Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 18. Ilona
ArTér

Látszatvilágok: létezik-e még a valóság?

Juhász H. | 2018. május 18. 13:46:40 | Utolsó frissítés: 1 éve
Hetvenedik születésnapját ünnepelte az egyetem Vizuális Művészeti Intézete, ám ez alkalommal az ünnepeltek ajándékozták meg a közönséget: a Látszatvilágok kiállítással a Templom Galériában.

 

Létezik-e a valóság – erre a kérdésre kereste a választ Látszatvilágok tárlat, melyen az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének oktatói állították ki alkotásaikat. Megnyitón tartott köszöntőjében dr. Liptai Kálmán rektor elmondta: a Vizuális Művészeti Intézet nem csak országszerte, hanem határainkon túl is vonzó oktatást nyújt, s népszerűsíti az egyetemet.

 

 

Átlépve a nyelvi korlátokat minden nemzet számára érthető vizualitást kínálnak. Dr. Liptai Kálmán emlékezett az egykori tanszékvezetőkre, felsorolta azt is, mely oktatókat tüntették már ki Munkácsy-díjjal.

 

 

Dr. habil Erőss István intézetvezető az elmúlt tíz évben dolgozott az egyetemen, s elárulta, első nagy munkája épp a 60 éves ünnepség megszervezése volt. Úgy fogalmazott: már akkor megérintette az örökség „terhe". Köszöntőjéből kiderült azt is, a Bölcsészettudományi Kar neve hamarosan Bölcsészettudományi- és Művészeti Karra változik.

 

 

Az intézetigazgató visszaemlékezésében a szakok, a tanszék életének változásaira is kitért. Elmondta: Eger mindig fontos központja volt a rajztanárképzésnek, mely az évek során folyamatosan változott, fejlődött. Országos, nemzetközi szinteken is tettek lépéseket az elmúlt években, évtizedekben. A kapcsolatok fontosságáról is szólt, amit szintén nem csak az egyetemen belül, hanem például művésztelepeken is erősítenek.

 

 

A tárlatot dr. Széplaky Gerda főiskolai docens, esztéta, filozófus méltatta Lebegő templomok címmel.

 

 

Olyan kérdéseket vizsgált, mint hogy hogyan élünk mi, emberek a képek által reprezentált világ bűvöletében, s miért tűnt el a test a képek mögül? Firtatta azt is, létezik-e még egyáltalán a valóság úgy, hogy az emberek benne már a vizualitásra alapozott világ örökösei.

 

 

Hangsúlyozta: a Látszatvilágok épp arra törekszik, hogy reflektáljon a test eltűnésére. A tárlaton megnyílnak előttünk a Vizuális Művészeti Intézet oktatóinak művészi invenciói.

 

Fotók: Kakuk Dániel

 

Az eseményről még több fotó az egyetem Facebook-oldalán:

 

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!
Gratulálunk!
Gratulálunk sikeres felvételi eredményedhez, üdvözlünk az Eszterházy Károly Egyetemen!