Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2021. június 15. Jolán
Arcok

„Életem egyik legjobb döntése az EKE”

Tamás Anett | 2021. március 23. 12:07:22 | Utolsó frissítés: 3 hónapja
A félév demonstrátora, többszörös szakelső, Nemzeti Felsőoktatási és Campus Mundi ösztöndíjas, jövőjét pedig továbbra is egyetemünkön képzeli el. Boros Nikolett végzős turizmus-vendéglátás szakos hallgató, aki mindenki előtt jó példaként szolgálhat, ha szorgalomról, elkötelezettségről és kitartásról van szó. Siker, sztori.

 

 

Hogy kezdődött? Nos, Niki a felvételi során egy olyan szakot keresett, ahol nemcsak az idegennyelv-tudás nagyon fontos, hanem a gazdasági jártasság is jól jön, amihez pedig elengedhetetlen némi matektudás. Így esett választása a turizmus-vendéglátásra.

– Szerettem volna olyan intézményt választani, ahol a kisebb hallgatói létszámból adódóan családiasabb légkör alakulhat ki – mesélte Niki. –  Sok jót hallottam az egri egyetemről, így választásom végül az EKE-re esett, amit mai napig életem egyik legjobb döntésének gondolok. Az első élményem a nyílt nap, már akkor agyon pozitív légkört tapasztaltam, hiszen mind a hallgatók, mind pedig az oktatók rendkívül kedvesen fogadtak és nyitottak voltak. Szeptembertől pedig elkezdődött az oktatás... Sosem egyszerű a váltás, de az egyetemnek köszönhetően a beilleszkedés is könnyebb volt. Egy inspiráló közösség tagja lehettem, jó hangulatban telhettek a napjaim és a tanulás terén is ösztönöztük egymást. A nehéz tantárgyak előtti zárthelyi dolgozatra való felkészítők nemcsak a tananyag elsajátításában voltak segítségünkre, hanem a közösséget is jobban összekovácsolták. Majd jöttek az egyetemi rendezvények. Szinte olyan, mintha csak most lett volna a Gólyabál, vagy az első Tánc Ramazúrim, ahol ugyan nézőként vettem részt, de óriási élmény volt, és sorolhatnám még…


Másodévesként pedig  Niki már rögtön nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen akkor kezdte demonstrátori pályafutását. 

– 2019 nyarán Amerikában töltöttem 3 hónap nyári szakmai gyakorlatot egy hotelben dolgozva, a Campus Mundi ösztöndíj keretein belül. Ezalatt kaptam egy e-mailt Dr. Csugány Julianna tanárnőtől, azzal, hogy nem próbálnám-e ki magam demonstrátorként – árulta el. Elvállalta, amiért azóta is hálás tanárnőnek, hiszen elmondása szerint rendkívül élvezi a tanítást.  Először Mikroökonómia és Statisztika zárthelyi dolgozatokra való felkészítők tartásával kezdte, majd a 2020/2021-es tanév szeptemberétől pedig már a Statisztika szemináriumokat is ő tartja. Szavai szerint mindez óriási fejlődési lehetőséget jelent mind előadói készségek terén, mind pedig egy csoport koordinálását illetően. – Nagyon nagy élmény, mikor segítséget tudok nyújtani a hallgatótársaimnak a tananyag megértésében. Úgy érzem, hogy a szakmai tudásom mellett a kommunikációs készségem is sokat fejlődött és azt gondolom, hogy a jövőben is nagyon jól fognak jönni ezek a tapasztalatok, minden téren. A demonstrátori pozíció nagyon jó lehetőség azoknak, akik úgy érzik, hogy lenne bennük elhivatottság a tanításhoz – emelte ki.

 

 

Niki sikeres munkáját, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat pályázatán a félév demonstrátorának választották hallgatótársai.
– Nagy meglepetésként ért, amikor megláttam a nevemet a HÖK Instagram bejegyzésében, és hatalmas öröm volt részesülni ebben a megtiszteltetésben – emlékezett vissza a pillanatra, amikor értesült a hírről. Azon hallgatótársainak pedig, akik hasonló álmokat dédelgetnek, azt tanácsolja, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget. – Soha ne mondjatok le egy ígéretes dologról csak azért, mert féltek! Mindenki fél az elején, igazából a bátorság akkor születik meg, amikor belevágtok, és elkezditek megvalósítani az álmaitokat – hangsúlyozta.

A szakelsőknek járó Kiemelt Tanulmányi Ösztöndíj mellett a Nemzeti Felsőoktatási Tanulmányi ösztöndíjat is sikerült elnyernie. A pályázatról elmondta az ösztöndíj elnyeréséhez legalább két lezárt félévvel kell rendelkezni, valamint minimum 4,5 súlyozott tanulmányi átlaggal. Emellett plusz pontot jelenthetnek a nyelvvizsgák, a TDK eredmények, a sport- és közéleti tevékenységek.
– Ezek adják meg azt a végső pontszámot, amivel a tanuló felkerül az országos listára, és elnyerheti a teljes tanévre szóló, havi 40.000 Ft értékű köztársasági ösztöndíjat, amely mellé egy oklevél is jár, amit Rektorasszony ünnepélyes keretek között adott át nekünk a tanév elején – mesélte.

 

Mindezek mellett Niki többször is részt vett a házi TDK konferenciákon, amiről úgy gondolja, nagyon hasznos tapasztalat volt a szakdolgozat elkészítéséhez. – Fontos tudni, hogy minden félévben van TDK, és nem csak előadóként lehet részt venni rajta, hanem nézőként is. Én eddig három alkalommal vettem részt, először nézőként, majd két alkalommal egy-egy ötlettel, amelyek közül az egyiket viszem tovább a tavaszi konferenciára. Azért is nagyszerű dolog a TDK, mert a kezdeti ötletedről is mesélhetsz, amit az oktatók véleményeznek, és ezen tapasztalatok alapján haladhatsz tovább – árulta el, hozzátéve a tavaszi fordulón már a kész szakdolgozatával indul. Témája a pozitív turizmus ötlete, amely egy olyan új turisztika ágazat lenne, amiben a turizmussal a pszichológia irányzata és a környezetvédelem is keveredik.  

– Bízom benne, hogy ha már a téma pozitív, a munkám is hasonló elbírálásban fog részesülni – mondta.

Persze semmilyen eredmény nem születhet, kemény munka és befektetett idő nélkül. Adódik a kérdés, hogy marad ideje ennyi mindenre?
– Egy jó időmenedzsment végtelenül sokat jelent, és persze számít a koncentráció, amikor úgy döntesz, hogy leülsz tanulni. Semmit sem lehetetlen elérni, ha kitartóan dolgozol érte sikerülni fog. Mindenkinek 24 óra áll a rendelkezésére, azonban az számít, hogy ezt hogyan használjuk ki és mivel töltjük el. Ez persze nem azt jelenti, hogy kikapcsolódásra nem kell időt szánni, mert ha az nincs, akkor elvész az a tűz is, ami a továbbiakban is motivál a célok elérésében. Nagyon fontosnak tartom a szívemhez közel álló emberekkel töltött minőségi időt. A lelkesedésünket és a kitartásunkat a tanulás/munka terén csakis a rendszeres lelki „tankolással” lehet fenntartani, ezért erre kiemelt figyelmet kell fordítanunk – húzta alá.

Megtudtuk: Niki nagyon szeret a párjával kirándulni a természetben, a családjával társasozni és van két imádnivaló kiskutyája is, akik mindig mosolyt tudnak csalni az arcára. Úgy vélekedik, extrovertált személyisége miatt elengedhetetlenek a közös programok barátaival.

 Jövőbeli céljait illetően pedig elárulta, jelentkezett egyetemünk 2 éves közgazdásztanár mesterképzésére, mivel szívesen tanítana a jövőben is. – Azonban a turizmusban szerzett diplomámnak is örülök, hiszen sosem lehet tudni, mit hoz az élet, jobb több lábon állni, több irányba is kitekinteni. Nagyon érdekel a pszichológia, így lehet, hogy a későbbi években egyszer még ezzel kapcsolatban is folytatnék tanulmányokat, kellő elszántsággal fejlődni, tanulni sosem késő.0
komment

Reflektor

Egy nap a kertben
Az egyetemi botanikus kert egy varázslatos hely. Június 11-én ismét nyílt napra várták az...
Tudományszeretetre nevelnek a táborokban
Hét színes, tematikus tábort szervez nyáron a gyermekeknek, fiataloknak az Eszterházy Károly...
Janne Teller: Semmi (Lekötelezők 2.)
Folytatjuk Lekötelezők sorozatunkat, ezúttal a Semmivel, Janne Teller regényével. Tartsatok velünk!