Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. január 16. Gusztáv
BelTér

Most már alig vagyunk - beszélgetés Geda Viktorral

Vehovszky Bernadett | 2017. november 30. 14:07:36 | Utolsó frissítés: 2 éve
Korábban már hírt adtunk arról, hogy Geda Viktor mozgóképkultúra szakos, tavaly végzett hallgatónk Most már alig vagyunk című diploma-dokumentumfilmjével harmadik helyet ért ért el a november eleji „Cégér” Wekerlei Filmfesztiválon. Az alábbiakban a Viktorral készült interjút olvashatjátok.

 

A Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) hagyományt szeretne teremteni filmfesztiváljával, amelyre települések történetét bemutató ismeretterjesztő filmekkel, településszociológiai dokumentumfilmekkel, portréfilmekkel és ipartörténeti filmekkel lehetett pályázni. Huszonnégy nevezett produkcióból az előzsűrizést követően 12 filmet láthatott a közönség. Geda Viktor Most már alig vagyunk című dokumentumfilmje lett a harmadik helyezett. A film Tornaszentandrást, Észak-Borsod egy elnéptelenedő faluját mutatja be.

 

-Mit szeretnél a filmeddel kifejezni? Mire hívod fel a nézők figyelmét?

 

- Az egyetlen szándékom az volt a filmmel, hogy meg tudjam mutatni ennek a számomra nagyon kedves és különös falunak a hangulatát. Természetesen próbáltam különböző filmes eszközökkel hangsúlyozni az ott meglévő lassabb tempót, hogy még jobban érvényesüljön a nézőknél ez az egyedi atmoszféra. Illetve így a fesztivál után annak is nagyon örülök, hogy olyan emberek is megtudhatták az ilyen községek helyzetét, akik eddig esetleg ezzel nem voltak tisztában.

 

-Milyen nehézségek voltak a forgatás alatt? Emlékszel-e egy olyan momentumra, ami nagyon megmaradt a fejedben és szívesen gondolsz vissza rá?

 

- Végig azon őrlődtem a forgatások alatt, hogy mennyire zavarom meg az ott lakókat. Mennyivel változtatja meg vajon a viselkedésüket, a tevékenységeiket a kamerám és a jelenlétem. Erre a legjobb példa talán a film végén látható templomjelenet, ahol kifejezettem útban éreztem magamat. A kis templomban, ahol mise zajlott, nagy kihívás volt rögzíteni a megfelelő pillanatokat. Mindezt anélkül, hogy az emberek ne rám figyeljenek, hanem az istentiszteletre...

Nagyon kedvesek, nyitottak és együttműködőek voltak az ott élő emberek, amiért hálás vagyok ma is. Nagy kaland volt, amikor hajnalban, a felkelő nappal versenyeztem, hogy rögzíteni tudjam a ködbe burkolózott falut és tájat. Az igazi „azta!”-pillanat az volt, amikor a nem könnyű felszereléssel együtt felértem a körülbelül 300 méter magas Esztramos-hegyre. Lentről, a faluból rengetegszer láttam a hegy csonka csúcsát, és mindig is érdekelt milyen lehet onnan fentről a községre letekinteni. Nagy élmény volt látni a bányászat miatt szinte teljesen sík hegytetőt.

 

- Megnyerted a 3. helyezést. Mi a további terved a filmmel?

 

- A Most már alig vagyunk film elkészítésekor egyáltalán nem gondolkoztam fesztiválokban, inkább csak szerencsét próbáltam azután, hogy a Slow Film Fesztiválon oklevelet kapott a diplomafilmem. Ezután sikerült a Hét Domb Filmfesztiválon a legjobb tizenegy dokumentumfilm közé bejutni. A Wekerlei Filmfesztiválon elért helyezést pedig inkább egy nagyszerű lezárásnak tekintem, hiszen most véget ért egy őszi fesztiválozós időszak. Számomra ez egy nagyszerű végállomás, mert ez a harmadik hely több, mint amit elképzeltem.

 

- Esetleg van más új kisfilm kilátásban?

 

- Sajnos jelenleg nem készül új, viszont még mindig foglalkoztat az a téma, ami a diplomafilmemben megjelenik. A jövőben tehát látok rá esélyt, hogy visszatérjek ehhez a problémához, és valamilyen más megközelítéssel ismét feldolgozzam azt.

 

- Van-e olyan alkotó, akire felnézel?

 

- Külön talán nem tudnék olyan művészeket kiemelni, akik követendő példaként állnának előttem. Az viszont tény, hogy voltak olyan alkotások, amelyeknek hatással volt rám. Huszárik Zoltán több rövidfilmje, a Tisztelet az öregasszonyoknak, vagy A piacere, illetve Csáki László Bádogváros-a hasznos tapasztalatokkal szolgált számomra a saját kisfilmem elkészítése előtt.

 

- Az érdeklődők hol tudják megnézni a filmedet?

 

- Eddig nem volt elérhető nyilvánosan a film, de akit érdekel, az Youtube-on megtekintheti egy ideig.

 

Szerző: Vehovszky BernadettTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

EKE az Educatio kiállításon
Az Eszterházy Károly Egyetem idén is részt vett az Educatio Nemzetközi Oktatási...
Ismerd meg a Jászberényi Campust!
Miért érdemes az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának képzéseit választanod?...
Nyílt napok az Eszterházy Károly Egyetemen
Az Eszterházy Károly Egyetem januárban is kinyitja kapuit a képzései iránt érdeklődő...