Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 11. Árpád
BelTér

Szerves anyagok a Világegyetemben

Géczi Katalin | 2018. október 05. 15:22:04 | Utolsó frissítés: 2 hónapja
„Ma akkor megtudjuk, hogy miért zöld a Predator és miért saválló az Alien?” – adta át humorosan a szót Dr. Patkós Csaba intézetvezető Dr. Gucsik Arnoldnak, aki a Természettudományi Tanszék 2018/19-es tanévi Tudományos Sziesztájának – előadássorozatának - első előadójaként vezethette be az érdeklődőket a Világegyetem titkaiba.

 

Dr. Gucsik Arnold eddigi pályájának összefoglalását elolvasva megijedtem, hogy messze állva a komoly tudományoktól, vajon mennyit fogok megérteni az előadásából, de kellemesen csalódtam. Dr. Gucsik Arnold, az Eszterházy Károly Egyetem egyetemi docense, a pécsi Janus Pannonius Egyetemen szerzett középiskolai földrajz tanár képesítését, a Bécsi Tudományegyetemen doktorált kozmokémiából, ösztöndíjat kapott a japán Okayamai Tudományegyetemre, az angol Cambridge-i Egyetemre és a német Max Planck Intézetbe.  Éveken át dolgozott kutatóként vagy vendégprofesszorként a NASA Fayetteville-i Központjában, több japán egyetemen és Dél-Afrikában. Hazánkban a Magyar Tudományos Akadémia kutatójaként és a Nyugat-Magyarországi Egyetem egyetemi docenseként dolgozott. Jelenleg pedig tudományos tanácsadó a japán és amerikai űrkutatási hivataloknál.

 

 

 

Kevés ember tudhat magáénak ilyen tudományos önéletrajzot, de ekkora tapasztalattal és tudással a háta mögött is bárki számára, - még számomra is - érthetően és érdekesen adta elő Szerves anyagok a Világegyetemben című előadását, a szerves anyagok kutatási folyamatairól és az eddig elért eredményekről.

Ismertette a kozmokémia – az Univerzum kémiai vegyületeivel, jelenségeivel foglalkozó tudományág – mint önálló tudományág létrejöttének fontos mérföldköveit, valamint azt is, hogy technikailag mekkora fejlődésen ment végig az űrkutatás. A különböző űrprogramoknak és kutatásoknak köszönhető sok információ egyre jobban tereli a kutatásokat a legégetőbb kérdések megválaszolására, mint például: hogyan alakult ki a Világegyetem, hogyan alakult ki élet a Földön, van-e a Földön kívül másik bolygó, ahol kialakulhatott az élet vagy egyáltalán szerves anyag?

 

 

 

A földi élet kialakulásával kapcsolatos tudományosan alátámasztott elmélet szerint becsapódó meteoritokon baktériumok kerültek a Földre és ez indította el az élet kialakulását. Viszont nem elég, hogy elindulhasson ez a folyamat, szükség van időre is és állandóságra. A marsi kutatások eredményeként feltételezik, hogy valamikor nagy mennyiségű víz volt a felszínén, akár baktériumok szintjén el is indulhatott az élet fejlődése, de egy vagy több meteorit becsapódása mindent elsöpört és a ma ismert csontszáraz bolygót hagyta maga után. A Föld ’megúszta’ köszönhetően állandó kísérőnknek, a Holdnak, ami megvédte a nagyobb meteorok becsapódásától.

 


A földön kívüli élet tekintetében pedig az eddigi nagy felbontású spektrális elemzések találtak az élet kialakulásához szükséges anyagokat, de a 4000 vizsgált bolygón uralkodó extrém körülmények miatt valódi életre utaló jeleket nem.

Így az eddigi eredmények alapján egyre többen gondolják, hogy mi vagyunk az ’idegenek’ a Világegyetemben, hiszen annyira törékeny a kialakult rendszer, ami lakható állapotban tartja számunkra a Földet, mint például a keringési sebesség, dőlésszög, pálya… stb., hogy bizonyítottan, ha csak egy fél százalékkal torzulna valamelyik érték, akkor már lakhatatlanná válna. Száz százalékig kijelenteni, hogy nincs máshol élet, viszont nem lehet, hiszen az ismert és ismeretlen Univerzum nagyon kis szegletét tudták eddig megvizsgálni.

 

 

Írta: Géczi Katalin

Fotók: Balogh Tibor

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...
Hódmezőn már nem ment
Pontosabban öt perc okozta az EKE-Eger-KOK vesztét, férfi vízilabdásainkét pedig még ennél...
A tudás univerzuma II.
Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási...