„Heteken keresztül minden gondolatunk Csobánka körül forgott”
Turisztikai marketingstratégiából is élen járnak a hallgatóink.