Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 18. Ilona
BelTér

Küzdelem a csillagokért

Hives Nikolett | 2014. december 08. 23:29:57 | Utolsó frissítés: 5 éve
A fényszennyezés problémájára, illetve a Csillagoségbolt-park fontosságára hívta fel a figyelmet a Kaptárkő Egyesület rendezvénye a Varázstoronyban.

 

Az idén nyert támogatást az egri Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alapból. A nyertes projekt A fényszennyezés problémájának széles körű megismertetése, és Csillagoségbolt-park létrehozásának előkészítése a Bükki Nemzeti Parkban címet viseli, amelynek első nyilvános rendezvényét tartották meg december elsején, a Varázstoronyban.

 

 
Novák Richárd - Fotó: Paár Adrián  

 

A eseményt a Kaptárkő Egyesület alelnökének, illetve a projekt menedzserének, Novák Richárdnak a szavai nyitották. A projekt céljainak rövid ismertetése után dr. Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke tartott előadást, Értékrombolás meggondolatlanságból - megmenthető még a csillagos égbolt? címmel. Az előadás fő témája a fényszennyezés jelensége és problémája volt, amely során kiderült, hogy rengeteg a fölösleges mesterséges fény. Ez viszont nem csak a csillagok eltűnéséhez járul hozzá, hanem az állatokat is veszélybe sodorja.

Az este második felében Gyarmathy István, a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület titkára ismertette meg az érdeklődőket a Hortobágyi Nemzeti Parkban létrejövő Csillagoségbolt-parkkal. Ezeknek a parkoknak a fő célja az, hogy megtartsa az éjszaka mesterségek fényektől mentes környezetét, így őrizve meg a csillagos ég látványát, illetve az éjszaka élővilágát a jövő nemzedéke számára.

 

 
Fotó: Paár Adrián  

 

S mivel a borús idő nem járult hozzá, hogy a csillagokat élőben is megszemlélhessék a Líceum tetőteraszáról, így a rendezvényt a lencsés és tükrös távcsövek bemutatója, illetve planetáriumi előadás zárta.

 

 
Fotó: Paár Adrián  

 

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!
Gratulálunk!
Gratulálunk sikeres felvételi eredményedhez, üdvözlünk az Eszterházy Károly Egyetemen!