Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 18. Ilona
ArTér

Idő közben – újabb tárlat a Hallgatói Galériában

György Vanda Orsolya | 2014. február 17. 22:56:40 | Utolsó frissítés: 5 éve
A közönség bepillantást nyerhet a kulisszák mögé, egy olyan világba, ahol műalkotások születnek és ahonnan a művészek sokszor merítenek ihletet – hétfőn „Idő közben” címmel nyílt kiállítás a Leányka úti Hallgatói Galériában.

 

„Mit lát a festő, és mit látunk abból mi?” – tette fel a kérdést a tárlat megnyitóján F. Balogh Erzsébet, a főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének docense. Ozsváth Sára élénk színekkel teli képei az elcsendesedett, üres műtermet mutatják: remekművek egy helyről, ahonnan maguk a művek származnak.

 

 
Fotó: Merényi Zita  

 

„Ez minden alkotó számára egy mozgalmas hely, ahol az alkotás történik, és nekem különösen kedves, mert szeretek festeni és ezért is szeretek a műteremben lenni” – mesélte a másodéves hallgató, aki számára nem ez az első alkalom, hogy képeit a közönség is megcsodálhatja. A még csak 21 éves lány szerencsésnek számít szakterületén, ugyanis már másodjára adatott meg számára a lehetőség, hogy önálló képekből álló tárlatot nyithasson. Legelső kiállítását Cegléden láthatta a nagyérdemű, Egerben azonban ez az első alkalom, hogy képeit kiállíthatja.

 

A végtelen terek birodalma

 

 
Fotó: Merényi Zita  

 

 A kiállított képek kivétel nélkül a műteremben eltöltött időt, a munka és az önvizsgálat helyszínét jelenítik meg a közönség előtt. Találhatunk közöttük újabbakat és már korábban elkészített alkotásokat is. Innen is az elnevezés: „Idő közben”. A képeket szemlélve megelevenedik előttünk azoknak a „végtelen tereknek és lehetőségeknek a birodalma”, amelyet a rajzterem nyújt a festeni vágyóknak. A műveket a „csendes hétköznapiság” hangulata, a készítők által ott eltöltött napok misztikus rendje hatja át. Egy ilyen helyiség kiváló alapot ad festmények készítésére, a változatos formák, a színek sokrétű kavalkádja megihlet minden arra járót. A közönség bepillantást nyerhet a kulisszák mögé, egy olyan világba, ahol műalkotások születnek és ahonnan a művészek sokszor merítenek ihletet. Minden nap számtalanszor találkozunk hasonló kellékkel, legyenek akár egy műteremben vagy az otthonunkban kiállítva.  Egyszerű berendezési tárgyakról van szó, mégis talán épp ebben az egyszerűségben rejlik Sára képeinek nagysága. A festmények lételeme a színekben rejlik, amelyekkel ezekre a rég megszokott tárgyakra felhívja a figyelmet és ezáltal ösztönöz minket is arra, hogy egy pillanatra megálljunk megcsodálni a mindennapokat.

 

Tempera és akril mindenek felett

 

 
Fotó: Merényi Zita  

 

A képek elkészítésében Sára a gouache technikáját hívta segítségül, amely lényege abban rejlik, hogy a festéknek átlátszatlanná kell válnia, így lehetővé válik több réteg egymásra festése a színek keveredése nélkül.

„Temperával, tojástemperával és akrillal dolgoztam, ami tulajdonképpen a gouache. Ezek mind fedőfestékek, az alkotó majdnem korlátlan mennyiségben vihet föl rétegeket a hordozófelületre” – magyarázta Sára.

 

Ígéretes kezdet, megjósolhatatlan jövő

 

F. Balogh Erzsébet elmondása szerint egy nagyon ígéretes kezdetnek lehetnek szemtanúi a kiállításra látogatók és a továbbiakban is sok sikert kívánt a főiskola idei első szerencsés kiállítójának, akitől már várják a folytatást. Habár köztudott, hogy a művészetre, s legfőképpen a festészetre sosem lehetett igazán, és még ma sem lehet biztos anyagi megélhetésként tekinteni. „Ezt igazából nem lehet előrelátni” – fogalmazott Sára, aki mindezek ellenére mindenképpen szeretne a festészetnél maradni és további önálló tárlatokkal előállni.

 

 
Fotó: Merényi Zita  

 

Az „Idő közben” című kiállítást az érdeklődők március 10-ig, hétfőtől szombatig 7.30 és 23.00 között tekinthetik meg a Leányka úton található Hallgatói Galériában.

A megnyitón készült összes fotó IDE KATTINTVA látható.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!
Gratulálunk!
Gratulálunk sikeres felvételi eredményedhez, üdvözlünk az Eszterházy Károly Egyetemen!