Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 11. Árpád
BelTér

Gran Canáriától Horvátországig: egy világutazó hallgató élményei

2018. október 04. 09:31:28 | Utolsó frissítés: 2 hónapja
Vermeki Viktória, aki korábban egyetemünk hallgatója volt, most pedig már munkatársként dolgozik az intézményben, külföldi élményeiről mesélt azért, hogy hallgatótársait is buzdítsa: ne hagyják ki az Erasmus nyújtotta lehetőségeket.

 

– Már az első évtől sok külföldi hallgatóval voltam jóban itthon az egyetemen, először ők meséltek a külföldi hallgatói lehetőségekről. Több szaktársam is kiment később egy vagy két félévre, és lelkesen meséltek az élményekről, ám én akkor még nem voltam elég bátor, hogy belevágjak. Egyikük mesélt nekem Gran Canáriáról és az ottani egyetemről, ahol ő nyolc hónapig tanult. Nagyon megtetszett, fel is kerestem Győrváry-Kiss Ágnest, a Nemzetközi Kapcsolatok Központjának mobilitás koordinátorát, hogy megtudjam, hogyan tudnék én is kiutazni.

 

 

 Lelkesen meséltek az élményekről, ám én akkor még nem voltam elég bátor.

 

Annyira megtetszett a csereprogram, hogy egy félévvel az első tanulmányi utam után, a szakmai gyakorlatot is Spanyolországban végeztem, valamint előző félévben még egy tanulmányi ösztöndíjprogramban vettem részt, Horvátországban – mesélte Viktória. Abba is beavatott minket, hogy mindkét alkalommal aszerint választott, hogy milyen tapasztalatokkal tértek haza onnan más hallgatók, milyen véleménnyel voltak az adott egyetemről, illetve országról, de a táj és a környezet is szempont volt számára.

 

 

– Gran Canaria teljesen más, mint itthon, az élet sokkal lassabb kint, az emberek mindig vidámak és mindig találnak alkalmat a „fiestára”. Természetesen az éghajlat is teljesen más, mint itthon, 20 fok alá nagyon ritkán ment a hőmérséklet. Horvátországban már nem volt akkora "kultúrsokk" érzésem, de tény, hogy a dalmáciai emberek is szeretnek lassan és nyugodtan élni. Ami szembetűnő volt már az első héten is, hogy a horvát emberek nagyon segítőkészek. Rengetegszer útbaigazítottak, kérnem sem kellett, ők kérdezték, hogy tudnak-e segíteni valamiben – emlékezett vissza.

 

Kérnem sem kellett, ők kérdezték, hogy tudnak-e segíteni valamiben.

 

Élménybeszámolójában abba is beavatott minket, hogy szállást mindkét országban magának szerzett, a helyi weboldalakon keresztül. A nyelv miatt ez nem volt annyira egyszerű számára, de ezt is gyakorlásként fogta fel. Mint mondta, mindkét alkalommal szerencséje volt a szállásával, a lakótársaival jó barátságot alakított ki.

– Gran Canárián inkább nyelvészeti tantárgyakat vettem fel, illetve spanyol nyelvet, Horvátországban pedig angol irodalmat és horvát nyelvet.  A horvát nyelvóra tetszett a legjobban, intenzív nyelvi kurzus volt, nagyon jó oktatóval, és a félév végén erről még bizonyítványt is kaptunk. Az egyetemen sok horvát hallgatóval jóban lettem, mindig segítettek, ha éppen nem tudtam valamit, akár órákon kívül is. Splitben is működik az Erasmus Student Network (ESN), ők sok programot szerveztek nekünk, ez megkönnyítette a beilleszkedést. Kialakult egy társaság, akikkel később sok helyre utaztunk, közös programokat szerveztünk – osztotta meg velünk élményeit Viktória.

 

 

Beszámolóját azzal folytatta: Las Palmasban egy másik szervezet szervezett számukra programokat, s minden héten volt például sportnapjuk a tengerparton. A többi Erasmus hallgatóval rengeteget utaztak és túráztak.

– A naplementék voltak a kedvenceim, minden héten másik városból néztük, az óceán partjáról – tette hozzá.

 

 

– Természetesen mindkét helyre szívesen visszatérnék, hiszen életre szóló élményeket szerezhettem, sok helyen járhattam és sok különböző emberrel ismerkedhettem meg az Erasmus programnak köszönhetően. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne kicsit kiszakadni a hétköznapi életből, új élményeket, új barátokat szerezni, sok mindent tanulni: nem csak az adott szakon, de más kultúráról is – zárta visszaemlékezését a fiatal lány.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...
Hódmezőn már nem ment
Pontosabban öt perc okozta az EKE-Eger-KOK vesztét, férfi vízilabdásainkét pedig még ennél...
A tudás univerzuma II.
Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási...