Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. március 27. Hajnalka
BelTér

Ugar-élményeikről meséltek a hallgatók

2018. május 04. 11:07:13 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az Ugar Egyesület 2015-ban alakult Egerben, jórészt egyetemisták alapították. Két dolog miatt vágtunk bele: szeretünk utazni és közben jól érezni magunkat.

 

Pontosan ezeket fedi le az Erasmus+ rövidtávú mobilitás projektjeivel. Mielőtt belefogtunk a saját egyesületünk munkájába, előtte részt vettünk több cserén is (Magyarország, Németország, Belgium, Hollandia, Szlovákia), amiken tapasztalatokra és kapcsolatokra tettünk szert. Jórészt határon túli magyarokkal 2016 áprilisában és augusztusában két saját cserét szerveztünk. Először vettünk részt meghívottként 2017-ben egy nemzetközi cserén külföldön, majd 2018-ban a mi egyesületünk támogatásával jutottunk ki szlovén partner szervezetünkhöz. Több egyetemista diák is rajtunk keresztül jutott ki külföldre egy-egy teljes hétre 2016-2018 között.

 

 

Az interjú új tagjaink közreműködésével készült, név szerint:

 

Pap Olivér

Hajdara Bettina

Vecseri Anett

 

– Hol, hogyan találkoztál az egyesülettel?

 

Hajdara Bettina (Betti): Az Ugar Egyesülettel a 2017-es gólyatáborban találkoztam. A vetélkedős feladatok egyik állomásánál mutatkoztak be, ahol már egyből felkeltették az érdeklődésemet.

 

Vecseri Anett (Panka): Egyik ismerősöm, aki jelenleg is tagja az egyesületnek, hívott el egy csütörtök esti Quizzone kocsmakvízre még tavaly október végén. Korábban is hallottam már a róluk, viszont ott volt alkalmam találkozni és megismerkedni az egész csapattal.

 

Pap Olivér (Olivér): Barátaim mondták, hogy van egy Erasmus-os utazási lehetőség Szlovéniába, így ismerkedtem meg a minket kiközvetítő Ugar Egyesülettel.

 

– Mik voltak az első benyomásaid az egyesületről az első közös találkozás után?

 

Panka: Egy Quizzone forduló alatt találkoztam az egyesülettel először. A játék első húsz perce után csalódott lettem, tekintve, hogy szinte egy kérdésre sem tudtam a választ. Ez az érzés hamar elmúlt, amikor rájöttem, hogy a többiek sem tudnak mindig mindent. Pont az a szép benne, amikor nem tudunk valamit és valakinek van egy apró információmorzsája amiből elindulva rájövünk a megoldásra. És örülünk. Az este után úgy gondoltam elég vidám társaság, kedves emberekkel, pozitív gondolatokkal, gondolkodásmóddal. Nagyon sok lehetőséget láttam az egészben. Egyrészt az erasmus+ ificserékkel kapcsolatban másrészt magával a társasággal, barátokkal kapcsolatban. Én egyébként is szeretek új embereket megismerni, élettörténeteket végighallgatni és az egyesület sokféleségéből adódóan itt ezt kaptam.

 

Betti: Sok biztatást kaptam, hogy nem kell feltétlenül tökéletes nyelvtudással rendelkezni ahhoz, hogy egy projektben részt vegyek, tehát megtanultam hogyan kell elengedni magam egy idegen közegben még akkor is, ha nem vagyok biztos magamban, hiszen fejlődni csak így lehet!

 

– Miket mondanál társaidnak, miért érdemes Ugar tagnak lenni?

 

Olivér: Nyitott gondolkodású, segítőkész csapat tagja lehetsz, akik sok programot szerveznek.

 

Panka: Mert rengeteg lehetőség van külföldre utazni, világot látni. A programok, ificserék a tanulásról is szólnak, így sok tapasztalatot lehet szerezni. Rengeteg új, sokféle emberrel találkozhatunk, így a kapcsolatépítés miatt is. Végülis, jó környezetben, barátokkal tölthetünk el minőségi időt.

 

Betti: Nem minden nap adódik olyan alkalom, amikor lehetőséget kapsz bekerülni egy jó társaságba, és emellett még ifjúsági cseréken is részt vehetsz eget verő költségek nélkül. Megismerhetsz mind külföldi magyarokat, mind különböző nemzetiségű embereket, ráadásul a bulikról sem maradsz le!

 

– Mivel készítettek fel téged az ificsere részvételre?

 

Olivér: Elláttak minden információval, az egyik vezető is velünk jött a cserére, így minden felmerülő problémát meg tudtunk közvetlenül beszélni.

 

Panka: Most januárban vettem részt először ificserén. Szlovéniában voltunk 10 napot. Az ificsere előtt két találkozónk volt, ahol megbeszéltük milyen workshoppal készülünk, mi az amit jó ha viszünk az útra, valamint az odautazás kérdéskörét részleteztük. Hirtelen annyi információ ért minket, hogy kellett 2 nap feldolgozni. Nagyon izgultam az út előtt, vártam már, hogy ott legyünk, kíváncsi voltam és amikor odaértünk, minden amit mondtak a cserével kapcsolatban az úgy is volt. A legjobban az maradt meg, hogy mondták az út előtt, hogy akkor fogom elképesztően jól érezni magam, ha a hozzáállásom is nyitott és nem zárkózok be. Ez valóban így is lett, mert felejthetetlen 10 napra sikeredett az ificsere.

 

– Milyen általános tapasztalatokkal gazdagodtál a csere (cserék) alatt?

 

Panka: Nyelvismeretem gazdagodott a legjobban. Sokszor voltam úgy a csere előtt, hogy nem mertem angolul megszólalni, pedig tudtam volna mit mondani. Sokszor attól féltem, hogy elrontom a nyelvtant és akkor majd kinevetnek. A cserén viszont rájöttem, hogy ha valaki elrontja az egyáltalán nem baj, a lényeg hogy megszólalunk és ami még fontosabb, hogy mindezt idegen nyelven tesszük. A nyelvtanra előbb utóbb ráérez az ember, csak gyakorolni kell. Kapcsolatépítés szempontjából mindenféleképpen csak jó volt a csere. Megismerkedhettem, horvátokkal, litvánokkal, spanyolokkal, olaszokkal és szlovénekkel. Már csak a csere országbeli sokszínűségéből adódóan is sok tapasztalatot és tudást lehetett szerezni. Sok barátság kötődött, van akivel még most is tartom a kapcsolatot. Ki mondja? Számos kulturális tapasztalattal gazdagodtam. Megtanultam, mi az igazi elfogadás, tolerancia és tisztelet a másik ember iránt. Ezek jelentőségét sokszor elfelejtik az emberek, és ahogy hazajöttem észre vettem magamon, hogy teljesen más lettem ebből a szempontból, nyilván pozitív értelemben.

 

– Mikben fejlődtél a csere után, vagy akár a csere alatt?

 

Olivér: Megtapasztaltam, hogyan kell szervezni egy ilyen nemzetközi eseményt, az angolom és az előadóképességem mindenképp fejlődött, a vállalatok indítási és finanszírozási szakaszáról sokat tanultam illetve a média workshop miatt sok fényképet készítettem, és a napok haladtával egyre jobb képeket készítettem.

 

Panka: Kommunikációs készségem sokat javult, akár az angol mint ahogy azt már említettem de a magyar is. Megtanultam, ha valamit mi szervezünk akkor nincs helye kertelésnek, ki kell mondani amit ki kell mondani. Most már érzem, hogy ez hasznos volt.

 

Betti: A 10 napos ificserén, ahol én voltam kellett párszor workshopokon felszólalnunk, vagy

prezentálnunk, így a közönség előtti beszéd képességeim sokat fejlődtek. Az alkalmazkodóképességem is sokat fejlődött, hiszen hol máshol, ha nem egy ilyen környezetben tanul meg az ember alkalmazkodni más országbéli emberek szokásaihoz, vagy furcsa szokásaihoz esetleg.

 

– Ha tehetnéd, hova utaznál el rövidtávú cserére?

 

Betti: Szívesen utaznék a környező országokba és mediterrán térségbe. Ha lehetőség adódik bárhová szívesen mennék, mert tudom, hogy mindenhonnan élményekkel gazdagon térnék vissza.

 

Panka: Egyértelműen tengerparthoz, ha lesz ilyen lehetőség biztosan megyek.

 

Olivér: Olaszországba.

 

– Résztvennél újra ificserén az Ugar Egyesülettel?

 

Betti, Olivér, Panka: IGEN!Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Egyetemi egészségnap
Az Eszterházy Károly Egyetem március 27-én Egészségnapot szervez számos előadással és programmal.
Tiszta szívvel Egerben
Az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet Mozgóképművészeti és...
Bemutatkozik az Alföld folyóirat
Az idén 70 éves debreceni Alföld folyóirat szerkesztősége lesz az Eszterházy Károly Egyetem...