Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. január 16. Gusztáv
BelTér

Kommunikációs Klub

2017. december 04. 00:25:03 | Utolsó frissítés: 2 éve
Ebben a félévben is megrendezte a Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszék a Kommunikációs Klubot. A meghívott vendég, Jouteux-Kada Ágnes, az Európai Parlament tanácsadója volt, aki „Az Európai Parlament a bennfentes szemével: a sajtó, a politika és a kultúraközi kommunikáció aktuális kérdései” címmel tartott előadást.

 

Jouteux-Kada Ágnes jelenleg Brüsszelben él családjával, három gyermeke van. Tizenegy éve dolgozik az Európai Parlamentben, korábban Angliában az Industry Europe-nál volt újságíró. Középiskolás évei alatt Egerben tanult, majd a Budapesti Corvinus Egyetem jogelődjeként működő Közgazdasági Egyetemre járt, ahol lehetősége volt ösztöndíjakkal külföldön tanulni, folyékonyan beszél angol, német, francia és orosz nyelven.

Az előadást Strickland-Pajtók Ágnes, a tanszék adjunktusa nyitotta meg. Jouteux-Kada Ágnes játékosan mutatta be magát, a hallgatóságnak kellett kitalálnia, hogy a prezentációjában szereplő állítások közül melyik nem igaz rá.

Egy videón keresztül mindannyian betekinthettünk a brüsszeliek életébe, az „európai buborékba”. Az előadó így mesélt arról, hogy milyen Brüsszelben élni, az emberek hogyan töltik ott mindennapjaikat. Az Európai Parlament és a pártcsoportok ismertetése után bepillantást nyerhettünk élőben a plenáris ülés működésébe, és megismerkedhettünk az Európai Parlament éves munkatervével

 


Szó esett a sajtó működéséről is. Az Jouteux-Kada Ágnes beszámolt arról, hogy milyen feladatokat kell ellátnia azoknak, akik ott szeretnének dolgozni, és arról is, milyen körülmények között dolgozhatnak. Azt is ellátta tippekkel, aki azt fontolgatná, hogy munkaerőként oda felvételizik. Hogy jól meggondoljuk ezt a lépést, kitölthettük az Európai Parlament felvételi tesztjét. A szövegértést, matematikai készségeket, absztrakt készségeket mérő tesztek közül mi a harmadikkal ismerkedhettünk meg, amelynek a kitöltésére négy percünk volt.
A témák sokszínűségét mutatja az is, hogy a terrorizmusról, ennek kapcsán a brüsszeli helyzetről is hallhattunk az előadó személyes tapasztalatainak köszönhetően, valamint arról is, hogy milyen Brüsszelben és Ágnes munkahelyén a kultúrák közötti kommunikáció.


Az előadás végéhez érkezve a hallgatóság kérdéseket tehetett fel, és nemcsak a diákok, hanem az oktatók is szívesen kérdeztek az előadótól. Úgy gondolom, mindannyian szívesen maradtunk volna még és hallgattuk volna tovább az előadást, ha az idő rövidsége miatt nem ér véget. A többség nevében remélem, hogy Jouteux-Kada Ágnes minél hamarabb visszatér intézményünkbe és újra egy ilyen fantasztikus előadást hallhatunk tőle.

 

Szerző: Szabados NóraTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

EKE az Educatio kiállításon
Az Eszterházy Károly Egyetem idén is részt vett az Educatio Nemzetközi Oktatási...
Ismerd meg a Jászberényi Campust!
Miért érdemes az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának képzéseit választanod?...
Nyílt napok az Eszterházy Károly Egyetemen
Az Eszterházy Károly Egyetem januárban is kinyitja kapuit a képzései iránt érdeklődő...