Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. május 26. Fülöp
BelTér

Gran Canáriától Horvátországig: egy világutazó hallgató élményei

2018. október 04. 09:31:28 | Utolsó frissítés: 1 éve
Vermeki Viktória, aki korábban egyetemünk hallgatója volt, most pedig már munkatársként dolgozik az intézményben, külföldi élményeiről mesélt azért, hogy hallgatótársait is buzdítsa: ne hagyják ki az Erasmus nyújtotta lehetőségeket.

 

– Már az első évtől sok külföldi hallgatóval voltam jóban itthon az egyetemen, először ők meséltek a külföldi hallgatói lehetőségekről. Több szaktársam is kiment később egy vagy két félévre, és lelkesen meséltek az élményekről, ám én akkor még nem voltam elég bátor, hogy belevágjak. Egyikük mesélt nekem Gran Canáriáról és az ottani egyetemről, ahol ő nyolc hónapig tanult. Nagyon megtetszett, fel is kerestem Győrváry-Kiss Ágnest, a Nemzetközi Kapcsolatok Központjának mobilitás koordinátorát, hogy megtudjam, hogyan tudnék én is kiutazni.

 

 

 Lelkesen meséltek az élményekről, ám én akkor még nem voltam elég bátor.

 

Annyira megtetszett a csereprogram, hogy egy félévvel az első tanulmányi utam után, a szakmai gyakorlatot is Spanyolországban végeztem, valamint előző félévben még egy tanulmányi ösztöndíjprogramban vettem részt, Horvátországban – mesélte Viktória. Abba is beavatott minket, hogy mindkét alkalommal aszerint választott, hogy milyen tapasztalatokkal tértek haza onnan más hallgatók, milyen véleménnyel voltak az adott egyetemről, illetve országról, de a táj és a környezet is szempont volt számára.

 

 

– Gran Canaria teljesen más, mint itthon, az élet sokkal lassabb kint, az emberek mindig vidámak és mindig találnak alkalmat a „fiestára”. Természetesen az éghajlat is teljesen más, mint itthon, 20 fok alá nagyon ritkán ment a hőmérséklet. Horvátországban már nem volt akkora "kultúrsokk" érzésem, de tény, hogy a dalmáciai emberek is szeretnek lassan és nyugodtan élni. Ami szembetűnő volt már az első héten is, hogy a horvát emberek nagyon segítőkészek. Rengetegszer útbaigazítottak, kérnem sem kellett, ők kérdezték, hogy tudnak-e segíteni valamiben – emlékezett vissza.

 

Kérnem sem kellett, ők kérdezték, hogy tudnak-e segíteni valamiben.

 

Élménybeszámolójában abba is beavatott minket, hogy szállást mindkét országban magának szerzett, a helyi weboldalakon keresztül. A nyelv miatt ez nem volt annyira egyszerű számára, de ezt is gyakorlásként fogta fel. Mint mondta, mindkét alkalommal szerencséje volt a szállásával, a lakótársaival jó barátságot alakított ki.

– Gran Canárián inkább nyelvészeti tantárgyakat vettem fel, illetve spanyol nyelvet, Horvátországban pedig angol irodalmat és horvát nyelvet.  A horvát nyelvóra tetszett a legjobban, intenzív nyelvi kurzus volt, nagyon jó oktatóval, és a félév végén erről még bizonyítványt is kaptunk. Az egyetemen sok horvát hallgatóval jóban lettem, mindig segítettek, ha éppen nem tudtam valamit, akár órákon kívül is. Splitben is működik az Erasmus Student Network (ESN), ők sok programot szerveztek nekünk, ez megkönnyítette a beilleszkedést. Kialakult egy társaság, akikkel később sok helyre utaztunk, közös programokat szerveztünk – osztotta meg velünk élményeit Viktória.

 

 

Beszámolóját azzal folytatta: Las Palmasban egy másik szervezet szervezett számukra programokat, s minden héten volt például sportnapjuk a tengerparton. A többi Erasmus hallgatóval rengeteget utaztak és túráztak.

– A naplementék voltak a kedvenceim, minden héten másik városból néztük, az óceán partjáról – tette hozzá.

 

 

– Természetesen mindkét helyre szívesen visszatérnék, hiszen életre szóló élményeket szerezhettem, sok helyen járhattam és sok különböző emberrel ismerkedhettem meg az Erasmus programnak köszönhetően. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne kicsit kiszakadni a hétköznapi életből, új élményeket, új barátokat szerezni, sok mindent tanulni: nem csak az adott szakon, de más kultúráról is – zárta visszaemlékezését a fiatal lány.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Bronzérem az egri labdarúgó MEFOB-on
Kiváló mérkőzések jellemezték az Eszterházy Károly Egyetem által rendezett Magyar...
Tittel Esték
A Tittel Pál Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket Az egri harangöntés története...
A Szuszogó Színház bemutatja: AHA
Az Eszterházy Károly Egyetem amatőr színjátszó csoportja új bemutatóra készül....